Miras Avukatı*2023 – Asal Hukuk
Miras Avukatı*2023 – Asal Hukuk
Miras Avukatı miras davalarına bakan avukat olarak biliniyor halk arasında. Miras Avukatı tavsiye aracılığıyla yoğunlukla seçilmektedir. Miras Davaları önemli ve takip edilmesi gereken davalardır. Miras Davalarında farklı hak kayıplarının yaşanmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi uzman bir kişiden miras davası avukatından yardım alınmamış olmasıdır.
Miras hukuku avukatı miras hukuku alanında yer alan tüm dava ve çekişmesiz yargı işlerinde, miras hukuku sözleşmelerinde, ölüme bağlı tasarruflarda uzmanlaşmış vekildir.
Türk Medeni Kanunu 495-682. maddeleri arasında miras hukuku düzenlenir. Bu hükümler kişinin ölümüyle geride bıraktığı malvarlığının mirasçılara intikalini ve mirasçılar arasında paylaşılmasını düzenler. Bu hususlarda meydana gelen uyuşmazlıklar “miras davası” niteliğindedir.
Miras Avukatı*2023 – Asal Hukuk
Miras Avukatı Görevleri Nelerdir?
Miras davası avukatı ölen bir kişinin mallarının paylaşımında yaşanan hukuki anlaşmazlıklar sonucunda devreye girerek hizmet verir. Hukuki sürece, miras hukukundan anlayan bir avukata vekaletnamenizi vermekle başlar, avukat sizin beyanlarınızı dikkate alarak bir dilekçe yazar ve dava aşamasına geçilir. Dava sürecinin sizin lehinize işlemesi için vekilinizi doğru yönlendirmeniz gerekir. Davanın konusuna göre, taraflar arasında anlaşmaya göre bu süreç uzar ya da kısalır. Vekiliniz, davanın sonuçlanması için gerekli deliller vs. toplar, mahkemeye sunar. Avukatın en önemli görevi sürecin doğru yönetimidir.
Miras avukatlarının görev tanımında hukuki danışman olarak hizmet vermesi de yer alır. Müvekkilin yalnızca danışmanlık talep ettiği durumlarda miras avukatı öncelikle müvekkilin problemini doğru analiz etmek suretiyle somut uyuşmazlığı hukuki zemine oturtmalıdır. Daha sonra müvekkilinin sahip olduğu hakları ve oluşabilecek muhtemel riskleri tespit etmeli ve hukuki mütalaa sunmalıdır.
Miras avukatı arayışınızda deneyimli avukat ekimizden destek alarak davanın en iyi şekilde yürütülmesini sağlayabilirsiniz.
Miras Avukatının Önemi Nedir?
Mirasa ilişkin davalarda avukata vekalet verilmesi, müvekkillerimizin hukuki süreçlerin başlatılması, yönetilmesi, mirastan doğan haklarınızda hak kayıplarının yaşanmaması adına, en önemlisi miras payının adil olmasına ve dava sürecini uzatmadan bir an önce sonuca kavuşması için önemlidir. Bu sebeple alanında tecrübeli bir avukat ile çalışılmasında sizin lehinize yarar vardır.
Miras Hukuku Davaları Nelerdir?
Miras davası kapsamında açılan oldukça fazla dava türü mevcuttur. Mirasçılar tarafından açılması mümkün olan birkaç miras hukuku davası örneği vermek gerekirse:
İstihkak davası,
Tenkis davası,
Tapu iptal davası,
Vasiyetnamenin İptali Davası
Vasiyetnamenin İfası Davası
Veraset belgesinin iptali davası,
Miras sözleşmesinin iptali davası
Taksim ve İzale-i Şuyu davaları
Terekenin Mevcudunun Tespitine İlişkin Dava
Terekenin Korunmasına İlişkin Dava
Muris Muvazaasına Dayalı Tapu İptal Ve Tescil Davası
Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Talebine İlişkin Tenkis Davası
Miras Sözleşmelerinden Doğan Dava
Mirasın Paylaştırılması Yoluyla Ortaklığın Giderilmesi Davası
Miras Hukukunda Terekeye Dahil Aile Konutunun Sağ Kalan Eşe Özgülenmesine İlişkin Dava
Tereke Borcunu Ödeyen Mirasçının Diğer Mirasçılara Rücu Etmesine İlişkin Dava
Miras Payının Temlikinden Doğan Dava
Mirasın Mirasçılar Tarafından Gerçek Reddine İlişkin Dava
Mirasın (Terekenin) Borca Batık Olduğunun Tespiti Davası
Mirasın Reddi Kararının İptali Davası
Mirasçılıktan Çıkarma Tasarrufunun İptali Davası
Miras Hukuku Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Miras için yetkili mahkeme TMK md. 576 uyarınca malvarlığının tamamı için murisin son ikametgâh adresinin bulunduğu yerdeki mahkemelerdir. Görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Miras Davalarında Verdiğimiz Hizmetler
Miras hukuku ve miras davaları ile alakalı müvekkillerimize aşağıdaki hizmetleri vermekteyiz.
Bunlar ;
Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuu)
Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası
Mirastan Yoksunluğun Tespiti Davası
Terekenin Korunmasına İlişkin Davalar
Mirasta Tenkis Davası
İstihkak Davası
Denkleştirme Davaları
Terekenin Korunmasına İlişkin Miras Davaları
Ketm-i Verese Davası
Muris Muvazaası Davası
Miras Hakkına Tecavüz Davaları
Mirasçı ya da Mirasçıların Gaipliğine Karar Verilmesi Davası
Miras Sözleşmelerinden Kaynaklı Miras Davaları
Mirasbırakanın Gaipliğine Karar Verilmesi Davası
Mirasın Paylaştırılması İle Alakalı Davalar
Miras Taksiminin İptali Davası
Mirasın Reddi Davaları
Mirasın Reddi Kararının İptali Davaları
Tereke Borcundan Kaynaklanan Miras Davaları
Borçlu Mirasçıya Kayyım Atanması İle Alakalalı Miras Davaları
Vasiyetnamenin İfası ve Vasiyetnamenin İptali Davaları
Tapu İptal Davası
Miras Sözleşmelerinin İptali Davası
Taksim Davaları
Veraset Belgesi Davaları
2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile düzenlenen miras davaları avukat ücretleri
Her yıl yerel barolar tarafından da tavsiye niteliğinde avukatlık asgari ücret tarifesi yayınlanır. Miras avukatı İstanbul içinde çalışmakta İstanbul Barosu tarafından yayınlanan tarifeyi dikkatte almalıdır.
İstanbul Barosu’nun tarifesi ile öngörülen miras davası avukat ücreti:
Mirasçılık belgesinin alınması davası için en az 10,500,00 TL
İzale-i Şüyu (Ortaklığın Giderilmesi) davası için 25,000,00 TL’den az olmamak üzere dava konusu değerin vekilden payına düşen miktarının %10’u
Tereke için ihtiyati tedbirler, mirasın reddi, miras şirketine temsilci atanmasına ilişkin davalar için en az 15,000,00 TL
Mirasçılık belgesinin iptali davası için en az 15,000,00 TL
Mirasa defter tutulması davası için en az 20,000,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %10’u
Tenkis ve mirasta iade davası için en az 38,000,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i
Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası için en az 44,000,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i
Mirasçılık Belgesi İstemi
Veraset ilamı, Sulh Hukuk Mahkemesinden veya noterliklerden mirasçının kendisi bizzat başvurusuyla veya kendisi başvurmaksızın avukatının başvurusu yoluyla alınabilmektedir. Mirasçılık belgesi istemi, çekişmesiz yargı işlerinden olduğu için, alınması için Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru dilekçesinde hasım gösterilmez.
TMK m. 598’e göre başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenen kimselere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.
Yasal mirasçıların yanında, vasiyetname veya miras sözleşmesi ile atanmış iradi mirasçılar ve vasiyete ilişkin lehine ölüme bağlı tasarruf yapılanlar da mirasçılık belgesi alabilir.
Mirasçılık belgesi yasal veya atanmış mirasçının talebi üzerine düzenlenmektedir. Sulh hâkimi veya noter tarafından re’sen mirasçılık belgesi düzenlenmemektedir.
Mirasçılık belgesi istemli taleplerde gerekli belgeler; mahkemeye yazılacak olan talep dilekçesi, miras bırakının ölüm belgesi ve var ise nüfus kayıtlarıdır. Ölüm belgesinin yurtdışında alınmış olması durumunda, yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmiş şekilde, noter onaylı ve Apostil şerhi ile birlikte Türkiye’deki mahkemeye sunulması gerekmektedir.
Mirasta Denkleştirme
Mirasta denkleştirme, miras bırakanın sağlığında, mirasçısının ondan karşılıksız (ivasız) olarak aldığı malları ve kıymetleri aynen veya karşılığını geri vermesinden ve bunların mirasın taksimi sırasında hesaba katılmasından ibaret bir işlemdir.
Denkleştirme mi Tenkis mi ?
Denkleştirme ile Tenkisin Farkları
Mirasta denkleştirme terekenin paylaştırma aşamasında söz konusu yapılabilen miras hukuku kurumudur. Tenkis ise her saklı paylı mirasçının paylaştırmadan önce yahut sonra hak düşürücü süreler içerisinde ileri sürebileceği bir haktır.
Mirasta Denkleştirme zamanaşımı ne zaman başlar?
Denkleştirme davasının mirasın paylaştırılması aşamasının sonuna kadar açılması gerekir. Denkleştirme talebi, miras paylaşılmadığı sürece zamanaşımına uğramaz. Denkleştirmeye ilişkin talep hakkı miras paylaşılmasından itibaren ise 10 yıllık genel zamanaşımına tabi olur.
Denkleştirme davası nerede açılır?
Bu yetki kesin yetki kuralı olup mahkemece re’sen göz önüne alınır. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir. Denkleştirme davasının davacısı saklı paylı olsun olmasın yasal mirasçılardır. Davalısı ise kendisine sağlararası karşılıksız kazandırma yapılan yasal mirasçılardır.
Tenkis Davası
Miras hukukunda “tenkis” ve “denkleştirme” kavramları birbirlerine benzese de farklı hukuki kurumlardır. Tenkis davası sonucunda miras bırakan tarafından yapılan ve kanunda sayılan sağlar arası kazandırma veya ölüme bağlı tasarruf şeklinde yapılan hukuki işlemlerin iptaline karar verilir.
Tenkis hakkı mirasçılara geçer mi?
Saklı paylı mirasçı tenkis davasını açtıktan sonra ölmüşse, mirasçıları saklı pay sahibi olmasalar bile açılmış olan davaya devam edebilirler. Hatta Yargıtay kararlarına göre, saklı paylı mirasçının bu davayı açmadan ölmesi halinde de tenkis davası hakkı bunun mirasçılarına(keza atanmış mirasçılarına) geçer.
Tenkis davasında tanık dinlenir mi?
Tenkis davasında tanık dinlenmesi gibi bir usul söz konusu değildir. Tenkis davasında sadece hukuki bir soruşturma yürütülecektir. Bu hukuki soruşturmanın sonrasında tenkis davasında davacı olan tarafın haklarının gerçekten ihlal edilip edilmediğine karar verilecektir.
Miras Avukatı*2023 – Asal Hukuk
Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma)
Muris muvazaası (mirastan mal kaçırma), bir kimsenin mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yaptığı karşılıksız kazandırmaları satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesidir. Buradaki temel amaç saklı paylı mirasçılarının ilerde tenkis davası açarak miras paylarını almalarını önlemektir.
Muris muvazaası, Türk Borçlar Kanunu anlamında “nispi muvazaa” olarak kabul edilmektedir.
Muris muvazaasının varlığından bahsedebilmek için dört şart aranmaktadır:
Görünüşteki İşlem: Hüküm ve sonuç doğurmayacağı kararlaştırılan satış, bağışlama, ölünceye kadar bakma vb. sözleşmeler.
Muvazaa Anlaşması: Mirastan mal kaçırma amacıyla yapılan görünüşteki işlem bakımından hüküm ve sonuç doğurmayacağına dair muris ve üçüncü kişinin anlaşmasıdır.
Aldatma Kastı: Görünüşteki işlemin mirasçıları aldatma maçı taşıması gerekmektedir.
Gizli Sözleşme: Murisin gerçek iradesini yansıtmakla beraber görünüşteki işlemin ardına gizlenen sözleşmedir.
Muris muvazaası davasını tek bir mirasçı açabilir mi?
Muris muvazaası davası açmak için dava açma tarihinde mirasçı olmak yeterlidir. Muvazaalı sözleşmenin yapıldığı tarihte mirasçı olup olmamanın bir önemi yoktur. Burada mirasçılar davayı tek tek açabilecekleri gibi hep birlikte de açabilirler.
Muris muvazaası hangi delille ispat edilir?
Muris muvazaası yazılı deliller ve tanık beyanları başta olmak üzere her türlü delille ispatlanabilir. Hileli bir işlemin varlığı dava açan mirasçılar tarafından ortaya atılmalıdır.
Miras Avukatı*2023 – Asal Hukuk