MANŞET

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır

Araç Değer Kaybı Nedir

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır

Araç değer kaybı, çift taraflı olarak gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda aracınızın piyasa rayicine göre yaşamış olduğu değer düşüklüğüne verilen addır. Araç değer kaybı, kusur oranında karşı tarafın kendisinden (kusurlu aracın işleteninden ve sürücünden) istenebileceği gibi karşı tarafın sigorta şirketinden de istenebilmektedir.

Araç değer kaybı, aracın kazadan bir gün öncesindeki 2. el piyasa rayiç değeri ile meydana gelen kaza sonrasında onarımı tamamlandıktan sonra 2. el piyasa rayiç değeri arasındaki fark olarak tanımlanabilir.

Araç değer kaybı hangi durumlarda alınır?

Değer kaybının oluşması için ilk koşul kaza yapan aracın meydana gelen kazada kusursuz olması veya tam kusurlu olmamasıdır. Kusursuz olması durumunda araç sahibi meydana gelen değer kaybının tamamını alabilmekte, tam kusurlu olmaması durumunda meydana gelen değer kaybını kusursuz olduğu oranda alabilmektedir.

Değer kaybı davası kaç ay sürer?

Karşı tarafın, Sigorta Şirketi olması halinde Asliye Ticaret Mahkemeleri yetkilidir. Davanın nerede açıldığı, mahkemenin dosya yoğunluğuna göre süreler değişebilse de ortalama olarak 9 ay ile 18 ay arasında değer kaybı davası sonuçlanacaktır.

Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi?

Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.

Değer kaybı talebi reddediyor ne yapmalıyım?

Sigorta şirketinin değer kaybını ödemeyi reddetmesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna veya ticaret mahkemesine dava açarak başvuruda bulunulur.

Araç değer kaybı için ne yapmalıyım?

Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.

Hangi durumlarda araç değer kaybı alınamaz?

Değer kaybı talebinde bulunacak aracın daha önceden aynı bölgeden başka bir hasarının bulunmaması gerekmektedir. Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez.

Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç Değer Kaybı Nedir?

Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. 15 gün içinde ödeme yapılmaz ya da olumsuz cevap verilirse Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapılır.

Değer kaybı hangi sigortadan istenir?

Kaza sonrası araçta değer kaybı oluştuğu durumda, değer kaybının karşılanması için trafik sigortası devreye girmektedir. Kazada kusursuz taraf, kusurlu sürücünün trafik sigortasından değer kaybını talep etmektedir.

Araç Değer Kaybı Şartları

Değer kaybını talep etmek için birtakım şartlar mevcuttur.

Bu araç değer kaybı şartlarından bazıları şu şekildedir:

Kaza tarihinin üzerinden en fazla 2 yıl geçmelidir.
Araçtaki hasar daha önce hasara uğramamış bir kısmında olmalıdır.
Araç, ağır hasar kaydına sahip olmamalıdır.
Aracın hasarı, basit onarım işlemleri ile giderilmeyecek olmalıdır.
Değer kaybı zararını talep edecek taraf, kazada %100 kusurlu olmamalıdır.

Aracın 165.000 kilometreden daha düşük olması şartı Trafik Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. Artık bütün araçlar için kilometresine bakılmaksızın değer kaybı tazminatı talep edilebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu