Bulgaristan Schengen Vizesi
Bulgaristan Schengen Vizesi
Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülke olsa da Bulgaristan henüz Schengen Anlaşması olarak bilinen sözleşmeye kısmi olarak iştirak ediyor. Bulgaristan Schengen vizesi vermez, ülkenin sunduğu Bulgar vizesi sadece ülkeye giriş için kullanılabiliyor.
Bulgaristan vize başvurusu için Bulgaristan Konsolosluğundan randevu alınmalıdır. Başvuru vize danışmanlı firması ile gerçekleştiriliyorsa, Bulgaristan Konsolosluğu randevusunu vize hizmet merkezi başvurusu sahibine almaktadır.
Bulgaristan C vize ve Bulgaristan D vize başvurularınızda Bulgaristan Konsolosluğu randevunuzu sizin adınıza almaktayız. Ancak alınan vize çok girişli ise Türkiye vatandaşları sadece Bulgaristan üzerinden Romanya, Ukrayna ve Hırvatistan’a gidilebiliyor. Bu ülkelerde ise verilen vizenin süresi kadar kalınabiliyor.
Schengen Anlaşması’na dâhil olunmasa da Bulgaristan pasaportuna sahip olanların Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz giriş ve oturma hakları bulunuyor. Aynı şekilde AB üyesi ülkelerin vatandaşları da Bulgaristan’a vizeye ihtiyaçları olmadan giriş yapabiliyor. Ancak Herhangi bir Schengen ülkesinden vize alan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Bulgaristan’a girişine izin verilmiyor.
Bulgaristan Vize ve Pasaport İşlemleri Kaç Gün Sürer?
Bulgaristan vize ve pasaport işlemleri ayrı ayrı yürütülen işlemlerdir. Pasaportunuzu T.C. Nüfus Müdürlüklerinden randevu alarak çıkartabilirsiniz. Pasaport ortalama olarak 7 iş gününde çıkmaktadır. Bulgaristan turist vize başvurularının sonuçlanma süresi ise evraklarınızın ofisimize iletilmesine müteakip 5 iş günüdür.
Bulgaristan Vize Çeşitleri Nedir?
Temelde iki tür Bulgaristan vizesi bulunuyor. Kısa olanların süresi 90 güne kadar, D vize denilen uzun vize türleri ise bu sürenin üstündeki ülkeye giriş izinlerini kapsıyor. C tipi olarak da adlandırılan kısa süreli vizelerden ilki Turistik amaçlarla veriliyor.
Ticari amaçlı bir buluşma, iş görüşmesi, fuar, toplantı veya konferansa katılacak olanlar ise Bulgaristan Ticari Vize başvurusu yapması gerekir. Ülkede yaşayan bir arkadaş, akraba veya aile üyesinin davetiyle Bulgaristan’a seyahat edilecekse de Bulgaristan Ziyaret Vizesi talep etmesi gerekir.
Uzun süreli D tipi vizeler arasında ise Bulgaristan Oturum İzni almak isteyenler, bu ülkede eğitim görecek olanlar veya çalışmaya gidecek olanlar tarafından alınması gerekir.
Bulgaristan Schengen Vizesi
Bulgaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Bulgaristan’a yapılan vize başvuruları ortalama bir (1) haftada sonuçlanıyor. Schengen Bölgesine dahil olan ülkelerin vatandaşları Bulgaristan’a giderken vize almalarına gerek yoktur. Bu süreyi kapsayan vize türleri ise Turistik, Ticari, Transit, Ziyaret ve Resmi vizelerdir.
Bu vizeler ayrıca “kısa süreli C vize” olarak da adlandırılır. Aralarında en hızlı çıkan ise Bulgaristan Turistik vizesidir.
Ülkenin turizm potansiyelini değerlendirmek isteyen Bulgaristan, ziyaretçi sayısını artırmayı amaçladığı için bu vize türünü daha hızlı veriyor. Otel rezervasyonu ve Banka Hesap Cüzdanı, Bulgaristan vize başvurusunda bulunmanız için yeterli olacaktır.
Bulgaristan Vize İstiyor mu?
Devlet çalışanlarına verilen Yeşil (Hususi) Pasaport ve Schengen vizesi sahiplerinin Bulgar vizesi almaları gerekmiyor. Ayrıca Romanya ve Hırvatistan’a çok girişli vizesi olanlar da Bulgar vizesi almaları gerekmiyor. Bu şartları karşılayanlar vize olmadan Bulgaristan’a giriş yapabilirler ve vize geçerlilik süreleri kadar Bulgaristan sınırlarında kalabilirler.
Bulgaristan Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Bulgaristan vizesi başvurusu Türkiye’deki resmi temsilcilikleri aracılığıyla yapılmaktadır. Her temsilciliğin kendi görev alanı vardır ve kapsama alanı dışında yaşayan kişilerin başvurularını kabul edilmez.
Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği sadece uzun süreli vize başvurularını kabul ederken daha çok ülkelerarası diplomasi konusunda görev yapıyor. Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu ve Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu da vize başvurularını değerlendirme yetkisine sahiptir.
Ülkenin Bursa Konsolosluğu ise Türkiye’deki son temsilciliği. Temsilciliklerin çalışma saatleri bellidir ve resmi tatillerde çalışmazlar. Vize başvuru saatleri, pasaport teslim saatleri Bulgar vatandaşlarını kabul etme saatleri bellidir.
Bulgaristan Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Bulgaristan’a gitmek için hazırlanan belgeler Vize Başvuru Formu ile bir anlamda bir araya geliyor. Bulgaristan Başkonsolosluğu tarafından hazırlanan bu belge üzerinde vize başvurusu yapan kişi ile ilgili tüm bilgiler yer alır ve ülkeye ne sebeple gidileceği ve ne kadar kalınacağı gibi bilgiler de bulunması gerekiyor.
Bulgaristan Vize Başvuru Formu olmadan hiçbir talep kabul edilmez. Bulgaristan Konsolosluğu’nun vize isteğinde bulunan kişiler hakkında bilgi edinebilmesi için hazırlanan formdaki bilgiler, sunulacak olan diğer talep edilen evraklarla eşleşmesi gerekir. Aynı şekilde doğru olmayan bilgilerin yazılması da Bulgaristan vize başvurusunun reddedilme sebepleri arasında yer alacaktır.
Form vize talebinde bulunan kişi tarafından imzalanmalı. Türkiye vatandaşları, formu Türkçe ve büyük harflerle doldurmalı.
Bulgaristan Schengen Vizesi
Bulgaristan Vizesi Yetkili Acenta Başvuru Nasıl Yapılır?
Bulgaristan vize başvurusu Bulgaristan Konsolosluğuna veya yetkili acentelere yapılabilmektedir. Şahsen konsolosluğa başvuru yapmak isteyenlerin başvuruları bazı durumlarda konsolosluklar tarafından kabul edilmiyor ve yetkili acente ile başvuru yapılması isteniyor.
Bulgaristan vize başvurunuzu, Bulgaristan Vize Merkezi ile yapmanız halinde sizin adınıza başvurunuzu tamamlamakta, işlem takibini yapmakta, pasaportunuz işlemden çıktığında konsolosluktan teslim almakta ve tarafınıza iletmekteyiz. Bulgaristan turist vize başvurularının sonuçlanma süresi 5 iş günüdür.
Bulgaristan Vizesi Almak İçin Gerekli Belgeler Neler?
Bulgaristan vize başvurusunun ilk adımını hazırlanacak belgeler oluşturmaktadır. Kimlik Örneği veya İkametgâh gibi her vize türünde toplanması istenen evraklar dışında kendilerine özel belgeler de temin edilmesi gerekir.
Örneğin, Bulgaristan Aile Ziyaret Vizesi için başvuru yapılacaksa bu ülkenin vatandaşı olan veya oturum hakkı verilen birinin davetiye göndermesi gerekir. Öğrenci olarak Bulgaristan’a gidecek olan ise bu durumunu iki ülkede de kanıtlaması isteniyor.
Seyahat masraflarını karşılayan biri olduğunda bu kişinin geliri ilgili yerlerden alınan belgelerle gösterilmeli veya ülkeye ticari bir görüşme için gitmek isteyenler için çalıştığı şirket verdiği görevi antetli kağıdında anlatmalı, işyeri bilgilerini paylaşmalı.
Emekli belgesi, 18 yaşından küçükler için ailesi tarafından verilecek muvafakatname, Seyahat Sağlık Sigortası, konaklama yapılacak otel ile ilgili rezervasyon ve yolculuk biletinin gidiş-geliş bilgileri ise diğer istenen bazı evraklar arasında yer alıyor.
Bulgaristan Konsolosluğu randevu günü ibraz edilmek üzere hazırlanan belgelerin doğru yerlerden toplanarak, yetkili kişiler tarafından imzalanmaları ve kaşe ile onaylanmaları gerekir. Yanlış hazırlanan evraklar vize başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına neden olur.
Bulgaristan Schengen Vizesi