MİRAS HUKUKU

Miras Avukatı Tenkis Davası

Miras Avukatı Tenkis Davası

Tenkis davası hangi durumlarda açılır?

Tenkis davası ancak miras bırakanın ölümü halinde açılabilir. Saklı paylı mirasçılar, miras bırakan sağken yapılan kazandırmanın saklı paylarını ihlal ettiği kesin dahi olsa ve onun ölümü beklendiğinde telafisi imkansız zararlar doğuracak olsa bile yine de tenkis davası açamazlar.

Tenkis davası ne demek?

Tenkis davası, saklı paylı yasal mirasçının hakkının ihlal edildiği ölçüde murisin yaptığı tasarruflardan indirim yapılmasını sağladığı bozucu yenilik doğuran bir davadır. O halde amaç, miras bırakanın saklı pay oranlarını ihlal eden tasarruflarının yasal sınıra indirilmesidir.

Tenkis şartları nelerdir?

Mirasbırakanın ölümünden sonra tenkis davası açmak isteyen mirasçıların bu davayı kanunda sayılan süreler içerisinde açması gerekir. Aksi takdirde dava açma hakkı düşer. Kanuna göre; “Tenkis davası, mirasçının mirasbırakanın ölümünü ve saklı payının ihlal edildiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır.

Tenkis Davası Kime Karşı Açılabilir?

Tenkis davasında karşı taraf miras bırakanın kazandırma yaptığı kişilerdir. Bu kişiler üçüncü şahıslar olabileceği gibi başka bir saklı paylı mirasçı da olabilir. Murisin kazandırma yaptığı kişi veya kişiler ölmüş ise dava mirasçılarına karşı açılabilir.

Bununla birlikte Yargıtay saklı paylı mirasçıların korunması için bir istisna kabul etmiştir. Eğer söz konusu malı kazandırma ile elde etmiş olan kişi kötü niyetli olarak bu malı üçüncü kişilere devretmiş ise dava devredilen kişiye karşı açılabilecektir.

Tenkiste Sıra Nedir?

Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır.

Kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlararası kazandırmalar en son sırada tenkis edilir.

Tenkis Davası Ne Zaman Açılmalıdır?

Tenkis davası açma hakkı, saklı paylı mirasçıların saklı paylarına yapılan ihlali öğrendiği günden itibaren bir yıl içerisinde ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda ise mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmesiyle düşer. Bu süreler hak düşürücü sürelerdir.

Tenkis iddiası, defi yoluyla her zaman ileri sürülebilir. Kişi dava açma süresini kaçırmış olsa dahi kendisine yöneltilen kazandırmaya ilişkin taleplere karşı defi olarak öne sürebilir.

Tenkis ne anlama gelir?

Tenkis davası ise; miras bırakanın mirasçılarının haklarını aşacak kadar pay alması durumunda yeterli payı alamayan saklı pay sahiplerinin açtıkları davadır. Bu dava miras bırakana öldükten sonra görülebilecek bir davadır. Ayrıca miras hukuku üzerinden görülen bir davadır.

Tenkis Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Tenkis davası miras bırakanın son yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılmalıdır.

Tenkis davasını kimler açabilir, saklı paylı mirasçı kimdir, tenkis davası kime karşı açılabilir, tenkis davası ne zaman açılmalıdır gibi sorularınız ve hukuki talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz.

Miras Avukatı Tenkis Davası

Miras avukatları, mirasın eşit bir şekilde taksimi konusunda en büyük uğraşı gösteren kişilerdir. Miras avukatları kendilerini miras hukuku konusunda verimli bir şekilde geliştirdiklerinden dolayı bu davalar başarılı bir şekilde neticeleniyor.

Miras avukatlarının girdiği büyük miras davaları vardır. Bu miras davalarını açan kişiler tercih ettikleri avukatlar ile anlaşma yoluna giderler.

Bu anlaşma davayı açan kişinin lehine sonuçlandığında müvekkilin hak kazandığı malvarlığı üzerinde avukatın da hakkı bulunuyor. Avukat ve müvekkil arasında yapılan anlaşmaya göre mal varlığının çokluğu konusuna göre avukatta belli bir yüzdeye ortak oluyor.

Miras davasında avukat yüzde kaç alır diye bakıldığında bu iki kişi arasında yapılan sözleşmeye ve malvarlığının durumuna bağlı bir olaydır.

Miras Avukatları Hangi Davalara Bakarlar?

Mirasa konu olan haller ile ilgilenen miras hukuku avukatı görevleri ve yürüttüğü dava türleri oldukça geniştir. Bu davalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Veraset alımı davaları,

Vasiyetname düzenlenmesi davaları,

Mirasçılık iptal davası (reddi miras),

Muris muvazaası davaları,

Saklı pay davaları,

Mal paylaşımı davaları,

Tenkis davaları,

Miras davalarında en iyi avukat tercihi yapılarak, davanın seyri değiştirilebilir. Hukuki alanda uzmanlaşmış olan avukatlardan danışmanlık ve yardım hizmeti alınabilir.

Miras Avukat Ücretleri?

Miras avukatı Ankara ilinde miras hukukundaki farklı konulara ilişkin davalara bakar. Miras davasında görevli olan avukatların, almış olduğu ücretler belli bir standarda sahip değildir.

Çünkü miras avukatlarının baktığı dava türüne ve özelliklerine bağlı olarak avukat ücretleri belirlenir. Miras avukat ücretleri, Asliye Hukuk Mahkemesinde geçerli olan tutarlardır.

Her bir dava türü ise avukat ücretindeki değişkenliğe sebep olur.

Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen davalardaki avukat ücretleri ile Sulh Hukuk mahkemelerinde görülen dava ücretleri aynı değildir. Belirlenen ücretler, dava tarihindeki süreçte Resmi Gazete açıklamaları doğrultusunda belirlenir.

Miras Avukatı Tenkis Davası

Miras Avukatları Miras Paylaşımını Nasıl Yapar?

Miras avukatı Ankara il sınırları içinde miras paylaşımları ve diğer miras işlemleriyle ilgili çalışmaları yürütürler. Mirasların paylaşımını yapan avukatlar, öncelikle hayatını yitiren kişinin vasiyetnamesi varsa kontrol eder.

Ölüm gerçekleşmeden önce yasal olarak hazırlanan vasiyetnamelere göre mal paylaşımı yapılır. Miras davasına bakan avukatlar, herhangi bir vasiyetnamenin olmaması durumunda ise eşlerin hayatta olup olmamalarına bakarlar.

Miras Davalarında Avukatın Rolü

Miras davalarının başarılı bir şekilde sonuçlanması için tercih edilen avukatın mesleki yetkinliği çok önemlidir. Daha önce aynı davayla ilgili çok fazla mahkemeye çıkması gerekir. Seçilen avukatlar miras hukuku alanına hâkim olduklarından dolayı kişi haklarını en iyi şekilde savunurlar. Özellikle yaşanan hak kayıpları alanında başarılı bir avukat ile yeniden sağlanabilir.

Miras avukatı seçmeden önce avukatla yüz yüze görüşmelerde önemlidir. Bu görüşmeler sırasında miras davasında avukat yüzde kaç alır sorusu da avukata sorulabilir.

Miras Avukatı Tenkis Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu