MİRAS HUKUKU

Miras Avukatı Elbirliği Mülkiyeti

Miras Avukatı Elbirliği Mülkiyeti

Elbirliği Mülkiyeti(İştirak Halinde Mülkiyet)-TMK.701 vd

Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir.
Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.

Elbirliği mülkiyetinin malikleri bir malın tamamına eşit ve her açıdan birlikte sahiplerdir.
Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirlenir.

Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir. Başka bir deyişle bu malın idaresi için tüm maliklerin ortak bir kararı olması şarttır.

Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma yapılamaz ve bir pay üzerinde tasarrufta bulunulamaz.

Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir. Bu korumadan bütün ortaklar yararlanır.
Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer.

Paylaştırma, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılır.

Paylı Mülkiyet(Müşterek Mülkiyet)-TMK.m.688

Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.

Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır.
Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.

Elbirliği mülkiyet satılabilir mi?

İştirak halinde mülkiyet olarak bilinen elbirliği mülkiyetinde hisse oranlarının belli olmaması sebebiyle elbirliği mülkiyeti satışı söz konusu olamıyor. Bu mülkiyet türünde her türlü hukuki işlemin ortakların tümü tarafından birlikte yapılması gerekiyor.

Elbirliği mülkiyet nasıl bozulur?
Elbirliği Mülkiyeti Nedir?

Yani elbirliği ile mülkiyetin bozulması için tüm mirasçıların başvuru yapmasına gerek bulunmaz. Yasalar ve bu kapsamdaki sözleşmeler çerçevesinde kurulan tapuda elbirliği halinde mülkiyet, hak sahibi olanlardan birinin Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapması ve sürecin tamamlanması ile bozulur.

Elbirliği mülkiyeti tapuda nasıl anlaşılır?

Bir tapuda ortaklar listesinin sağ yanında ortaklık hisse yapısı belirtilmişse, bu ortaklık paylı mülkiyet şeklindedir. Sadece ortakların isimleri var da yanlarında paylar boş bırakılmışsa, bu ‘elbirliği mülkiyeti’dir.

Tapuda Elbirliği nasıl olur?,
Elbirliği Mülkiyeti Nedir?

Elbirliği durumunda mülkiyet durumunda malik olunan mal üzerinde paylar belirlenmiştir. Yani, mülkiyet hakkına sahip her kişi malik olunan malın tamamı üzerinde hak sahibidir. Tapuda elbirliği mülkiyetinde de miras nedeniyle ya da mal sahipliğinden elde edilen taşınmaz paylara ayrılmıştır.

Elbirliği ile mülkiyet nasıl sona erer?
Elbirliği Mülkiyeti Hangi Hallerde Sona Erer?

Medeni Kanunun 703. maddesi (743 sayılı Kanun md. 631), ”Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer. Paylaştırma, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılır.” şeklindedir.

Tapuda Elbirliği mülkiyetin sona erdirilmesi ne demek?

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİN SONA ERDİRİLMESİ; iştirak halinde tescilli bir taşınmazdaki iştirak halinin bozularak müşterek mülkiyet (hissedarlık) esasına geçilmesi işlemidir.

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi ne demek?

Türk Medenî Kanunun 644/2. maddesi “elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içerisinde paylaşma davası açmadığı takdirde istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.” hükmünü içermektedir.

Miras Avukatı Elbirliği Mülkiyeti

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu