Arnavutluk Mahkemesi’nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası
Arnavutluk Mahkemesi’nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası
Türkiye’de yetkili mahkeme davalı kişinin ikametgahı mahkemesidir. Eğer davalının Türkiye’de ikametgahı bulunmuyorsa Eğer Türkiye’de ikametgahı yoksa sakin olduğu yer mahkemesi, bu dahi yoksa Ankara, İstanbul mahkemeleri yetkilidir.
Türkiye’de tanıma davası için Türkiye’de bulunan bir avukata vekaletname verdiğiniz takdirde , Türkiye’ye gitmeniz gerekli değildir.
Yurtdışı Mahkemeleri tarafından verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de tanınması için eski (davalı) eşin duruşmaya gelmesi gerekli değildir. Fakat davalı eşe Türk Mahkemesi tarafından çıkarılacak tebligatın kendisine ulaşması gerekmektedir. Davalı eşe tebligat ulaşmadan tanıma kararı verilmesi mümkün değildir.
Boşanma kararının Türkiye’de tanınması tarafların ulaşılabilirliğine bağlıdır. Eğer her iki tarafında avukatı duruşmada hazır ise tanıma tek celsede gerçekleşecektir. Aksi takdirde davalı eş yurtdışında ise yurtdışına tebligat yapılması gerekecektir. Davalı eş itirazda bulunmazsa yine tanıma gerçekleşir.
Arnavutluk Mahkemesi tarafından verilmiş olan boşanma kararının Türk Mahkemeleri tarafından tanınması için Türkiye’de yetkili mahkemeye bu kararın tanınması için yazılacak dilekçe sunulur.
Arnavutluk Mahkemesi tarafından verilmiş olan boşanma kararı Türk Mahkemeleri tarafından tanınmalıdır. Aksi halde Türk Hukuku’na göre taraflar halen evli durumdadır.
Arnavutluk Mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının asli Tanıma ve tenfiz davası öncesinde davayı açacak tarafın bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğuna giderek mahkeme kararını yeminli bir tercüman aracılığı ile Türkçeye tercüme ettirmesi ve bu sırada apostil şerhini alması gerekmektedir.
Bu evrakların hazır edilmesi halinde bir kopyasının davayı açacak avukata internet ortamında bildirilmesi halinde dava açılabilir. Ancak mahkeme tarafından gerek yurt dışında verilen ve o ülkede kesinleşmiş olup, kesinleştiği mahkeme kararında belirtilen orijinal, ıslak imzalı ve mühürlü mahkeme kararının aslının ve Türkçeye tercüme edilmiş apostil şerhi alınmış halinin görülmesi gerekmektedir. Bu sebeple acil olarak hem yurt dışında verilen mahkeme kararının aslının hem de tercümesinin avukatınıza kargo aracılığı ile gönderilmesi gerekmektedir.
Arnavutluk Mahkemesi tarafından verilen boşanma kararı Türk Mahkemesinde tanınmadıkça taraflar halen evli göründüklerinden tekrar evlenmeleri de mümkün değildir. Taraflar bir şekilde başkaları ile evlenmiş olsalar da bu evlenmeler hükümsüzdür.
Boşanma kararının Türkiye’de tanınması tarafların ulaşılabilirliğine bağlıdır. Eğer her iki tarafında avukatı duruşmada hazır ise tanıma tek celsede gerçekleşecektir. Aksi takdirde davalı eş yurtdışında ise yurtdışına tebligat yapılması gerekecektir.
Davalı eş itirazda bulunmazsa yine tanıma gerçekleşir.
Arnavutluk Mahkemesi verilmiş olan boşanma kararı Türkiye’de mahkeme tarafından tanınmadıkça Türk Hukukunca taraflar evli sayılır. Bunun neticesi olarak, eşin yasal miras hakları ve evlilikten kaynaklanan diğer hakları devam eder.
Arnavutluk Mahkemesi nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası
Yurtdışında bir Türk ile yahut bir yabancı ile evli olan Türk Vatandaşı, o ülkenin yetkili mahkemesinde boşandıktan sonra bu boşanma kararını Türk Mahkemelerinde onaylatmak zorundadır. Bu onaylatma işlemine “tanıma davası”adı verilmektedir.
Tanıma tenfiz davası yönünden mahkeme kararının verildiği değil, kesinleştiği tarih tarafların boşanmış kabul edildiği tarihtir. Bir yabancı mahkemenin henüz kesinleşmemiş kararının ülkemizde tanıma tenfizi için dava açılamaz. Yani mahkeme kararının kesinleşmiş olması tanıma tenfiz davası için dava şartıdır.
Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?
Yerel mahkemelerimizde açılmakta olan boşanma davaları ile aynı mahkemeye başvurularak Boşanma tanıma tenfiz davası Aile mahkemelerine başvuruda bulunarak açılabilmektedir. Başka ülkede boşanması gerçekleştiren Türk vatandaşlarının gereken tanıma ve tenfiz davası aile mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir.
Tanıma davası ne zaman açılır?
Tanıma davası, ilgili ülkede süren davanın bitmesi ve tüm hukuki sürecin bir karara bağlanması ile Türkiye Cumhuriyeti’nde açılabilmektedir. Tanıma davasının başlatılabilmesi için en önemli unsur, başka ülkede gerçekleşen davanın o ülkenin mahkemeleri tarafından sonuçlandırılmış ve kapatılmış olmasıdır.
Yurtdişinda boşanma Türkiye’de geçerli mi?
Yurt dışında, yetkili yabancı mahkeme tarafından evliliği sonlandırılmış kişiler Türk mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davasını açmadığında karşılaşılacak olumsuz durumlar şunlardır: Yurt dışında verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de hiçbir geçerliliği yoktur.
Yurtdışında boşanıp Türkiye’de boşanma ne kadar sürüyor?
Tanıma Tenfiz davasının süresi mahkeme yoğunluğuna göre değişmektedir. Şayet boşanılan eş yurt dışında yaşıyor ise taraf teşkili sağlanması için tebligatlar yapılması gerektiğinden süre ortalama 1,5 yıldır.
Tanıma ve Tenfiz Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Nasıl Belirlenir?
Yabancı mahkemeler tarafından boşanma, ayrılık, nafaka, velayet ve mal paylaşımına ilişkin olarak verilen ilamların Türkiye’de tanınması ve tenfiz edilmesi istemli açılacak davalarda aile mahkemesi görevlidir. Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde ise bu davalara aile mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından bakılır.
Tanıma ve tenfiz davalarında yetkili mahkeme ise bu kararlar kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sakin olduğu yer mahkemesi, Türkiye’de yerleşim yeri veya sakin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara ve İstanbul mahkemelerinden biri olarak belirlenmiştir. Ancak bu yetki kuralları kesin nitelikte değildir.
TANIMA TENFİZ DAVALARINDA ANLAŞMA FİİLİ DURUM BULUNAN ÜLKELER
Tenfiz kararı verilebilmesi için o ülke ile mütekabiliyet esası ( karşılıklılık ilkesi ) ya da anlaşma bulunması gerekir. Tanımada bu aranmaz. Bu ülkelerden bazıları aşağıdadır:
Almanya Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Avusturya Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Arnavutluk Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Azerbaycan Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Belçika Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Çin Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Cezayir Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Çin Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Gürcistan Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Gürcistan Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Irak Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
İtalya Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Romanya Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Tunus Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Polonya Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Ürdün Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Hollanda Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Rusya Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Ukrayna Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Suriye Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
İsviçre Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
İran Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
İngiltere Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Tacikistan Mahkemesi’ nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası,
Arnavutluk Mahkemesi’nin Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Davası