Çeyiz Ve Şahsi Eşyaların Paylaşılması Nasıl Yapılır
Çeyiz Ve Şahsi Eşyaların Paylaşılması Nasıl Yapılır
Boşanma avukatı davanın tarafları açısından velayet, maddi-manevi tazminat, mal paylaşımı gibi konularda meydana çıkacak uyuşmazlıklarda önemli bir savunma fonksiyonu ifa eder. Bu nedenle bir boşanma davasının avukat aracılığıyla yürütülmesi olası hak kayıplarını ortadan kaldırır.
Avukatsız boşanma nasıl olur?
Avukatsız bir şekilde boşanma davası açmak isteyen kişilerin ilk olarak Adliye’ye gitmeleri gerekmektedir. Taraflardan birisinin gidilen adliyede Aile Mahkemesine başvuru yaparak boşanma davası açması da mümkündür. Boşanma davaları tek taraflı olarak açıldığında çekişmeli boşanma davası olarak bilinir.
Boşanma davasına hangi avukat bakar?
Aile Mahkemeleri, hukuk sistemi dahilinde Asliye Hukuk Mahkemeleri’ in uzmanlaşmış bir kolu olarak görev yapar. Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar sorunun cevabı Aile Mahkemesi’nde açılır. Aile Mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemesi‘ ne başvuru gerçekleştirmesi gerekliliği bulunur.
Boşanmada adli yardım nedir?
Adli yardım; maddi gücü yetersiz olan kişilerin, dava, icra takibi veya geçici hukuki korunma aşamasında, dava harç ve masrafların veya avukat vekalet ücretinin geçici olarak Devlet tarafından ödenmesidir. Adli yardımın en sık görüldüğü konuların başında boşanma davaları gelir.
Boşanma davası açarken para ödenir mi?
Çekişmeli boşanma davalarında; davayı açan taraf masrafları öder. Eğer dava kazanılırsa, dava giderlerinin bir bölümü, karşı tarafın ödemesi gerekir. Boşanma davalarında avukat tutulmuşsa, avukatlık ücreti, her iki taraf da kendi avukatının parasını öder. Avukata vekalet verilmeden önce, ücretinin ödenmesi şarttır.
Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır?
Davalı eşin bilgileri (adı, soyadı, tc kimlik numarası ve adresi) yer almalıdır. Davalının adresi bilinmemesi durumunda TC kimlik numarası yeterli olacaktır. Dava dilekçesinin konusuna ilişkin kısa ve öz bir bilgi verilmelidir. (Örn; Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına ilişkin boşanma talebimden ibarettir.)
Boşanma davası için dilekçe nereye verilir?
Boşanma dilekçesi Aile Mahkemesine verilir. Ancak bulunulan yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine de verilir. Dilekçeyi vermek için öncelikle Aile Mahkemesi kalemine gitmek gerekir.
Boşanma avukatı nasıl bulunur?
Belli bir alan haricinde dava alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Boşanma davası almayı tercih etmesi ve kendisini boşanma davalarında deneyimli olarak tanıtması halinde boşanma avukatı İstanbul davaları için bulabilirsiniz. Boşanma davasına ilişkin dosya takibi yapılır.
Bakırköy Boşanma Avukatı
Boşanma Davalarında en önemli unsur ise Boşanma Avukatı diyebiliriz sizlere yön gösterebilecek ve tecrübesi ile dava sürecinde neler yapılması gerektiğini aktarabilicek bir Boşanma Avukatı seçmelisiniz. Boşanmalar da evlilik kadar normal bir süreçtir. Uzun yıllar evli kaldığınız eşiniz ile uzun yıllar sonra boşanma kararı alabilirsiniz ya da çok yeni bir evlilik olmasına rağmen anlaşmada sorun yaşadığınızda aynı şekilde evliliğinizi bitirme kararı alabilirsiniz.
Boşanma İşlemleri Nelerdir?
Boşanma davasında boşanma işlemlerinin neler olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmek önemli. Çekişmeli boşanma davalarında alanında uzman bir avukata başvurmak her şeyden önemli. Bunun ardından yapılması gerekenler ise boşanma sebebine uygun bir şekilde boşanma dilekçesi hazırlamak, bu dilekçede davalı ve davacı tarafın kimlik ve adres bilgileri eksiksiz olarak belirtmek, ayrılık kararını aldıran olayları detaylı şekilde aktarmak ve varsa dilekçeye her türlü belgeyi eklemek. Dava sürecinde şahit göstermek de ayrıca önem taşıyor.
Öte yandan son yıllarda anlaşmalı boşanmalarda bir artış yaşanıyor ve bu boşanma türünde özellikle hazırlanacak boşanma protokolünde çok dikkatli olmak gerekiyor. Uzman bir boşanma avukatının desteğini almak anlaşmalı boşanma bile olsa oldukça önem taşıyor. Hak kaybı yaşanmaması içinse dava açılırken anlaşmaya varılan her konuda çok titiz davranmak, sınırları çok iyi belirlemek gerekiyor.
Çocuğun velayet kimde kalacak?
Boşanma Davasında Müşterek Çocuğun Velayetinin Alınmasında Etkili Olacak Hususlar; 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 336. maddesi uyarınca; Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hâli gerçekleşmişse hâkim, velâyeti eşlerden birine verebilir. Bu hüküm dikkate alındığında açılacak olan boşanma davasında, mahkemeden, müşterek çocuğun velayeti ile ilgili karar vermesi istenebilecektir.
Boşanma Davasında Haklarınız Nelerdir?
Bu hakların neler olduğunu sizi ve evlilik öykünüzü dinlemeden net bir şey söyleyemeyiz.
Eğer varsa çocuğunuzun velayetini talep edebilir,
Kendiniz ve çocuklarınız için boşanma süresince tedbir nafakası,
Boşanma kesinleştikten sonra ise kendiniz için yoksulluk çocuğunuz için iştirak nafakası talep edebilirsiniz.
Maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz,
Düğünde takılan ziynet eşyalarınız elinizden rızanız dışında alındıysa bunları da talep edebilirsiniz.
Yine ayrıca bir mal rejimi davası açarak evlilik süresince edinilen mallar üzerindeki haklarınızı da temin edebilirsiniz.
Boşandıktan sonra nüfus kaydım ne zaman değişir ve ne yapmam gerekir?
Boşanma kararı verildikten ve temyiz edilmeyip kesinleştikten sonra ya da temyiz neticesinde kesinleştikten sonra, yazı işleri müdürü, boşanma ilamını, nüfus müdürlüğüne gönderir.
İstanbul Nüfus müdürlükleri online çalıştıklarından, ilamın kesinleşmesini müteakip yaklaşık 1 hafta içinde boşanma ilamınız nüfus kaydınıza işlenmiş olacaktır. Bunu herhangi bir yerdeki nüfus müdürlüğünden nüfus kaydı alarak öğrenebilirsiniz.
Kararın nüfusa gönderilmesi için herhangi bir talepte bulunmanız ve masraf yapmanız gerekmemektedir. Karar nüfusa geçince yeni nüfus cüzdanınızı muhtemelen 1 gün içinde alabilirsiniz.
Çeyiz ve Şahsi Eşyaların Paylaşılması Nasıl Yapılır?
Boşanma sonrasında çeyiz ve şahsi eşyaların paylaşımı için, öncelikle eşyanın kime ait olduğunun tespiti ve ispatı gerekmektedir. Daha sonra ise, herkes kendi çeyizini ve şahsi eşyasını alabilmektedir.
Düğün Takıları Kimindir?
Düğün sırasında takılan düğün takıları (altın, bilezik ve künye gibi), kime takılmış olursa olsun kadına ait kabul edilmektedir. Erkekler ise, sadece erkeklerin kullanabileceği kol saati, kolye ve yüzükleri alabilir.
Düğün Takıları ile İlgili Dava Açılabilir mi?
Boşanma esnasında düğün takıları mevcut ve davalı tarafta bulunuyorsa, takıların iade edilmesi için istihkak davası açılabilmektedir.
Nasıl En İyi Boşanma Avukatı Bulurum?
Hukuk alanında en çok rastlanan arama terimlerinden biri de en iyi boşanma avukatı kavramıdır. Bu kavramın nedeni ise kaliteli ve sonuç odaklı avukat arayışından kaynaklanmaktadır. İşinde iyi bir boşanma avukatı sizi muhtemel sonuçlara hazırlayan, dürüst ve sonuç odaklı yaklaşandır. Hukuk büromuz, En iyi İstanbul boşanma avukatı ekibi ile sizlere yardımcı olmaya hazırdır.
Çeyiz Ve Şahsi Eşyaların Paylaşılması Nasıl Yapılır