Miras Malvarlığının Araştırılması
Miras Malvarlığının Araştırılması
Miras bırakanın vefat etmesi ile ölüm nüfus kayıtlarına işlenecek olup miras bırakanın yasal mirasçıları yahut varsa atanmış mirasçıları öncelikle veraset ilamını almalıdır.
Veraset ilamı diğer bir deyişle mirasçılık belgesi noterden talep edilmeli, noter sisteminin vermemesi yahut atanmış mirasçıların yer almaması durumunda dava açılarak talep edilmelidir. Daha sonra ise miras bırakanın gayrimenkulleri var ise tapu müdürlüklerinden yazılı başvuru ile akıbetleri sorulmalıdır.
Tereke Nedir
Bir kimsenin ölümünden önceki maddi malvarlığını oluşturan unsurlar, o kimsenin ölümünden sonra terekesini oluşturur. Ölenin şahsına bağlı hak ve alacakların ise terekeye dahil edilebilmesi söz konusu değildir. Tereke kural olarak ölenin malvarlığına eşittir.
Terekenin Tespiti Davasının Tarafları
Mirasçılardan her biri terekenin tespiti davası açabilir. Tek bir mirasçının talepte bulunması davanın açılması için yeterli olacaktır. Mirasçıların birlikte hareket etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Terekenin Tespiti Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 383.maddesinde belirtildiği üzere çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme aksine bir hüküm yoksa Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Babam Vefat Etti Bankada Parası Var mı Nasıl Öğrenebilirim?
Vefat edenin banka hesapları için de banka genel müdürlükleri yahut şubelerine yazılı başvuru yapılabilir. Söz konusu araştırma sürecinde veraset ilamı suretlerinin de yazılı başvurulara eklenmesinde fayda vardır.
Vefat Edenin Miras Malvarlığının Araştırılması Neden Gereklidir?
Miras bırakanın mirasının, yasal mirasçılar tarafından doğru bir şekilde bilinmesi maddi ve manevi hak kayıplarını engelleyecektir. Miras bırakan borca batık olabilir ya da mirasçıların bildiğinin aksine aktif malvarlığı pasif malvarlığından az olabilir. Bu gibi durumlarda reddi miras prosedürünün izlenebilmesi için dahi miras malvarlığının araştırılması yapılmalıdır.
Vefat Eden Kişinin Üzerine Kayıtlı Taşıtların Sorgulanması
Ölen kişinin üzerine kayıtlı araçlar trafik tescil müdürlüklerine, mirasçılık belgesi ile yapılacak başvuru sonucunda öğrenilebilmektedir. Bu süreçte ancak mirasçılar ya da onların hukuki temsilcileri kayıtlı araç sorgulaması için başvuru yapabilir. Kayıtlı araç sorgulaması ayrıca sigorta şirketlerinden de yapılabilmektedir. Şirketler bu bilgiyi veraset ilamı ile yapılacak başvuru sonrası verebilmektedir.
Miras Avukatı
Miras araştırması uzun soluklu bir süreç olabilmektedir. Kişilerin gerekli prosedürleri doğru şekilde yerine getirmemesi, hukuki anlamda bilgi eksikliği gibi nedenler süreci uzatabilir. Bu gibi durumlarda da mirasın araştırılması bir avukat aracılığı ile yapılabilmektedir. Ölen kişinin mirasını öğrenme için avukat ile hareket edilmesinin bir diğer nedeni ise kişilerin farklı şehirlerdeki araştırmaları sağlıklı yapamamaları ya da çalışma hayatı sebebiyle buna uzun vakitler ayıramamalarıdır.
Babamın babasından kalan mirası nasıl öğrenebilirim?
Murisin bıraktığı mirasın net olarak öğrenilebilmesi için, mirasçılık belgesi alınması gerekir. Bu belgeye veraset ilamı da denilmektedir. Bu belge üzerinde tüm miras payları gösterilmektedir. Veraset ilamının alınması için mirasçıların beraber başvuru yapması gerekmektedir.
Kaynanadan geline miras kalır mı?
Kanun gereğince gelin veya damat, kayınvalidesine veya kayınpederine doğrudan mirasçı olmuyor. … Oğul veya kızının vefat etmesiyle oğul veya kıza geçen mirasın bir kısmı gelin veya damada geçebiliyor.
Ölen babamın mal varlığını nasıl öğrenebilirim?
Miras araştırması (ölen kişinin mal varlığını öğrenme) yapılabilmesi için mirasçıların öncelikle “mirasçılık belgesi” almaları gerekir. Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) noterden talep edilebilmektedir. Fakat kimi zaman noter sisteminden veraset ilamı alınması mümkün olamayabilir.
Baba Öldüğünde Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Baba öldüğünde miras paylaşımı şöyle yapılır: Geriye kalan altsoyu var ise miras altsoya eşit şekilde paylaştırılır. Eş de yaşıyor ise 1/4 pay eşin 3/4 pay ise altsoyundur. Altsoy olmaması halinde ana ve baba mirasçı olur.
Mirastan Mal Kaçırma Davası,
Yasal Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?,
Mirastan Feragat Sözleşmesi,
Mirastan Kimler Pay Alabilir?,
Miras Paylaşımı Davası,
Vasiyetnamenin İptali Davası,
Miras Malvarlığının Araştırılması