Boşanma Davasına İlişkin Tanıma ve Tenfiz Davası
Boşanma Davasına İlişkin Tanıma ve Tenfiz Davası
TANIMA VE TENFİZ DAVASI
Yabancı bir ülkede verilen kararın Türkiye’de de geçerli olabilmesi için açılan dava türüdür.
Davayı açmadan, yabancı ülkede alınan kararın Türkiye’de bir geçerliliği olmaz.
Tanıma tenfiz davaları takip edilmesi gereken davalardandır. Davanın tarafları duruşmada bulunmaz ise, Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince dosya işlemden kaldırılır.
Tanıma ve tenfiz davaları adli tatilde de görülebilir.
Boşanma davası kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için, kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Kesinleşen kararın Türk Hukukuna aykırı olmadığı tespit edilirse, Türk Mahkemelerinde de tanınacak ve geçerli olacaktır. Bu sebeple yabancı ülke mahkemelerinde boşanmış Türk vatandaşlarının Türk Mahkemelerinde tanıma tenfiz davası açmaları zorunludur.
Eğer bu dava açılmazsa, Türk Nüfus kayıtlarında evlilik kaydı düzeltilemeyecektir.
Boşanmaya ilişkin tanıma tenfiz davaları Türkiye’de boşanma davalarına bakmakla görevli Aile Mahkemelerinde açılmalıdır. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.
Davanın açılacağı yer tarafların ikamet ettikleri ya da nüfus kayıtlarının olduğu yer mahkemeleridir. Türkiye’de ikametleri yok ise Ankara, İstanbul ve İzmir Mahkemeleri görevlidir.
Tanıma davası açıldığında hakim, yeniden boşanmaya ilişkin konuları ele alıp yargılama yapmaz.
Genellikle tek duruşma ile karar verilen davalardır.
TANIMA DAVASI
Yabancı bir ülkede verilen mahkeme kararının kesin hüküm veya delil olarak kabul edilmesini sağlamaya yönelik açılan dava türüdür. İcrası gerekmeyen hükümleri ihtiva eden mahkeme kararları için gereklidir.
Boşanma Davasına İlişkin Tanıma ve Tenfiz Davası
Stajyer Av. İrem Berçem Arikan
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.