MANŞET

Miras Payının Devri Sözleşmesi İptal Edilebilir Mi

Miras Payının Devri Sözleşmesi İptal Edilebilir Mi

Miras Payının Devri Nedir

Miras payının devri, kanunen mirasçı olarak belirlenmiş veya atama yoluyla mirasçı sıfatını kazanmış kişilerin kendilerine düşen miras payını başka birine geçirmesi işlemini ifade etmektedir. Yasal veya atanmış mirasçıların bu işlemi yapması ile mirasçılık sıfatları sona ermemektedir. Sadece sahip oldukları birtakım haklardan feragat etmiş olacaklardır.
Miras payının devrine ilişkin hukuki düzenlemeler Türk Medeni Kanunun 678. maddesi ve devamında hüküm altına alınmıştır.

Miras Payının Devri Sözleşmesi İptal Edilebilir Mi?

Miras payının devri sözleşmesi iptal edilebilir mi, hata, gabin davası, muris muvazaa iptal sebebi olabilir mi? Miras payının devri sözleşmesi iptali de diğer sözleşmeler gibi mümkündür. Ancak sözleşmenin iptal edilebilmesi için taraflardan birinin ehliyetsizliği, hata, hile, tehdit, korkutma, şekle uygun olmama gibi sebeplerin varlığı gerekmektedir. Miras payının devri sözleşmesinin iptali gerektiren bir hususun varlığı halinde iptal yetkili mahkemeden talep edilebilecektir.

Miras Payının Devri Sözleşmesinde Zamanaşımı

Miras payının devri sözleşmesinde zamanaşımı hükmü bulunmamaktadır. Yani Kanunda miras payının devri sözleşmesinin yerine getirilmesini istemeye yönelik bir kısıtlama, zamanaşımı veya hak düşürücü süre öngörülmemiştir.

Miras payımı nasıl devrederim?

Miras payının devri sadece miras açıldıktan ancak paylaştırılmadan evvel mümkündür. Miras, miras bırakanın ölümüyle açılır. Miras paylaşılana kadar mirasçılar miras üzerinde ortak ve elbirliği ile maliktirler. Miras payı ancak ve ancak bu iki süre zarfı arasında devredilebilir.

Miras payının diğer mirasçıya devri nasıl yapılır?

Miras payının devri bedelli ise satış suretiyle devirden, bedelsiz ise bağış suretiyle devirden söz edilir. Miras payının devri sözleşmesinin şekli taraflara göre değişkenlik göstermektedir. Mirasçılar arasında sözleşme adi yazılı şekle tabi olup yapılan bu sözleşmenin ise noterce onaylanması yeterlidir.

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras payının kardeşe satışı miras payının satışı bağlamında herhangi bir özellik göstermez. Miras bırakanın ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekecektir. Bu paylaşım neticesinde mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilecektir

Miras devri nerede yapılır?

Mirasçılar arasında sözleşme adi yazılı şekle tabi olup yapılan bu sözleşmenin ise noterce onaylanması yeterlidir. Sözleşmenin tarafları olan mirasçılar dilerlerse aralarında yazılı bir sözleşme yapmaksızın tapu müdürlüklerinde resmi senet düzenletebilecekleri gibi bunu noterde de düzenletebilirler.

Miras payının devri ne zaman yapılır?

Miras payı devri sözleşmesi, miras açıldıktan sonra ancak paylaşma tamamlanana kadar yapılabilir. Zira paylaşma yapıldıktan sonra tereke üzerinde elbirliği ile mülkiyet kalmaz, her bir mirasçı payı üzerinde serbestçe tasarruf edebilir. Bunun dışında miras payı devri sözleşmeleri ivazlı ya da ivazsız yapılabilir.

Miras payının devri sözleşmesi nedir?

Miras bırakan hayatta iken muhtemel mirasçı tarafından yapılan devir sözleşmesine miras hakkının devri sözleşmesi adı verilirken, ölümünden sonra mirasçılar arasında elbirliği mülkiyet devam ederken yapılan devir sözleşmesine ise miras payının devri sözleşmesi denir.

Baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?

Baba Öldüğünde Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır? Baba öldüğünde miras paylaşımı şöyle yapılır: Geriye kalan altsoyu var ise miras altsoya eşit şekilde paylaştırılır. Eş de yaşıyor ise 1/4 pay eşin 3/4 pay ise altsoyundur. Altsoy olmaması halinde ana ve baba mirasçı olur.

Kardeşler arasında mal mirası nasıl paylaşılır?

Kardeşler arasında miras paylaşımı eşit şekilde yapılır. Kardeşlere miras bırakan anne ve baba hayatını kaybettiyse tüm mal varlıkları kardeşler arasında eşit şekilde, kardeşlerden biri hayatta değilse sağ kalan kardeşler ve hayatını kaybeden kardeşin altsoyu içinde eşit olarak paylaştırılır.

Miras intikal yapmadan satış yapılır mı?

Miras hukukuna göre iştirak hali bozulmadan miras payının iştirake dahil olmayan üçüncü kişilere devri yasak olup; sadece mirasçılara devri mümkün olabiliyor.

Mirasçılardan biri imza vermezse ne olur?

Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.

Miras payının devri sözleşmesi iptal edilebilir mi?

Miras payının devri sözleşmesi iptali de diğer sözleşmeler gibi mümkündür. Ancak sözleşmenin iptal edilebilmesi için taraflardan birinin ehliyetsizliği, hata, hile, tehdit, korkutma, şekle uygun olmama gibi sebeplerin varlığı gerekmektedir.

Miras Payının Devri Nedir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu