MANŞET

Gümrük Vergi Ve Cezası | Gümrük – Vergi Avukatı İstanbul

Gümrük Vergi Ve Cezası | Gümrük – Vergi Avukatı İstanbul

Gümrük Vergi Ve Cezası

Gümrük vergisi, bir eşyanın Türkiye’den ihracatı yahut Türkiye’ye ithalatı yapılırken uygulanan vergilerdir. Uygulanan verginin eksik yatırılması, hiç alınmaması durumunda gümrük müdürleri, vergi yükümlüsüne gümrük vergisi ek tahakkuk ve kesilen para cezası kararını tebliğ eder. Bu durumda gümrük vergisi cezası alan kişi, gümrük idaresi ile uzlaşabilir, itirazda bulunabilir yahut iptal davası açabilir.

Gümrük vergi kabahati ve cezaları ikiye ayrılmaktadır:

  • eşyaya ilişkin olarak, yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda; vergi kaybına neden olacak şekilde aykırılıklar yapılması halinde para cezası verilir.  (Gümrük Kanunu 234-238) Eğer eşya hakkında vergi kaybı söz konusu değilse, sadece usule aykırı işlemler varsa usulsüzlük cezasına ilişkin hükümler uygulanır.

Gümrük Vergi Ve Cezası | Gümrük – Vergi Avukatı İstanbul

  • İthalatı veya ihracatı yapılan eşyanın, belirlenen gümrük kapıları dışında başka yerlerden izinsiz olarak ithal veya ihraç edilirse yahut eşyanın gümrük işlemlerini yaptırmaksızın yurda sokulup veya çıkarılması gibi usulsüzlükler yapılmışsa Gümrük Kanunu’na göre öngörülen şekilde para cezası söz konusu olacaktır. (Gümrük Kanunu 239-241)

Gümrük Vergileri Ve Para Cezalarında İtiraz Ve İptal Davası Nasıl Açılır?

Gümrük Vergileri Ve Para Cezalarında Uzlaşma Başvurusu

  • Gümrük idarelerince düzenlenen ek tahakkuk ve ceza kararı muhteviyatı alacaklar için yükümlü veya ceza muhatabı tarafından uzlaşma başvurusu yapılabilir. Kanun’da uzlaşma kapsamına giren gümrük alacakları ve cezaları şunlardır:
  1. Beyan ile gümrük idaresi tarafından yapılan tespit sonucunda belirlenen farklılıklara
    ilişkin tebliğ edilen gümrük vergileri alacakları,
  2. Gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilen
    farklılıklara ilişkin tebliğ edilen gümrük vergileri alacakları,
  3. Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar uyarınca gümrük idaresi tarafından düzenlenen idari
    para cezaları, uzlaşma kapsamındadır.
  •  Gümrük vergileri ve idari para cezalarının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılır. Uzlaşma talebinde bulunulması hâlinde, itiraz veya dava açma süresi durmaktadır. Dolayısıyla uzlaşmadan sonra itiraz yoluna başvurmak mümkündür.
  • Uzlaşma sağlanamamışsa yeniden uzlaşma talebinde bulunulamaz.
  • Gümrük vergileri ve cezalarına ilişkin fiilin, kaçakçılık suçları ile ilgili olması hâlinde uzlaşma talebinde bulunulamaz.
  • Uzlaşma başvuruları gümrük uzlaşma komisyonlarınca değerlendirilmektedir.
  • Gümrük uzlaşma komisyonları tarafından yapılan çalışmalar gizli tutulur. Uzlaşma tutanakları kesindir ve idare tarafından derhal yerine getirilir.
  • Vergi yükümlüsü veya ceza muhatabı, üzerinde uzlaşılan ve tutanakla tespit olunan hususlar hakkında dava açamayacağı gibi hiçbir mercie şikâyette de bulunamaz.

Gümrük Vergileri Ve Para Cezalarında İdari İtiraz Yolu

  • Vergi mahkemelerinde doğrudan iptal davası açılması mümkün değildir. Öncelikle idari itiraz yoluna başvurulmalıdır.
  • Gümrük vergi cezası ve idari kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde üst makama eğer üst makam yoksa aynı makama bir dilekçe vererek itiraz edilmelidir.
  •  İdare yapılan itirazı otuz gün içinde karara bağlayarak ilgili kişiye tebliğ edecektir.
  • İtiraz dilekçesi süresi içinde yanlış makama verilmişse, itiraz süresinde yapılmış sayılarak, idare tarafından yetkili makama ulaştırılır.
  • İtirazın reddi kararlarına karşı; tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde işlemin yapıldığı yerdeki idari yargı mercilerine başvurulabilir.

Gümrük Vergi veya Cezalarında Yürütmenin Durdurulması Kararı

Gümrük vergi veya cezalarında idari işlemin iptali için davasında; yürütmenin durdurulmasının talep edilmesine gerek yoktur. Yürütmenin durdurulması kararı, yapılan idari işlemin dava sonuna kadar icra edilmesini engelleyen bir karardır. Ancak bazı istisnalar hariç, gümrük vergi alacakları veya gümrük vergi cezaları için iptal davasının açılmasıyla birlikte vergi ve cezalar dava sonuçlanıncaya kadar tahsil edilmez. Dolayısıyla gümrük vergi alacakları ve vergi cezaları için ayrıca yürütmenin durdurulması talebinde bulunulmasına gerek yoktur.

Vergi davalarında yürütmenin durdurulması kararı istenmesi gereken haller:

  • Eğer davacının gösterdiği adreste tebligat yapılamamışsa; davacı yeni adresini bildirene kadar dava dosyası işlemden kalkacağı gibi yürütmenin durdurulması kararı da kendiliğinden hükümsüz kalır. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir yıl içinde yeni adres bildirilmek suretiyle yeniden işleme konulması istenmediği takdirde, davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
  • İşlemden kaldırılan dosyanın yeniden işleme konulmasından dolayı yeniden dava açılması halinde gümrük vergi veya cezasının tahsil edilmesini durdurmaz.
  • ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan işlemlerle tahsilat işlemlerinden dolayı vergi davasının açılmasıyla, tahsil işlemi durdurmaz.
  • Vergi mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulması halinde yürütmenin durdurulması kararı kalkar ve tahsil işlemleri yapılır.

Vergi mahkemelerinde dava açılmasıyla birlikte idari işlemin icra edilmesi kendiliğinden durması kuralı sayılan 4 halde uygulanmamaktadır. Bu nedenle  mahkemeden yürütmenin durdurulması kararı talep edilerek yapılan idari işlemin icra edilmesi engellenmektedir.

Gümrük Vergi Ve Cezası | Gümrük – Vergi Avukatı İstanbul

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu