Yıkım Kararları | Gayrimenkul Hukuku Avukatı
Yıkım Kararları | Gayrimenkul Hukuku Avukatı
Yıkım Kararlarına Karşı İtiraz Yolu
İdare yapıların ruhsat alınarak ve ruhsat ve eklerine uygun olarak yapımını denetlemek zorundadır. Bu zorunluluğun gerekçelerinin başında ise bu tür yapıların kendiliğinden veya deprem sonucu yıkılması neticesinde ortaya çıkan zararlardan diğer sorumlularla birlikte idarelerin de müteselsilen sorumlu olması gelmektedir.
Belediye tarafından verilen yıkım kararının hukuka uygun olabilmesi için idari işlemin 5 unsuru olan yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönlerinden hukuka uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde hukuka aykırı işlem söz konusu olacaktır. Bu durumda idare mahkemesine iptal davası açılması gereklidir.
Yıkım kararını vermeye yetkili birimler ise; hukuka aykırı yapıyı tespit eden, tespit ettiği aykırılığı ilgiliye tebliğ eden ve ilgili tarafından gerekli düzenlemeler yapılmaması halinde yıkım kararını veren ve uygulayan mercilerdir. Uygulamada yıkım kararını söz konusu aykırılığın tespitini yapan belediyeler vermektedir.
Yıkım kararı verilmesinden önce yetkili merci yani belediye tarafından, hukuka aykırı yapının tespiti halinde, yapı tatil tutanağı düzenlenmesi, yapının mühürlenmesi ve ruhsata aykırı kısımların veya bütünün aykırılığının düzeltilmesi için ilgiliye süre verilmesi gerekmektedir. Açıklanan işlemler yetkili merciler tarafından yerine getirilmeden yıkım kararı verilmesi halinde yıkım kararının iptali gerekmektedir.
Yıkım Kararlarına Karşı İtiraz Yolu ve İptal Davası
Dava açma süresi tebliğden 60 gündür. Bu süre yıkım yahut tebliğinden itibaren başlamaktadır. Yapı tatil zaptına karşı açılacak davada ise 60 günlük süre tutanağın yapının görülebilir bir yerine asılmasından itibaren başlamaktadır. Öte yandan bu davalarda yetki yapının/inşaatın bulunduğu yer idare mahkemesidir.
Uygulamada yıkım kararlarına karşı yürütmeyi durdurma talepli dava açılması halinde mahkemelerce idarenin savunması alınana kadar Yürütmeyi Durdurma Kabul kararları verilmektedir. Zira yıkım sonrası zaten telafisi imkânsız bir zarar ortaya çıkmaktadır.
Yıkım Kararının Verilmesi
Ruhsata uygun olmayan yapının ruhsata bağlanması veya ruhsata uygun hale getirilmesi için verilen süre içerisinde uygun hale getirilmemesi halinde, belediye encümeni tarafından yıkım kararı verilir.
Söz konusu yıkım kararının hukuka uygun olması için;
Yetkili merci tarafından mülk sahibine verilmiş olan süre bitmiş olmalı
Yıkım kararının yetkili mercilerce verilmiş olması
Yapının hangi kısmının ne şekilde ruhsata aykırı olduğunun detaylıca anlatılmış olması ve neden ruhsata aykırı olduğunun açıklanmış olması
Yıkım kararının mülk sahibi ile ilgili olması gerekmektedir.
Yıkım Kararları | Gayrimenkul Hukuku Avukatı