Vakıf Kurmak ve Vakıf Kurma Şartları
Vakıf Kurmak ve Vakıf Kurma Şartları
Vakıf kültürü nedir ?
Maddî bir karşılık beklemeden başkalarına yardım etmek gibi, ulvî ve fevkalâde bir düşüncenin mahsûlü olan vakıf kurumu, binlerce yıldır insanın hizmetindedir. Yardımlaşma duygusu ve düşüncesinin şekillenmesinde, kültür ve din en belirgin âmillerdir.
Vakıfların genel özellikleri nelerdir?
Vakıfların özellikleri
Vakfın bir yönetim organının bulunması zorunludur. Tutulan sicil ile, vakıf tüzel kişilik kazanır. Amacın gerçekleşmesi ile vakıf sona erebilir.
Vakıf yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?
Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı, üye tamsayısının üçte ikisidir.
YÖNETİM KURULU: Madde 11- Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 5 asil ve 3 yedek üyeden oluşur.
Vakıf kurabileceği en erken yaş nedir?
Vasiyetname ile vakıf kurabilmek için ise, ayırt etme gücüne sahip olmak ve 15 yaşını doldurmak yeterlidir.
Tam ehliyetsiz kişilerin ise vakıf kurması mümkün değildir. Tüzel kişilerin de vakıf kurabilmesi mümkündür.
Vakıf Genel Kurulu kaç yılda bir yapılır?
Olağan genel kurul toplantısının her hesap dönemi sonundan itibaren altı ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur. Olağanüstü genel kurul toplantısı ise gerektiğince her zaman yapılabilmektedir.
Vakıflar resmi mi özel mi?
Vakıf ve dernekler resmî kurum ve kuruluşlardandır.
Vakıflar bağış yapabilir mi?
Vakıfların yurt dışından yardım almaları Vakıflar Kanunu md. 25/2’de şu şekilde düzenlenmiştir.
“Vakıflar; yurt içi ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilirler, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunabilirler.
Vakıf Kurmak ve Vakıf Kurma Şartları
Vakıf şirket ortağı olabilir mi?
Vakıflar her türlü mal edinebilirler. Vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla şartıyla iktisadi işletme ve şirket kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilirler.
Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce, vakıf denetçileri tarafından sürekli denetime tabi tutulurlar.
Vakıflara Kimler Üye Olabilir?
Vakıf Üyeliği: Vakfın amaç ve faaliyetlerine hizmet edeceği kanaatine varılan ve vakfa müracaat ederek vakıfça hazırlanan üye kabul formunu doldurarak en az iki üyenin uygunluk onayını alan kişiler, Vakfa üye kabul edilir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ne işe yarar?
Vakıflar Genel Müdürlüğü bahsedilen vakıflara ait 18.500 tarihi bina ve 67.000 emlakin restorasyonu, bakımı ve mülkiyet yönetimini de üstlenmiştir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü‘nün bir diğer önemli işlevi ise yönettiği vakıfların gelirleriyle binlerce fakir ve ihtiyaç sahibi kişiye sağladığı sosyal hizmetlerdir.
Vakıf Kurmak ve Vakıf Kurma Şartları
Vakıf sermayesi ne kadar olmalı?
5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliğinin 111. maddesinin (ğ) bendine istinaden, 2021 yılı için Yeni Vakıfların kuruluşunda, amaçlarına özgülenecek asgari mal varlığı Vakıflar Meclisinin 30.11.2020 tarihli ve 391/391 sayılı kararı ile 80.000-TL (SeksenBinTürkLirası) olarak belirlenmiştir.
Vakıf kurmak için hazırlanan belgeye ne denir?
Vakıf senedi
Vakıfların, malvarlığını ve vakıf şartlarını içeren belgedir. Vakıf senedinde vakfın adı, merkezi, amacı, faaliyetleri, amacın gerçekleştirilmesi için yapılacak iş ve işlemleri, vakfın kuruluş malvarlığı, organları, yönetim şekli, sona erme halleri gösterilir.
Vakıf kurmak için önceden izin alınır mı?
Anayasa’nın 33.maddesine göre herkesin önceden izin almaksızın vakıf kurma hürriyeti mevcuttur. Vakıflarla ilgili düzenlemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ve Vakıflar Yönetmeliğinde yer almaktadır
Vakıf nasıl çalışır?
Bu eserlerin korunması ve verilen hizmetin devamını sağlamak için Vakıflar Genel Müdürlüğü kurulmuştur.
Bütün bu eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılır, kiraya verilir, gelirleri toplanır.
Toplanan bu gelirler eserlerin korunması, kimsesizlere yardım ve çalışanların maaş alacakları olarak harcanır.
Vakıfların kurulmasındaki temel amaç nedir?
Vakıfların kurulmasının en temel amacı, topluma katkı sağlamak ve insanlara hizmet vermektir.
Ekonomik açıdan yetersiz durumda olanları desteklemek, onlara yardımda bulunmak, güçlenmelerini sağlamak ve durumlarını düzeltmeye çalışmak da vakıfların temel amaçlarındandır.
Vakıf organları nelerdir?
Zorunlu organları; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetim Kuruludur.
Yardımcı birimler ise Vakıf Müdürü ve müdüre bağlı olarak çalışan personellerden oluşur. MADDE 5- Mütevelli Heyeti Vakfın en üst karar organı olup;yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
Vakıf senedinde değişiklik nasıl yapılır?
RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ:
Madde 18- Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az beşte birinin (1/5) yazılı teklifi ile, mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.
Vakıf kuruluşları hangi mahkemeler tarafından tescil edilir?
Vakıf senedi noterde tasdik olunduktan sonra vakfın kuruluşu için yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine müracaatla tescilin sağlanması gereklidir.
Vakıf, mahkeme tarafından verilecek bir nevi uygunluk kararı sonrası sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır.
Vakıf nasıl para kazanır?
Vakıfların kaynakları vakfedilen malların getirdiği gelirler, bağışlar, yardımlar ve yaptıkları iktisadi işletmelerden elde ettikleri gelirlerden oluşur.
Vakıflar şirketlere ortak olabilir ve kâr payı elde edebilirler. Şirket kurmadan iktisadi işletme (tüzel kişiliği olmayan) de oluşturabilirler.
Vakıf Yönetim Kurulu Nasıl Seçilir?
Madde 11. Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 3 asil ve 2 yedek üyeden oluşur.
Yönetim kurulu üyelerinden en az ikisinin mütevelli heyet üyesi olması zorunludur.
Yönetim kuruluna vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür
Vakfın kuruluş amacı nedir?
Asıl amaçları; toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamaktır. Amaçlarının içinde güçsüz durumda olanları desteklemek, güçlendirmek ve onların sosyal ve ekonomik durumlarını düzeltmek de vardır .
Vakıflar Genel Kurulu Nasıl Yapılır?
Vakıf Mütevelli heyeti her yılın ilk dört ayı içinde Yönetim Kurulunun çağrısı ile olağan toplantısını yapar. Vakıf Başkanının ve Yönetim Kurulunun lüzum görecekleri hallerde ve yahut Mütevelli Heyeti üyelerinin beşte birinin Yönetim Kuruluna yazılı müracaatları üzerine olağan üstü toplanır
Vakıf mütevellisi ne demek?
Vakfiyedeki şartlara ve şer’i hükümlere göre vakfın işlerini idare etmek üzere tayin olunan şahsa mütevelli denir.
Vakıf senedinde bulunması gereken hususlar nelerdir?
B- Vakıf Senedinde Bulunması Gereken Hususlar:
Vakıf senedinde vakfın adı, (merkez) ikametgah adresi, vakfın gayesi, faaliyetleri, tahsis edilen mallar ve haklar, uzuvları (organları) ve teşkilatı gösterilir. Vakıf, faaliyetlerini senedinde gösterdiği ikametgahında yürütür.
Vakıf nasıl kurulur nasıl yönetilir?
MADDE 6 – Mazbut vakıflar, Genel Müdürlük tarafından yönetilir ve temsil edilir. Mülhak vakıflar, Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre Meclis tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilir ve temsil edilir. Vakıf yöneticileri kendilerine yardımcı tayin edebilirler.
Vakıf şirket ortağı olabilir mi?
Vakıflar her türlü mal edinebilirler. Vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla şartıyla iktisadi işletme ve şirket kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilirler. … Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce, vakıf denetçileri tarafından sürekli denetime tabi tutulurlar
Vakıf kişi topluluğu mu?
Türk Hukukunda mal topluluğu niteliğindeki tek tüzel kişilik tipi vakıftır. Vakıf, belirli bir amaç için yeterli ölçüde mal tahsisiyle kurulur.
Vakıf, ne zaman tüzel kişilik kazanmasının istendiğine göre resmi senet veya ölüme bağlı tasarrufla kurulur.Vakıf gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulabilir.
Hangi Vakıflar güvenilir?
Bağış Yapılabilecek Güvenilir Kurum Önerileri
- TEGV( Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) TEGV 22 yıldır eğitimin çocukların hayatındaki önemi vurgulayarak eğitim olanaklarının sınırlı olduğu bölgelerde 2 milyondan fazla çocuğa destek vermektedir. …
- Türk Eğitim Vakfı(TEV) …
- Lösev. …
- Koruncuk Vakfı …
- Darüşşafaka. …
- Yarına Umut Ol.
Vakıflar hangi defterleri tutar?
Vakıflar Kanunu yönetmeliğinin 51. Maddesinde; Vakıflar; a) İşletme hesabı esasında; karar defteri, işletme hesabı defteri ile bağış makbuzu kayıt defterini, b) Bilanço esasında ise; karar defteri, yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri ile bağış makbuzu kayıt defterini, tutmak zorundadırlar.
Vakıf kurulabilecek en erken yaş nedir?
Vasiyetname ile vakıf kurabilmek için ise, ayırt etme gücüne sahip olmak ve 15 yaşını doldurmak yeterlidir. Tam ehliyetsiz kişilerin ise vakıf kurması mümkün değildir. Tüzel kişilerin de vakıf kurabilmesi mümkündür. Ancak tüzel kişinin organlarının bu hususta yetkili olması gerekir.
Aile vakfı kurulabilir mı?
Madde 372.- Aile bireylerinin eğitim ve öğrenimleri, donanım ve desteklenmeleri ve bunlara benzer amaçların gerektirdiği harcamaların yapılması için kişiler hukuku ve miras hukuku hükümleri uyarınca aile vakfı kurulabilir.