Suç Duyurusu
Suç duyurusu nereye yapılır ?
Suç duyurusunda bulunmak istiyorsanız gitmeniz gereken merci savcılıktır.
Ancak savcılık dışında başvurabileceğiniz bazı makamlarda bulunmaktadır. Bu makamlar, polis, baro veya jandarma olabilir.
Bu makamlara sözlü ya da yazılı olarak vuracağınız her başvuruda yazılı bir tutanak tutulacaktır.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak ücretli mi?
Suç duyurusu esnasında bir ücret talep edilir mi diye bir çok soru ile karşılaşıyoruz.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak “ücretsizdir”. Burada önemli bir husus ücretsiz olduğu için sık sık ve asılsız şikayet yapmaktan kaçınmak gerekir. Şikayetin gerçeği yansıtmadığı durumlarda karşı bir dava ile karşı karşıya kalınacağı gibi posta masrafı, bilirkişi ücreti vb masraflarla da karşılaşılabilir.
Savcılığa Şikayet Edilen Kişiye Ne Olur?
Bu durumda şikayet ettiğiniz kişi hakkında savcılık soruşturma başlatır. Yeterli veya yakın delil söz konusu ise savcı soruşturmaya başlatır. Soruşturma sırasında elde edilen delillere göre ise iddianeme hazırlanarak savcı tarafından ceza davası açılır.
Suç duyurusu karakola yapılır mı?
Evet yapılır , İl ve ilçe merkezlerinde emniyet teşkilatının birimi olan karakollara, kırsalda ise jandarma teşkilatına suç duyurusunda bulunmanız mümkündür.
Şikayet geri alınırsa ne olur?
Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında ‘düşme kararı’ verilir. Bu durumda, müşteki şikayetten vazgeçse bile, ceza davası hakkında düşme kararı verilemez. Yargılamaya devam edilir, dava sonunda sanık hakkında şartları oluşmuşsa beraat kararı verilir.
Suç Duyurusu
Şikayetçi olunca dava açılır mı?
Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.
Cumhuriyet Savcılığına Şikayet Nasıl Yapılır?
Şikayet dilekçesi ikamet ettiğiniz İl adliyesinde bulunan MÜRACAAT SAVCILIĞINA verilir. Dilekçeniz savcılık kalemince kayıt edilir ve dilekçeye hazırlık numarası yazılır.
Suç Duyurusu
Savcı ifade aldıktan sonra ne olur?
Kanunda yer alan hükümlere göre ifade alma işlemini bu görevlilerden başka kimse yerine getirememektedir. Savcılık ifadelerinin ardından göz altına alınan kişi tutuklamaya sevk edilmesi durumunda şüphelinin sorgusu Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılarak, kişinin tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verilmektedir.
Türk Ceza Kanununa göre kimler şikayet hakkına sahiptir?
Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Müşteki (şikayetçi), gerçek kişi olabileceği gibi şirket, vakıf, dernek vb. gibi bir tüzel kişi de olabilir.
Şikayete tabi suçlar nelerdir ?
Başkasının malına zarar vermek,
Bilinçli yaralama eylemi,
Cinsel taciz,
Güvenin kötüye kullanılması,
Hileli ya da taksirli iflas,
Karşılıksız yararlanma,
Dolandırıcılık,
Çocuk kaçırma ve alıkoyma,
Haberleşme gizliliğinin ihlali,
Yaşı tutmayan biriyle cinsel ilişkide bulunma,
Şu konuyu da açıklamak gerekir ki, bir kişinin cezaya maruz kalması için, gerçekleştirilen fiilin, kanunda suç teşkil edecek bir karşılığı olmalıdır.
Kanunda suç olarak yeri olmayan hiçbir eylem, şikâyete tabi değildir.