İcra Takibi Ne Zaman Zamanaşımına Uğrar
İcra Takibi Ne Zaman Zamanaşımına Uğrar
İcra takibi 10 yılda düşmektedir. Borçlar Kanunu’nda da her alacak kanunda aksine bir hüküm yoksa 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Ancak icra takibinin 10 yıl içerisinde düşebilmesi için bazı şartlar vardır. Alacaklı icra takibi başlattığı zaman dosya masrafları için bazı harçlar yatırması gerekir. Bu halde takibin sürdüğü süre boyunca her yıl masraflar yatırılmalıdır. Aksi halde icra takibi için zamanaşımı süresi işlemeye başlar. İşleyen zamanaşımı süresi 10 yılı doldurduğunda icra takibi düşer.
İcra Takibinin Düşme Süresinin Uzatılması
Alacaklı alacağını tahsil edemediği için uzun süren bir icra takip davasında, 10 yıllık süre uzatılabilir.
Borçlunun aciz vesikasının olması halinde banka bu borcu varlık şirketlerine devrederse bu süre 20 yıl olacaktır. Çünkü vakıf şirketlerinde icra takibinin zamanaşımı süresi 20 yıldır. Alacaklı 20 yıl boyunca icra takibi ile ilgili hiçbir işlem gerçekleştirmezse icra takibi düşer.
İcra Zamanaşımı Süreleri
Kanunda icra takibinin zamanaşımı süresi 10 yıldır. Fakat 10 yıl içerisinde icra takibi yenilenirse; bu halde 10 yıl yeniden başlar. Böylece toplam zamanaşımı süresi 20 yıl olacaktır.
- Kanuna göre borçlar 10 yıl içerisinde zamanaşımı süresi dolar.
- İcra takibi avukatla yapılıyorsa; İcra takibinin her yıl yenilenmesi halinde süre 10 yıl daha uzar ve bu halde 20 yıl sonra zamanaşımı süresi dolar.
İcra zamanaşımına ilişkin süreler icra dosyasının düşme süresi ile karıştırılabiliyor. Açılan icra takip dosyasına 1 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadığı takdirde icra dosyası işlemden kaldırılır. Dosya UYAP sisteminde kapalı hale geleceği için borçlu olan kişinin e- devletinde görünmez. Ancak dosyanın düşmesi demek; icra takibinin zamanaşımına uğradığı anlamına gelmez. Dolayısıyla borç hala takip edilebilir. Alacaklının harç ve masrafları ödeyerek, yenileme dilekçesi vermesi halinde dosyayı yeniden işleme koydurması mümkündür.
Aynı şekilde hacizlerin düşmesi de takibin zamanaşımına uğradığı anlamına gelmez. Gayrimenkule yani arsa, daire, dükkan gibi taşınmaz mallara yapılan haciz işlemleri sonucunda 1 yıl içerisinde avans yatırılarak satışı istenmezse haciz düşer.
Araç ve diğer taşınırlara konulan hacizlerde 6 ay içerisinde satışı istenmezse haciz düşer. Her iki halde de alacaklının yeniden haciz talebinde bulunmasıyla birlikte haciz işlemleri gerçekleştirilebilir.
Çekte Zamanaşımı Süresi Ne Kadar?
Kambiyo senedine dayanan alacaklar için zamanaşımı süresi 3 yıldır. Kambiyo senedinin vadesi gelmesiyle birlikte 3 yıl içerisinde kambiyo senedine dayanan haciz yoluyla takip başlatılmalıdır. Aksi halde bu takip yoluna başvurulamaz. Ancak bu halde de ilamsız icra yoluyla takip başlatılabilir.
Kira Alacaklarında Zamanaşımı
Kira, aidat gibi dönemsel olarak ödenen edimlerin zamanaşımı süresi 5 yıldır. 5 yıllık süre alacağın vade tarihinden itibaren işlemeye başlar.
Zamanaşımı Defi
Süresi içerisinde takip başlatılmaz yahut dava açılmazsa borç zamanaşımına uğrar. Buna rağmen alacaklı icra takibi başlatabilir. Bu halde zamanaşımına ilişkin itirazda bulunulması gerekir.
Kambiyo senetlerinde veya mahkeme kararına dayalı alacakların zamanaşımı süresi dolmasına rağmen takip başlatılmışsa 5 gün içerisinde icra mahkemesinde zamanaşımı def’inde bulunulabilir.
Diğer takip yollarında ise ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilmelidir.
Eğer alacak için dava açılmışsa 2 haftalık cevap süresi içerisinde dilekçe ile zamanaşımına yönelik itirazda bulunulabilir.
Zamanaşımına yönelik itirazlarda borçlunun şikayet etmesi gerekir. Hakim zamanaşımı süresini, itiraz edilmedikçe dikkate almaz.
İcra takibi başlatıldığında zamanaşımı süresi kesilir ve 10 yıllık süre yeniden işlemeye başlar. 1 yıl boyunca işlem yapılmadığı için dosya düşse bile her yenilemede 10 yıllık süre yeniden başlar.
Kapanan İcra Dosyası Yeniden Açılır Mı?
Borçlu borcunu ödemek için icra dairesinde gerekli harç ve masrafları ile kapak hesabının yapılmasını isteyerek ödemelerini yaparsa dosya kapanır. Ve bu dosya yeniden açılmaz. Ancak dosyaya işlem yapılmamasından dolayı dosya işlemden kalkmışsa alacaklı dosyayı yeniden işleme aldırabilir.
İcra Takibi Ne Zaman Zamanaşımına Uğrar
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.