MANŞET

Sıra Cetveli Nedir ve İtiraz Nasıl Yapılır Amasya

Sıra Cetveli Nedir ve İtiraz Nasıl Yapılır Amasya

Sıra Cetveli Nedir ve İtiraz Nasıl Yapılır

İcra takibinin son aşaması, paraların paylaştırılmasıdır. Yani alacaklı olan kişi veyahut kişilere yapılan ödemedir. Birden fazla alacaklı varsa ve malların satışı ile tüm alacaklıların alacakları karşılanıyorsa sorun yoktur. Ancak malların satışı ile alacaklılarının hepsinin alacağı karşılanmaya yetmiyorsa bu halde icra müdürü “tamamlama haczi” yapar. Ancak tamamlama haczi yapılması için icra müdürüne talepte bulunulması gerekir. Yapılan tamamlama haczi ile haczedilen malların satılması neticesinde alacaklıların alacakları karşılanmıyorsa talep olmaksızın icra müdürü kendiliğinde “sıra cetvelini” hazırlar. İflas tasfiyesi sırasında sıra cetveli daima düzenlenir.

Alacaklılara ödenecek olan para 3 kısımdan oluşur: takip konusu ana alacak, alacağın işlenmiş faizleri, takip giderleri olmak üzere 3 kısımdan oluşur.

Sıra Cetveli Nedir?

İcra takibinin kesinleşmesiyle birlikte borçlu borcunu ödemezse malları haczedilecektir. Haczedilen malların daha sonra satışı yapılarak, alacaklıların borcu tahsil etmesi sağlanır. Haczedilen malların satışı sonundaki toplam tutar, alacak miktarını karşılamaya yetmeme durumu olabilir.

Bu halde;

  1. Tek bir alacaklı varsa ve satış sonunda elde edilmiş olan tutar, alacaklının alacağını karşılamaya yetmemişse; alacaklıya “aciz belgesi” verilir. Sıra cetveli düzenlenmez.
  2. Birden fazla alacaklı varsa ve satış sonundaki tutar alacaklıların alacağını karşılamıyorsa icra müdürü kendiliğinden sıra cetveli düzenler.

Sıra Cetveli Nasıl Düzenlenir?

Her bir alacaklı sıra cetvelinde ayrı bir sıraya kaydolur. İcra İflas Kanunu madde 206’da alacaklıların sırasının nasıl düzenleneceği belirlenmiştir.

  • Rehinli alacaklıların alacakları,
  • Devletin vergi alacakları,
  • İmtiyazlı alacaklar,
  • İmtiyazsız Alacaklar.

Alacaklılar alacağını sırayla alırlar. Bir önceki sıradaki alacaklı veya alacaklılar, alacağını almadıkça bir sonraki sıraya yapılmaz. Ancak aynı sırada bulunan alacaklılar eşit hakka sahiptir. Sıra cetveli hazırlandıktan sonra ilgililere tebliğ edilir. İlgililer tebliğden itibaren 7 gün içerisinde sıra cetveline karşı itiraz veya şikayet edebilirler. Bu hak düşürücü süredir. İtiraz veya şikayet edilmediği takdirde sıra cetveli kesinleşir. Kural olarak, sıra cetveli kesinleşmeden önce alacaklılara ödeme yapılmaz. Ancak alacaklının bir bankanın kesin ve süresiz teminat mektubunu alarak, dosyaya sunmuşsa bu halde sıra cetveli kesinleşmemiş olsa dahi ödeme yapılır.

İcra İflas Kanunu madde 142/a “Sıra cetvelinin düzenlenmesi üzerine tebligatı alan ve sıra cetvelinde hak sahibi görünen her alacaklı, bir bankanın kesin ve süresiz teminat mektubunu dosyaya ibraz ederek payına düşen meblâğı tahsil edebilir.”

Sıra Cetveline Karşı Şikayet Yolu 

İcra müdürünün hazırlamış olduğu sıra cetvelinde hukuka aykırılık varsa şikayet yoluna başvurulabilir. İcra iflas kanunu madde 16’da icra ve iflas dairelerinin yapmış olduğu işlemlerin kanuna uygun olmaması halinde icra mahkemelerine karşı şikayet yoluna başvurulabilir. Böylece sıra cetveline karşı icra mahkemesine şikayet hakkı kullanılabilir. İcra müdürünün icra ve iflas hukukundaki takip kurallarına aykırı hareket etmesi halinde şikayet yoluna başvurulması gerekir. Aynı zamanda alacaklının sıra cetvelindeki sıraya olan muhalefetini de icra mahkemesine şikayet yoluyla ileri sürebilir. Yani kendi sırasına olan muhalefeti için icra mahkemesine şikayet edilmelidir.

Sıra Cetveline Karşı İtiraz Yolu

Sıra cetveline karşı muhalefet edilmesinin sebebi; sıra cetvelinde yer alan bir alacaklının alacağını almış olduğu halde cetvelde yer alması ile karşılaşılabilir. Bu halde genel mahkemelerde sıra cetveline karşı itiraz yoluna başvurulması gerekir. Kişinin kendi sırasına olan itirazı için şikayet yoluna başvururken, başka bir alacaklının sırasına ilişkin muhalefetler genel mahkeme de ileri sürülmelidir.

İflas Tasfiyesinde Sıra Cetveli

İflas tasfiyesi sırasında sıra cetveli zorunludur. Hatta süreye bağlı olarak iflas daireleri üyeleri tarafından sıra cetveli hazırlanmalıdır. Süresi içerisinde hazırlanmayan sıra cetveli için icra mahkemesine bildirilmesi halinde; iflas dairesi üyelerinin görevine son verilir.

Adi tasfiye halinde iflas idaresine alacaklılar, alacaklarını bildirir. Ancak basit tasfiyede iflas müdürlüğüne bildirilir. İflas idaresi alacakların var olup olmadığını tespit eder. Daha sonra alacaklılar, miktar ve sıraları ile birlikte sıra cetvelinde gösterilir.

İflas idaresi tarafından Alacakları kabul edilmeyen alacaklılar sıra cetveline karşı itiraz yoluna gidebilir. Aynı zamanda diğer alacaklıların alacağına, sırasına olan muhalefetler için de sıra cetveline karşı itiraz davası açılabilir. Sıra cetveline karşı itiraz davası iflasa karar veren yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinde açılır.

İflas dairesinin takip kurallarına aykırı hazırlamış olduğu sıra cetveline karşı ise şikayet yoluna başvurulmalıdır.

Sıra Cetveli Nedir ve İtiraz Nasıl Yapılır Amasya

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu