MANŞET

Hukuka Aykırı Site Ve Erişimin Engellenmesi

Hukuka Aykırı Site Ve Erişimin Engellenmesi

İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanunda internet ortamında işlenen suçlarda içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esaslar ve usuller düzenlenmiştir. Bu kanunda internet ortamında işlenebilen bazı suçlar için bir belirleme yapılmıştır. Ve belirtilen bu suçların işlendiği site ve görüntülerin engelleneceği düzenlenmiştir.

İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanunun 8. maddesinde hangi suçlar durumunda erişimin engelleneceği düzenlenmiştir.

  • İntihara yönlendirme
  • Çocukların cinsel istismarı
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma
  • Sağlık için tehlikeli madde temini
  • Müstehcenlik
  • Fuhuş
  • Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama
  • Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

İnternet ortamında yapılan ve içeriğinin bu suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe olması halinde içeriğin çıkarılmasına veya erişimin engellenmesine karar verilecektir. Veyahut hem içeriğin çıkarılmasına hem de erişimin engellenmesine de aynı anda karar verilebilir.

İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu belirli hallerde erişimin engellenmesi kararı verme yetkisi verilmiştir. Aynı zamanda bu yetki kullanılırken alınmış bir  yargı kararı olmasına gerek yoktur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı tarafından yargı kararı olmaksızın erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi için kanunda sayılan suçları oluşturan yayınların içerik yahut yer sağlayıcılarının yut dışında bulunması gerekir. Eğer yurtiçinde bulunuyorsa da çocukların cinsel istismarı, fuhuş veya müstehcenlik suçlarına ilişkin olmalıdır.

Erişimin engellenmesi kararı soruşturma evresinde Sulh Ceza Hakimi tarafından verilir. Ancak soruşturma evresinde iken gecikmesinde sakınca olan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Bu halde Cumhuriyet Savcısı almış olduğu kararı 24 saat içerisinde Sulh ceza hakimine sunmalıdır.

Kovuşturma evresinde ise yargılamayı yürüten mahkeme tarafından verilir.

Erişimin engellenmesi koruma tedbiri niteliğinde verilmiş ise bir üst mahkemeye itirazı mümkündür.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat
içinde cevaplandırılır. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hâkim bu maddede belirtilen kapsamda içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verebilir.

Hâkim, bu madde kapsamında vereceği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak  içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, hâkim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi hâlinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir.

Hukuka Aykırı Site Ve Erişimin Engellenmesi

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu