İş hukuku | İşsizlik Maaşına Haciz Konulur Mu
İş hukuku | İşsizlik Maaşına Haciz Konulur Mu
İcra İflas Kanunu madde 83’e göre, borçlunun maaşına haciz konulabilir. Borçlunun düzenli olarak çalışmasının karşılığında işvereninden almış olduğu ücretin bir kısmına icra yoluyla el konulmasıdır. Ancak maaşın tamamına el koyma mümkün değildir. Kanuna göre, maaşa kısmen haciz konulabilir.
Borçluya başlatılan takibin kesinleşmesiyle birlikte borçlunun çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Borçlu ister kamu çalışanı isterse özel sektörde olsun herhalde maaş haczi uygulanabilir. Ancak maaşın kısmen haczedilebildiğinden bahsetmiştik. Buna göre maaşın ancak dörtte biri haczedilebilir.
İşsizlik Maaşına Haciz Konulabilir Mi?
İşsizlik Sigortası Kanunu madde 50- Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. İşsizlik ödeneği, nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir ve temlik edilemez.
Görüldüğü üzere, işsizlik maaşı nafaka borçları dışında haczedilemez.
Kıdem Tazminatı Ve Diğer Tazminat Alacaklarında Maaş Haczi
Kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, kötüniyet tazminatı, sendikal tazminat gibi yapılan ödemeler ücret niteliğinde değildir. Bu nedenle dörtte biri değil, tamamı haczedilebilir.
Maaş Haczi Uygulanamayan İşsizlik Alacakları
İcra İflas Kanunu madde 82/11- Vücut veya sıhhat üzerine ika edilen zararlar için tazminat olarak mutazarrırın kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar haczedilemez.
Bu hüküm uyarınca; iş kazası ve meslek hastalığından dolayı işçiye toplu veya aylık olarak yapılan tazminat ve ödemeler haczedilemez. Bu kapsamda geçici iş göremezlik ve kısa çalışma ödeneği, iş kazası nedeniyle alınan tazminat bedelleri haczedilemez. Ancak tek bir istisnası vardır. O da nafaka alacağıdır.
İş hukuku | İşsizlik Maaşına Haciz Konulur Mu
Emekli Maaşına Haciz Gelir Mi?
Emekli maaşına istisnai durumlar haricinde haciz işlemi uygulanamaz. SGK alacakları, nafaka borçları halinde emekli maaşının haczi mümkündür. Bu istisnalar dışında emekli olan kişinin muvafakati ile maaşından kesinti yapılabilir.
SGK’ya olan borçlar için emekli maaşının dörtte biri haczedilebilir.
Nafaka alacağı maaşın dörtte birinden fazla olması halinde nafaka tutarı kadar kesinti yapılabilecektir. Ancak dikkat edilmelidir ki, nafakaya ilişkin bu istisna, aylık olarak ödenen tutara ilişkindir. Yani ödenmemiş olan birikmiş nafaka alacağı için bu istisna uygulanmaz. Birikmiş nafaka alacağı için maaşın dörtte biri haczedilecektir.
Maaş Haczinde Sıra
Birden fazla alacaklı olması halinde hangi alacaklı ilk olarak maaş haczi müzekkeresinde bulunmuşsa; sıra buna göre belirlenir. Yani alacaklılar, borçlunun maaşından kesinti yapılması için işverene maaş haczinden yazı gönderir. Yani işverene ilk olarak tebliğ edilen maaş haczi ilk sıradadır. ancak nafaka alacakları için yine bir istisna vardır. Nafaka alacakları öncelikle olduğu için tebliğ tarihine bakılmaksızın ilk sıraya kaydedilir.
İş hukuku | İşsizlik Maaşına Haciz Konulur Mu
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.