Tanıma Ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir
Tanıma Ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir
Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir?
Yabancı mahkemelerden alınan kararlar kendiliğinden Türkiye’de geçerlik kazanmaz. Yabancı mahkemelerden alınan kararların Türkiye’de icra edilebilmesi için Tanıma ve Tenfiz davası açılması gerekir. Yani bu dava ile yabancı ülkede alınmış kararın Türk Mahkemelerinde de tanınması sağlanır. Eğer bu dava açılmazsa Türkiye’de hiçbir geçerliliği olmaz. Örneğin, yabancı bir ülkede boşanmış birisi, bu davayı açamadığı sürece Türkiye’de hala evli olarak kabul edilir. Ya da yabancı bir ülkede boşanma dolayısıyla nafakaya hükmedilmişse Türkiye’de nafakanın geçerli olabilmesi için tenfiz işlemi yapılması gerekir. Tenfiz işlemi yapıldıktan sonra nafaka alacağı icraya konulabilir.
Tanıma ve tanfiz davasında Türk mahkemesi, yabancı ülkede verilmiş olan kararın doğruluğunu incelemez.
Tanıma Ve Tenfiz Davasının Şartları
Tanıma ve tenfiz davasında ön şartlar ve esasa ilişkin şartlar olmak üzere 2’ye ayrılır. Yani dava açıldığı zaman mahkeme tarafından ilk olarak bu şartların varlığına bakılır.
Ön şartlar:
- yabancı mahkeme tarafından verilmiş olan bir karar bulunmalıdır. yabancı idari merciiler tarafından verilene kararlar tanıma ve tenfiz davasına konu olmaz. Yani yabancı bir ülkeden konuya ilişkin mahkeme kararı alınması gerekir.
- Yabancı mahkemeden alınmış olan karar hukuk davalarına ilişkin olmalıdır. Ceza mahkemelerine ait kararlar tanıma ve tenfize konu olmaz.
- Yabancı ülkede alınmış olan kararın kesinleşmiş olması gerekir.
Esasa İlişkin Şartlar:
- Yabancı ülkede alınmış olan kararın kamu düzenine aykırı olmaması gerekir. Yani toplumun genel adap ve ahlakına, Anayasanın temel ilkelerine aykırı olmamalıdır.
- Yabancı mahkemede karar verilirken taraflara savunma hakkı verilmiş olması gerekir. Bu hak ihlal edilmişse tanıma ve tenfiz davası için şartlar oluşmamış demektir.
- Kararı veren yabancı mahkeme ile Türkiye’nin karşılıklı olarak birbirlerinin yargı kararlarını tanıyor olması gerekir. Buna karşılılık ilkesi denir. Bir devletin diğer devletin vatandaşlarına, mahkeme kararlarına veya herhangi bir davranış biçimine karşı tutumuna karşılık, diğer devletin de aynı biçimde davranması olarak tanımlanabilir.
- Yabancı mahkemede verilmiş olan karar, Türk yargısının münhasır yetkisine girmemesi gerekir. Örneğin taşınmazın aynına ilişkin uyuşmazlıklar taşınmazın bulunduğu yerde yani Türkiye’de açılması gerekir. dolayısıyla bu konuda yabancı mahkemeden alınmış kararın tanıma ve tenfizi yapılamaz.
Tanıma Ve Tenfiz Davası Nerede Açılır?
Tenfiz kararları hakkında genel görevli mahkeme asliye mahkemesidir. Ancak açılacak olan davanın niteliğine göre görevli olan mahkeme değişebilir. Örneğin boşanma kararı için açılacak olan tanıma ve tenfiz davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.
Yetkili mahkeme ise MÖHUK madde 51’e göre belirlenir.
- Davalının Türkiye’deki yerleşim yeri,
- Davalının Türkiye’deki yerleşim yeri yoksa sâkin olduğu yer mahkemesinden,
- Türkiye’de yerleşim yeri veya sâkin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.
Tanıma Ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir
Tanıma Ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler
- Yabancı ülkeden alınmış olan kararın aslı
- Yabancı ülkeden alınmış olan kararın, oradaki yetkili merciiler tarafından onaylanması gerekir. Bu onaylanmış kararın örneği ve noter onaylı tercümesi.
- Kararın kesinleştiğine dair yabancı ülkede yetkili merciiler tarafından verilen karar. Bu kararında tercüme edilerek sunulması gerekir.
- Davacının kimliği ve fotokopisi
- Dava avukatla birlikte açılması halinde; vekaletname
- Davanın açılması için yatırılan harç, masraflara ilişkin makbuzlar
Yabancı merciiler tarafından verilen kararların Türkiye’de resmi belge hükmünde olabilmesi için “apostil şerhi” olması gerekir. Dava açılmadan önce bu belgelerin toplanması gerekir.
Tanıma Ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.