EN SON EKLENENLER

375 Sayılı KHK’YA Göre Kamu Görevinden Çıkarma

375 Sayılı KHK’YA Göre Kamu Görevinden Çıkarma

375 sayılı KHK kapsamında kamu görevinden çıkarma geçici 35. maddesi yasa dışı oluşumlarla ilgisi olduğu değerlendirilenlerin rütbelerinin alınması suretiyle kamu görevinden çıkarılmasına yönelik düzenlemeler içermektedir.

Anayasa ile, devlet memurlarının ve kamu görevlilerinin bu kamu hizmetlerini yürütürken Anayasa ve kanunlara sadık kalmasını hedeflenmiştir.

Bu sebeple “Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.” şeklindeki 129.madde ile hüküm altına alınmıştır.

375 Sayılı KHK 25/7/2021 tarihinde son bulacaktır.

Bu tarihe kadar 375 Sayılı Khk kapsamında meslekten çıkarma işlemi tesis edilebilir.

375 sayılı KHK ile ihraç etmek için;

Yazılı olarak soruşturma başlatma,
Soruşturmacı görevlendirme,
Bilgi/belge toplama,
Soruşturmanın gizliliği,
Savunma hakkı,
Teklifin somut bilgi, belge ve bulgu ile temellendirilmesi gerekir.

375 sayılı KHK 35 madde b 6 Nedir?

375 sayılı KHK’nın Geçici 35.maddesine göre, terör örgütleri ile irtibatlı veya iltisaklı oldukları değerlendirilen memurlar çalıştıkları kurumun bağlı bulunduğu Bakan Onayı ile kamu görevinden çıkarılmışlar ve çıkarılmaya da devam edilmektedir. .

375 sayılı KHK nın Geçici 35 maddesi nedir?

375 sayılı KHK kapsamında kamu görevinden çıkarma geçici 35. maddesi yasa dışı oluşumlarla ilgisi olduğu değerlendirilenlerin rütbelerinin alınması suretiyle kamu görevinden çıkarılmasına yönelik düzenlemeler içermektedir.

375 sayılı KHK ne zaman bitiyor?

Bu düzenlemenin olağan hukuk düzenine mahsus bir olmadığının ancak olağanüstü hallerde uygulanabileceğinin altını çizen Cangı, “Dolayısıyla bu düzenleme ile kamu görevlileri açısından OHAL 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatılmıştır” dedi.

SABİT EK ÖDEME 375 KHK SABİT EK ÖDEMEDEN KÜÇÜKSE ARADAKİ FARK KADAR TUTAR ALINIP KİŞİYE ÖDENİR.

Yukarıdaki 375 KHK sabit ek ödemeyi kişiye öderken gelir vergisi kesintisi yapmadık.
Fakat 375 KHK gelir vergisi kesintisi 375 KHK Brütü Döner Sermaye Ek Ödemesinden mahsup edilirken gelir vergisi kesilmiş olur.

KHK ile kadroya geçen işçilerin toplu iş sözleşmesi ne zaman?

696 sayılı KHK ile belediye şirketlerinde sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler de 1 Temmuz 2020 itibariyle toplu sözleşme hakkına sahip olmuştu.

375 Sayılı KHK Kapsamında İdari Soruşturma ve Savunma Talebi

Kamu görevinden çıkarma, 375 sayılı KHK’ya göre polis, asker veya memurların bir daha kamu görevinde istihdam edilemeyecek şekilde kamu görevinden ilişiğinin kesilmesidir.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra olağanüstü hal ilan edilmiş, terör örgütleri ile irtibatlı veya iltisaklı oldukları değerlendirilen polis, asker ve memurlar OHAL KHK’ları ile kamu görevinden çıkarılmışlardır.

Bu şekilde kamu görevinden çıkarılanlar 685 sayılı KHK ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvurmuşlardır.

Buranın olumsuz karar vermesi halinde ise Ankara İdare Mahkemelerinde yürütme durdurma istemli iptal davası açmışlardır.

Olağanüstü halin bitmesi ile kamu görevinden çıkarma 31.07.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7145 sayılı Kanun’un 26.maddesine göre gerçekleştirilmiştir.

7145 sayılı Kanun’un 26.maddesi 375 sayılı KHK’nın Geçici 35.maddesine eklenmiştir.

375 sayılı KHK’nin Geçici 35.maddesine göre, terör örgütleri ile irtibatlı veya iltisaklı oldukları değerlendirilen memurlar çalıştıkları kurumun bağlı bulunduğu Bakan Onayı ile kamu görevinden çıkarılmışlar ve çıkarılmaya da devam edilmektedir.

Kamu görevinden çıkarılacaklar için sadece savunma hakkı talep edilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu