Uluslararası Hukuk *2022 -Tanıma Tenfiz
Uluslararası Hukuk *2022 -Tanıma Tenfiz
Milletlerarası Özel Hukuk Kanunu’nu Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe girmiştir. Toplamda 64 maddeden oluşan bu kanun, yabancılık unsuru taşıyan işlem ve ilişkilerde uygulanacak hukuku tespit etmek, bu konuda Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkilerini belirlemek ve yabancılar tarafından verilen kararların tanınması ve tenfizini düzenlemiştir.
Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizine ilişkin temel hükümler 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un12 (MÖHUK) 50-59. maddeleri arasında düzenlenmiştir
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hakkında Kanun’un (MÖHUK) 50. maddesinde
“Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır”, şeklinde düzenlenirken, 58. maddesi “Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilâmın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır”, hükmünde ifade edilmiştir.
Yabancı devlet mahkemesi tarafından verilen mahkeme kararları tanıma ve tenfiz sürecinden geçirilmek suretiyle bir başka ülkede kesin hüküm ve kesin delil etkisine sahip olur.
Tanıma ve tenfiz kararları bakımından yetki sorunu incelendiğinde, MÖHUK 51/2 uyarınca tanıma ve tenfiz talepleri bakımından yetkili mahkeme, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sâkin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri veya sâkin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden biri olduğu kabul edilmiştir. HMK kapsamında ise çekişmesiz yargı kararlarında yetkili mahkemenin HMK m. 384 uyarınca kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, talepte bulunan kişinin veya ilgilerden birinin oturduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu belirtilmiştir
Tanıma ve tenfiz taleplerinde incelenmesi gereken şartlar kural olarak hâkimin re’sen inceleyeceği şartlar olmakla birlikte, kamu düzeni, münhasır yetki, davanın usulüne uygun incelenmediği, tebligatın yapılmadığı gibi taraflar ile doğrudan ilişkili vakıaların incelenmesinde taraflarca getirilmesi ilkesi doğrultusunda inceleme yapılacaktır.
Tenfiz, yabancı ülke mahkemelerince verilmiş olan kararların kesin hüküm, kesin delil niteliği olduğunun kabul edilmesi yanında bu kararların icra edilebilir olduğunun da kabul edilmesidir. Tenfiz kararı verilmesi şartları md.54’de düzenlenmiştir.
Yabancı yargı organlarınca tesis edilen kararların başka bir ülkede hukuki sonuç doğurması ise ancak o ülke makamlarınca tanıma ve tenfiz prosedürü işletildikten sonra mümkün olmaktadır. Bu tanıma ve tenfiz prosedürünün şartlarını ise kararın etki doğuracağı ülkelerin kendileri belirlemektedir.
Tanıma veya tenfiz davalarından hangisinin açılacağı ise etki doğurması istenen kararın içeriğine göre belirlenir. Yabancı mahkeme kararının içeriğinde icra dairesine başvurulmasını gerektiren yani o devletin icra organlarının harekete geçmesini gerektiren bir durum varsa, açılacak dava tenfiz davası olacaktır. Ancak kararın böyle bir özelliği yoksa açılması gereken dava tanıma davasıdır.
Yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi talebi sonrasında davalıya itiraz hakkı MÖHUK m. 55/2 uyarınca tanınmıştır. Davalı taraf hâkimin re’sen inceleyeceği konular dışında kalan hususlar hakkında inceleme yetkisine haizdir.
Türkiye apostil istiyor mu?
Türkiye’de alınan bir mahkeme kararı veya belge yabancı bir ülkede (ör: Almanya) geçerli olması için mutlaka o ülkenin Türkiye’deki konsolosluğu tarafından tasdik edilmesi şarttır.
Aynı şekilde Türkiye’de başka bir ülkenin Örneğin; Almanya’nın Boşanma Kararını Tanıma yapabilmesi için Almanya’da alınan mahkeme kararının apostilli olarak tasdik edilmesi gereklidir.
Uluslararası Hukuk *2022 -Tanıma Tenfiz
Türkiye’de uluslararası hukuk dalında avukatlık ve danışma hizmeti veren avukatlık büromuz, Almanya, Avusturya, Amerika, Belçika, Danimarka, Hollanda, Ukrayna, İsviçre ve diğer tüm yabancı ülkelerde verilen boşanma kararlarının tanıma ve tenfiz işlemlerinde avukatlık yapmaktadır. Uluslararası boşanma davalarında avukat desteği ve yurtdışında verilen boşanma kararlarının Türkiye’de tanıma ve tenfiz işlemleri için avukatlık büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Tanıma Tenfiz ; YABANCI ÜLKE ADLÎ VEYA İDARÎ MAKAMLARINCA VERİLEN KARARLARIN NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK,
Bu Yönetmeliğin amacı; yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin verilen kararların aile kütüğüne tescilini düzenlemektir. (M1)
Tanıma Tenfiz ; yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin verilen kararların aile kütüğüne tescil edilmesine ilişkin usul ve esas hükümlerini kapsar.
Yabancılık unsuru taşıyan özel hukuka ilişkin işlem ve ilişkilerde uygulanacak hukuk, Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisi, yabancı kararların tanınması ve tenfizi bu Kanunla düzenlenmiştir.
Boşanma davalarında ise süreç daha kolay ve hızlı şekilde, çoğu kez duruşmaya çıkmaya gerek bile kalmadan gerçekleşmektedir. Boşanmaya dair karar apostil şehri ve konsolosluktan onay almış tercümesi beraberinde mahkemeye iletilerek, dava hakkında karar verilmektedir. İstanbul tanıma ve tenfiz konusunda büyükşehir olmasının avantajı ile çok sayıda avukata sahiptir.
Türkiye Tanıma Avukatı
Türkiye ile tanıma tenfiz yapan ülkeler arasında;
Almanya, Fransa, Romanya, Tunus, KKTC, Belçika, İtalya, İngiltere, Bulgaristan, Moldova, Hollanda, Azerbaycan, Ürdün, Polonya, Cezayir, Çin, Arnavutluk, Gürcistan, İsviçre, Tacikistan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Estonya, Finlandiya gibi 144 ülke bulunmaktadır.
Yabancı mahkemelerde kararın tanınması ve tenfiz edilmesine ilişkin kararlar 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 12. Fıkrasının 50-59. Maddeleri arasında toparlanmıştır.
Tanıma Tenfiz mahkemelerine ilişkin kaynaklar;
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bu kanunun gerçekleşmesi adına oluşturulmuş yönetmeliğin tanıma tenfiz edilmesi için hükümleri
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası I-M sayılı Genelgesi’nin tenfiz hakkında ki 44. Maddesi
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun tenfiz davası
Yetkili mahkemenin 1360. Maddesi
Uluslararası antlaşmalar.
Türk Hukukunda Tenfiz Şartları;
Tenfiz şartları
MADDE 54 – (1) Yetkili mahkeme tenfiz kararını aşağıdaki şartlar dâhilinde verir:
a) Türkiye Cumhuriyeti ile ilâmın verildiği devlet arasında karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma yahut o devlette Türk mahkemelerinden verilmiş ilâmların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün veya fiilî uygulamanın bulunması.
b) İlâmın, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş olması veya davalının itiraz etmesi şartıyla ilâmın, dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı hâlde kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmiş olmaması.
c) Hükmün kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması.
ç) O yer kanunları uyarınca, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin hükmü veren mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılmamış veya o mahkemede temsil edilmemiş yahut bu kanunlara aykırı bir şekilde gıyabında veya yokluğunda hüküm verilmiş ve bu kişinin yukarıdaki hususlardan birine dayanarak tenfiz istemine karşı Türk mahkemesine itiraz etmemiş olması.
Tanıma Tenfiz Davasında Tebliğ ,
Tenfiz istemine ilişkin dilekçe, duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. İhtilâfsız kaza kararlarının tanınması ve tenfizi de aynı hükme tâbidir. Hasımsız ihtilâfsız kaza kararlarında tebliğ hükmü uygulanmaz. İstem, basit yargılama usulü hükümlerine göre incelenerek karara bağlanır.
Karşı taraf ancak bu bölüm hükümlerine göre tenfiz şartlarının bulunmadığını veya yabancı mahkeme ilâmının kısmen veya tamamen yerine getirilmiş yahut yerine getirilmesine engel bir sebep ortaya çıkmış olduğunu öne sürerek itiraz edebilir.
Tanıma Tenfiz Davasında Karar,
Mahkemece ilâmın kısmen veya tamamen tenfizine veya istemin reddine karar verilebilir. Bu karar yabancı mahkeme ilâmının altına yazılır ve hâkim tarafından mühürlenip imzalanır.
Tanıma Tenfiz Davasında Yerine Getirme ve Temyiz Yolu
Tenfizine karar verilen yabancı ilâmlar Türk mahkemelerinden verilmiş ilâmlar gibi icra olunur. (M.57 – (1))
Tanıma Tenfiz isteminin kabul veya reddi hususunda verilen kararların temyizi genel hükümlere tâbidir. Temyiz, yerine getirmeyi durdurur.
İstanbul Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Olan Belgeler Hangileridir?
Yabancı mahkemece verilen kararın aslı,
Yabancı mahkeme kararının kesinleşmiş olduğunu gösterir şerh veya belge,
Apostille Şerhi (Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir),
Yabancı mahkemenin vermiş olduğu kararın Türkçeye yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve bu tercümenin Noter veya Konsolosluktan onaylatılması,
Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi,
Vesikalık fotoğraflı vekaletname (Vekaletname içerisinde “yurt dışında verilmiş boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası açmaya yetki” ibaresinin bulunması gerekmektedir).
İstanbul Tanıma ve Tenfiz Davaları Hangi Alanlarda Görülür?
Yabancı Mahkeme ve Hakem Kararlarının Tenfizi ve Tanınması
Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.
Yabancı mahkemelerin ceza ilâmlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir.
Tanıma Tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir.
Bu kararlar kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sâkin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri veya sâkin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.
Velayet Kararının Tanıma Tenfizi
Türk hukukunca çocuğun velayeti boşanma sonrasında ortak olarak kullanılamamaktadır. Ancak yabancı mahkeme ilamı çocuğun velayetini ister eşlerden birine vermiş olsun ister her iki eşe birlikte vermiş olsun bunun tenfizi sağlanabilir.
Soybağının Tanıma Tenfizi
Tanıma yolu evlilik birliği içerisinde doğan çocuklara karşı değil aksine evlilik dışı doğan çocuklar üzerinde kurulmak istenilen soybağı yoludur.
Tanıma yolu ile soybağının kurulabilmesi için kanunda öngörülen şekil şartlarına uyulması gerekir. Tanıma hukuka uygun yapıldığında geçmişe dönük çocuk ile baba arasında soybağı kurulur.
Tazminat Kararının Tanıma Tenfizi
Türk boşanma hukukunda boşanma dolayısıyla maddi ve manevi tazminat hükmü kurulduğu görülmektedir. Bazen ziynet eşyalarının da konu edildiği bu meselede ciddi tazminat miktarları görülmektedir.
Yabancı mahkeme ilamı da doğrudan boşanmaya bağlı tazminat hükmü içeriyorsa boşanmanın tanıma tenfizi davası ile bunun Türkiye’de geçerliliği sağlanabilecektir.
Mal Paylaşımı Kararının Tanıma Tenfizi
Türk boşanma hukukunda mal paylaşımı boşanma davasından sonra yapılacak bir işlemdir
Türk mahkemeleri nezdinde açılan boşanma tanıma tenfiz davasında mal paylaşımı tenfize konu edilebilecektir. Bunun icra edilebilirliği bakımından malların Türkiye’de olması önem taşır. Tenfiz sonrasında malların paylaşımı Türk icra hukuku kurallarına göre gerçekleştirilebilir.
Yabancı hakem kararlarının tanınması
Yabancı hakem kararlarının tanınması da tenfizine ilişkin hükümlere tâbidir.
Tanımanın Şartları nelerdir?
Tanımayla tenfiz arasındaki tek fark MÖHUK m.58/1 gereği tenfizin aksine tanımada sözleşmesel, yasal veya fiili karşılıklılık(mütekabiliyet) şartının aranmamasıdır.
Tanıma ile Tenfizde Görevli ve Yetkili Mahkeme nasıl belirlenir?
MÖHUK m. 51/1 gereği tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise MÖHUK m. 51/2 gereği kendisine karşı tenfizi istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yerleşim yeri mevcut değilse sâkin olduğu yer, sâkin olduğu bir yer mevcut değilse İstanbul, Ankara veya İzmir mahkemelerinden biridir.
Yabancı mahkemelerde kararın tanınması ve tenfiz edilmesine ilişkin kararlar 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 12. Fıkrasının 50-59. Maddeleri arasında toparlanmıştır.
Tanıma tenfiz mahkemelerine ilişkin kaynaklar;
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bu kanunun gerçekleşmesi adına oluşturulmuş yönetmeliğin tanıma tenfiz edilmesi için hükümleri
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası I-M sayılı Genelgesi’nin tenfiz hakkında ki 44. Maddesi
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun tenfiz davası
Yetkili mahkemenin 1360. Maddesi
Uluslararası antlaşmalar.
Uluslararası Hukuk *2022 -Tanıma Tenfiz
Yurt Dışında Boşanmış Bir Kişi Türkiye’de Boşanmış Sayılır Mı?
Yurt dışında boşanmış bir kişinin Türkiye’de boşanmış sayılmaz. Yurt dışında alınan boşanma kararının geçerli olması ancak bu konuda tanıma ve tenfiz davası açılması mümkündür. Yani yurt dışında boşanmış bir kişi Türk Mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davası açmadığı sürece Yurt dışından aldığı boşanma kararı ile boşanmış sayılmaz. Türk nüfus kayıtlarında hala evli olarak gözükür.
İstanbul Tanıma ve Tenfiz Davasının Açılma Şartları Nelerdir
Yabancı mahkeme Kararı bulunmalı,
Yabancı mahkeme Kararı Kesinleşmiş olmalı,
Yabancı mahkeme Kararı Apostille Şerhi olmalı,
Yabancı mahkeme Kararı Kamu Düzenine Aykırı olmamalı,
Yabancı mahkeme Kararında karşılıklılık bulunmalı,
Yabancı mahkeme Kararına İtiraz edilmemiş olmalı,
Dürüstlük kurallarına aykırı davranılmamalı,
Yabancı mahkeme Kararının Karşı tarafa tebliğ ve itirazı varsa incelenmelidir.
Uluslararası Hukuk *2022 -Tanıma Tenfiz
Tanıma Tenfiz Davasının Duruşmalarına Tarafların Gelmesi Gerekli Midir?
Tanıma ve Tenfiz davaları Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi davalardır. Dolayısıyla kendisini bir avukat ile temsil etmeyen davacının dava ve duruşmalara takibi zorunludur.
Duruşmalara kendisinin ya da avukatının katılmaması halinde dava işlemden kaldırılır. Yenilenmemesi halinde ise “Davanın Açılmamış Sayılmasına” karar verilir.
Davalı ise duruşmalara hiçbir şekilde katılmak zorunda değildir. Davaya katılmayan davalının yokluğunda davaya devam olunarak karar verilir. Ancak davalıya her halükarda dava dilekçesinin ve duruşma tarihinin tebliğ edilmesi gereklidir. Yine davalıya mahkemece kararın tebliğ edilmesi zorunludur.
Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer?
Bir davanın ne kadar sürdüğü mahkemenin iş yoğunluğu, delilin toplanması ve adli tatil sürecine göre etkilenmektedir. Tanıma tenfiz davasının iki ya da üç ay kadar sürdüğü durumlar da olurken bir sene sürdüğü durumlar da olmaktadır. Dosya takibi önemlidir.
Tanıma Tenfiz Davasında Onay ve Apostil Ne Demektir?
Tanıma Tenfiz Davasında Onay yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma ilamının hangi merciden verildiğini belirten işleme denilmektedir.
Apostil ise Lahey Anlaşması’nı imzalayan ülkelerin birinde düzenlenen resmi belgelerin diğer ülkede ibrazını gerçekleştirebilmesini sağlar. Ülkede resmi evrakın diğer ülkede yasal olarak kullanımını sağlar. Resmi belgedeki kararı hangi ülke verdiyse apostil o ülkeden alınır.
İstanbul Tanıma tenfiz davası avukatlık ücretleri ne kadardır?
Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yayınlanmaktadır. Bir avukat, vekalet sunacağı davada asgari ücret tarifesinin altında bir vekalet ücreti belirleyemez. Tanıma tenfiz davasında avukatlık ücreti, asgari ücret tarifesi üzerinde belirlenebilir.
Tenfiz şartları nelerdir?,
Tanıma tenfiz kararı nedir?,
Tanıma ve Tenfiz arasındaki fark nedir?,
Tanıma ve Tenfiz nasıl yapılır?,
Mirasçılar tanıma davası açabilir mi?,
Tanıma tenfiz kararı nereden alınır?,
Tanıma tenfiz davasını kimler açabilir?,
Tanıma kararı nedir?,
Tenfiz davası ne kadar tutar?,
Tenfiz kararı nasıl alınır?, ,
Tenfiz edilmiş ne demek?,
Tenfizi nedir?,
Tenfiz kararı nasıl alınır?,
Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer?,
Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?,
Tenfiz davası neden açılır?,
Tanıma tenfiz davasının reddi,
Tanıma tenfiz nüfus müdürlüğü,
Tanıma tenfiz davası dilekçe örneği,
Tanıma tenfiz davası yetkili mahkeme,
Tanıma tenfiz davası yeni kanun,
Tanıma ve tenfiz davalarında karşı vekalet ücreti,
Tanıma tenfiz davası ücreti,
MÖHUK tanıma ve tenfiz,