MANŞET

Meşruhatlı Vize Nasıl Alınır?

Meşruhatlı Vize Nasıl Alınır

Bir ülkeye girmek veya çıkmak için yetkili makamlardan alınan belgeye vize denir. Vize muafiyeti olmayan ülkelere girilmesini sağlayan bir belgedir. Ülkeye giriş yapmayı sağlayan vizelerin alınış sebepleri vardır. Eğitim, çalışma, tedavi, evlilik, turizm gibi. Bu vizelere meşruhatlı vize denir.

Meşruhatlı vize, Türk konsolosluklarına veya büyükelçiliklerine başvuru yapılarak alınabilir. Meşruhatlı vize alabilmek için geçerli bir neden sunulmak zorundadır. Yani ülkeye giriş amacı belirtilmelidir. Aynı zamanda belgelendirilmesi gerekir. Örneğin çalışmak için türkiye’ye gelmek isteniyorsa mutlaka işveren tarafından çalışma izni başvurusu yapılmış olması gerekir.

Türkiye’ye Giriş Yasağı Olan Yabancı Meşruhatlı Vize İle Giriş Yapabilir Mi?

Yabancı, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde herhangi bir sebeple deport edilmiş olabilir. Yabancıların hangi sebeplerle deport edileceği Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. maddesinde belirtilmiştir. Yabancılar sınır dışı edilme sebeplerine göre haklarında giriş yasağı kararı alınabilir. Yabancı sınır dışı edilirken aynı zamanda para cezası da alır. Para cezasının ülkeden çıkarken ödenmesi gerekir. Ancak her zaman para cezasını ödemiş olmak yabancı hakkında ülkeye giriş yasağı verilmeyecek anlamına gelmez.

Genellikle vize, çalışma veya ikamet izni gibi ihlallerde bulunan yabancıların para cezasını ödemesi halinde ihlal sürelerine göre giriş yasağı verilir. Ancak durum yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye’den çıkmak için valiliklere başvuruda bulunulması halinde Bakanlık tarafından verilen ihlal süresi de aşılmamışsa giriş yasağı verilmeyebilir. Tabi ki para cezalarını ödemeleri şartıyla giriş yasağı verilmeyebilir. Para cezalarını ödememeleri halinde ise 5 yıl giriş yasağı verilir.

Deport edilen yabancılar Meşruhatlı vize yoluyla yeniden ülkeye giriş yapabilirler. Bunun için geçerli bir neden sunulmalı ve belgelendirilmelidir. ancak şuna dikkat edilmelidir ki; bazı giriş yasakları meşruhatlı vize ile kaldırılabiliyorken bazıları ancak dava yoluyla kaldırılabilir. Genellikle 1 yılın üzerindeki sınır dışı yasakları dava yolu ile kaldırılabilir. Örneğin kamu düzeni veya kamu güvenliği gibi bir nedenden sınır dışı edilmiş yabancının giriş yasağı ancak dava yoluyla kaldırılabilir. Yine Ç kodu (ör. ikamet ihlali) olarak adlandırdığımız kodlar için verilen giriş yasağının süresi 1 yılın üzerindeyse genellikle dava yoluyla kaldırılabiliyor.

Meşruhatlı Vize Nedir
Meşruhatlı Vize Nedir

Meşruhatlı vize alırken vizenin alınma sebebi belgelendirilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bu belgelerin gerçeği yansıtması gerekir. Örneğin evlilik için meşruhatlı vize başvurusunda bulunan bir kişinin durumunun gerçek olmadığı anlaşılırsa sınır dışı edileceği gibi hakkında giriş yasağı da uygulanacaktır.

Özel meşruhatlı vize alabilmek için tüm evrakların eksiksiz hazırlanması gerekir. Yabancı uyruklu kişi çalışmak için meşruhatlı vize başvurusunda bulunmak istiyorsa işverenin sözleşme hazırlaması, yabancıya davetiye göndermesi gibi hazırlıkların olması gerekir. Aynı zamanda bazı istisnalar haricinde oturum izni de alınması zorunludur. Türkiye’de 90 günden fazla bir süre kalacak veya vize ya da vize muafiyetinin kendisine tanığı süreden daha fazla kalacak olan yabancıların oturma izni alması gerekir.

Çalışma Vizesi için Gerekli Belgeler

Yabancı tarafından;

  • İş Sözleşmesi (yabancı ve işveren tarafından imzalı),
  • Pasaport Kopyası (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş),
  • Diploma Kopyası (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş),
  • Uygunsa referans mektubu (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş),
  • En az 6 aylık Geçerli İkamet İzni’nin kopyası,
  • Mevcut çalışma izninin orijinali (çalışma izni uzatma başvurusu için),

 

İşveren tarafından;

  • Kurumun geçmiş yıla ait bilanço ve kar zarar tablosu,
  • Organizasyonun güncel sermayesi ve iştirak yapısını içeren Türk Ticaret Sicili Gazetesi,
  • Faaliyet belgesi,
  • Şirketin ödenmemiş vergi borcu olmadığına dair belge (çalışma izni uzatma başvurusunda talep edebilmektedir)

Meşruhatlı Vize Nasıl Alınır?

Eğitim Vizesi İçin Gerekli Belgeler (Öğrenci İkamet İzni)

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan
  • Öğrenci Belgesi
  • Şahsın 18 yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
  • Geçerli sağlık sigortası

Meşruhatlı Vize Nasıl Alınır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu