MANŞET

Satış Vaadi Sözleşmesi Devredilebilir Mi

Satış Vaadi Sözleşmesi Devredilebilir Mi

Ön ödemeli konut satış vaadi sözleşmeleri, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle öde- meyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra konutu tüketiciye devir veya8 teslim etmeyi taahhüt ettiği sözleşmelerdir.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın, satıcı tarafından belirlenen bir bedel karşılığında ve taraflarca belirlenen şartlar dâhilinde, ileri bir tarihte yapılması planlanan asıl satışını amaçlayan bir ön sözleşmedir. Satıcının da mutlaka, bu işleme katılması gerekir.

Ön ödemeli konut ne demek?

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmedir.

Ön Ödemeli Konut Satışı Vaadi Sözleşmeleri

Ön ödemeli konut satış vaadi sözleşmeleri, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra konutu tüketiciye devir veya8 teslim etmeyi taahhüt ettiği sözleşmelerdir.

Ön ödemeli konut satış sözleşmesinin şekil şartı nedir?

Şekil şartı MADDE 41 – (1) Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez

Satış Vaadi Sözleşmesi Devredilebilir Mi
Satış Vaadi Sözleşmesi Devredilebilir Mi

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi hangi durumda yapılamaz?

Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. (3) Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamaz.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nerede yapılır?

Noterlik Kanunu’nun 60/3’ncü ve 89’ncu maddelerine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için noterde düzenlenmesi gerekir. Taraflar bu şekilde noterde düzenlenecek ön sözleşme niteliğindeki satış vaadi sözleşmesi ile ana sözleşmeyi akdetme iradelerini ortaya koyarlar.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi mirasçıları bağlar mı?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin mirasçılara etkisi şu şekilde açıklanabilir: Satış vaadi sözleşmesi ölümle sona eren bir sözleşme değildir. Dolayısıyla alıcı veya satıcının ölmesi durumunda bu kişilerin mirasçıları, hak, alacak ve borçlardan sorumlu olacaktır.

Satış vaadi sözleşmesi mirasçılara geçer mi?

Satış vaadi sözleşmesi ölümle sona eren bir sözleşme olmayıp; Medeni Kanun gereğince, mirasçılar miras bırakanın alacak ve haklarını kazandıkları gibi borçlarından da sorumlu oluyor. Satışı vaad edenin ölümü halinde ise onun yerine mirasçıları geçer ve satın almayı vaad edenin mirasçılara karşı hakları sürer.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şarta bağlanabilir mi?

Evet, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şarta bağlanabilir.  Ayrıca gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine cezai şart da konulabilir. Yani taşınmazı almaktan ya da satmaktan vazgeçilmesi durumunda daha önceden belirlenen bir cezai şartın ödenmesi mümkündür.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinde yetkili kimdir?

Satış vaadine konu taşınmazlar konut ve tatil amaçlı ise bu takdirde tüketici mahkemesinin görevine girecek ve dava Tüketici mahkemesinde açılacaktır. Ancak söz konusu dava birden fazla gayrimenkule ilişkin ise bu takdirde yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Satış vaadi sözleşmesi devredilebilir mi?

Mevcut yasal düzenlemelerde satış vaadi sözleşmesinden doğan hakkın devredilmesini yasaklayan bir hüküm yoktur. Eğer yapılan satış vaadi sözleşmesinde devir işlemini engelleyen bir hüküm yoksa vaat eden veya vaat edilen kişi, hakkını üçüncü bir kişiye devredebilir.

Satış vaadi sözleşmesi hangi mahkeme?

Gayrimenkul Satış Vaadine Dayalı Tapu İptal ve Tescil Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkemeler; Tapu iptal ve tescil davaları hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Bu davada görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.

Satış vaadi şerhi nasıl kaldırılır?

Tapudaki satış vaadi şerhi, şerh tarihinden beş yıl geçmekle taşınmaz sahibinin talebi ile tapu kütüğünden silinir.

Satış Vaadi Sözleşmesi Devredilebilir Mi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu