MANŞET

Miras Davası Nasıl Açılır?

Miras Davası Nasıl Açılır?

Miras bırakan ölümünden önce yasal mirasçılarının miras paylarını kaçırmak amacıyla tasarruflarda bulunmuş olabilir. Miras bırakanın yapmış olduğu tasarruflarla yasal mirasçılarının saklı paylarının sınırını aşması halinde yasal mirasçılarının tenkis davası açma hakkı vardır.

Miras bırakan ölmeden önce mal kaçırmak amacıyla mallarını üçüncü kişilere bedelsiz olarak veya bedelinden daha düşük değerde devretmiş olabilir. Böyle bir durumla karşılaşan ve muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescili davası açmaya yetkili olan mirasçılar böyle bir dava açabilirler.

Miras davası, miras bırakan kişinin ölümü akabinde çeşitli şekillerde açılabilmektedir.

Miras davası açmaya karar vermeden önce belli hazırlıklar yapılmalıdır. Dava açılmadan önce ilk bakılması gereken unsur, miras bırakanın bir vasiyetnamesi olup olmadığıdır. Miras bırakanın vasiyetnamesi yok ve dava açılması gerekiyorsa yetkili mahkeme belirlenmelidir.

Eğer bir vasiyet söz konusu ise mirasın dağıtımı vasiyette belirtildiği gibi olmalıdır. Ama ortada herhangi bir vasiyet yok ve dava açılması gerekiyorsa yetkili mahkeme belirlenmelidir.

Ancak mirasın paylaşılması için miras davası açmak elzem değildir. Mirasçılar bir araya gelerek bir avukat aracılığıyla da mirasın paylaşımını gerçekleştirebilirler. Ama bu durumda da tüm mirasçıların bir araya gelmesi ve terekeyi kendi aralarında pay etmeleri gerekmektedir.

Miras Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Miras Davalarında Yetkili Mahkeme

Miras davasının açılabilmesi için yetkili mahkemeye başvurulması şarttır. Dava açılmadan önce, yetkili mahkemenin tespiti için, miras bırakanın ikamet ettiği adresin tespiti gerekmektedir.

Türk Medeni Kanunu’nun yetkili mahkemeye ilişkin 576. Maddesi: “ Miras, mal varlığının tamamı için miras bırakanın yerleşim yerinde açılır. Miras bırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülür.”

Tenkis davası nedir?

Miras hukukuna göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davadır.

“Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, miras bırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.”

Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.”

Mirasta saklı pay ne demektir?

Miras bırakanın çocukları için miras payının yarısı, anne ve babadan her biri için miras payının 1/4 ü, kardeşlerden her biri için yasal miras payının 1/8 i, sağ kalan eş için anne baba veya çocuklar ile mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde miras payının 3/4 ü oranındaki haklarının miras bırakan tarafından vasiyetname ya da başka ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir kişi veya kuruma bırakılamaması durumuna saklı pay denir. Saklı payı ihlal edilen kişi tenkis (indirim) davası açabilir.

Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Eşi ve çocukları varsa 1/4 hissesi sağ kalan eşine, geri kalan 3/4 hisse çocuklar arasında eşit oranda paylaştırılır. Eşi veya çocuk yok ise anne ve babaya eşit olarak paylaştırılır. Miras payları soy bağına göre aşağı ve yukarıya doğru gider. Veraset belgesinde mirasçıların mirasa ortak olma oranları gösterilir.

Veraset ilamı nedir?

Veraset ilamı ölen veya gayipliğine karar verilen kişinin yasal mirasçılarına ve mirastaki paylarını gösteren aksi sabit oluncaya kadar geçerli mahkeme kararıdır.

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?

Vasiyetname var ve saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmiyorsa miras vasiyetnameye göre paylaşılır (vasiyetnamede saklı payı olan mirasçıların saklı payları aleyhine bir hüküm varsa bu mirasçılar tenkis davası açabilirler)

Yasal mirasçılar kimlerdir?

Medeni kanun miras hükümlerine göre 495,496,497,498,499,500 ve 501 maddeleri gereğince eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar (oran bakımından evlilik içi çocuklar gibidir), evlatlık ve alt soy, mirasçı bırakmaksızın ölen kişinin mirası devlete kalır.

Geçerli bir vasiyetname nasıl hazırlanır?

Vasiyetname hukukumuzda noter vasıtası ile yapılmaktadır. Sözlü vasiyetname hazırlanması mümkün değildir

Hangi durumlarda miras reddedilebilir?

Mirası reddetmek isteyen kişiler yasal süresi (3 ay) içerisinde mahkemeye müracaat edebilirler.

Nikahsız eş ve evlilik dışı doğan çocuklar mirastan pay alabilir mi?

Nikahsız eşin hukuken hiçbir miras hakkı yoktur. Çocukların mirasçılığı evliliğe bağlı değildir. Evlilik içi ve dışı doğan çocuklar aynı oranda mirasçı olurlar.

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.
Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, miras bırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.

Miras davası zaman aşımına uğrar mı?

Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyi niyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde miras bırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Miras kaçıncı zümreye kadar geçer?

Birinci Derece (Zümre) Yasal Mirasçılar

Miras bırakanın ölümü üzerine birinci derece (zümre) mirasçıları onun altsoyudur. Altsoy, miras bırakanın çocukları, torunları ve bunlardan doğanların tamamını kapsar. Murisin çocukları zümre başı olarak kabul edilir.

Tapuda zaman aşımı kaç yıldır?

Tescil yolsuz olsa bile iyiniyetli olan tapu sahibi için olağan zamanaşımı süresi 10 yılın dolmasıyla artık tapu geçerli hale gelir.

Mirastan Mal Kaçırma nasıl yapılır?

Mirastan mal kaçırmanın içerisinde iki işlem bulunmaktadır. Bunlar görünüşteki işlem ve gizli işlemdir. Miras bırakanın mal kaçırmak maksadıyla bağışlamak istediği taşınmazını tapuda satmış gibi gösterdiği bir durumu ele alalım. Burada satış işlemi görünüşteki işlem, bağışlama ise gizli işlemdir.

Sağ kalan eş mirastan ne kadar pay alır?

Ölen eşin alt soyu yok ise, kan bağına dayalı ikinci zümre mirasçılar (ölen eşin sağ olan anne ve babası veya onların daha önce ölmüş olmaları halinde, kardeşleri, kardeş çocukları, vd.) varsa, bu durumda sağ kalan eşin yasal miras payı, mirasın (terekenin) tamamının yarısı (1/2 ) dir.

Miras Paylaşimin’da vekalet verilir mi?

Yürürlükteki mevzuat uyarınca hemen hemen tüm hukuki işlemler vekaleten (yani bir vekil/temsilci aracılığıyla) yapılabilir. Hele hele miras kalan gayrimenkuller söz konusuysa tüm intikal ve varsa satış işlemlerinin vekil tarafından takip edilmesi en iyi çözümdür.

Tapuda zaman aşımı nedir?

Kanun maddesinin ilgili kısmı şu şekildedir: “Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Ölen babanın malları kime kalır?

Eğer anne veya babadan biri ölmüş ise, ölen kişinin mirasını kendi altsoylarına devredilir. Evlilik dışı doğmuş ve nüfusa geçmeyen çocuklar var ise, onlar da diğer kan bağı olan çocukları gibi aynı şekilde eşit miras hakkına sahip olurlar.

Miras Davası En Sık Sorulan Sorular

Miras da Mirasçılar dan biri imza vermezse ne olur?
Mirasçılardan biri imza vermezse, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.

Baba mirasını tek çocuğa bırakabilir mi?
Medeni Kanun gereğince, miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

Ölen kişinin mirası nasıl alınır?

Ölüm vuku bulduğunda veraset ilamı almak gerekmektedir. Bu belgede yasal mirasçılar belirlenir. Miras işlemlerinde bir sulh hukuk mahkemesine giderek veraset belgesi alınır. Şahsın mal varlığı varsa malvarlığını beyan ederler. Veraset oranlarına göre miras paylaşımı yapılır.

İntikali mirasçılardan biri yapabilir mi?

Hayatını kaybeden kişi tarafından aktarılan mal varlığının intikal işlemleri; bir kişi ya da tüm mirasçılar tarafından yapılabilir. Eğer miras intikal işlemleri ile tek kişi ilgileniyorsa bu durumda mülkiyet el birliği olur.

Hisseli evde hissedar oturabilir mi?

Miras kalan evde oturma hakkı
Bu mülkiyet hakkı elbirliği ortaklığı olarak tanımlanıyor. Bu nedenle, mirasçıların terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf etmeleri gerekiyor. Ancak, miras kalan evde oturan mirasçı da evin hissesine sahip olduğu için direkt olarak tahliye edilemiyor.

Anne ölürse miras nasıl paylaşılır?

Annenin ölümü ile de baba yasaya göre annenin malvarlığının dörtte birine sahip oluyor. Geriye kalan dörtte üç hisse de çocuklara intikal ediyor. Anneden kalan mirasa sahip olan bir babanın başka biriyle evlenmesi ve çocuğunun da olması durumunda; babadan kalan miras yine eşe ve tüm çocuklara aynı oranlarda kalıyor.

Kişi ölmeden miras paylaşımı yapılabilir mi?

Bir baba veya anne hayatta iken malını istediği şekilde tasarruf edebilir. İstediği şekilde mal paylaşımı yapabilir. Bunun hukuki bir niteliği yoktur. Kişi isterse vefat etmeden miras bırakabilir.

Miras Davası Nasıl Açılır?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu