Boşanma Davası Nedir | Boşanma Avukatı İstanbul 2023
Boşanma Davası Nedir | Boşanma Avukatı İstanbul 2023
Boşanma Davası Nedir?
Yasal olarak evliliğin sona ermesine ‘boşanma‘ denir. Boşanma davalarının özü eşlerin evlilik birliği ile bağdaşmayacak davranışları, hak ve yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hallerinde mahkemenin müdahalesidir. Medeni Kanun’da düzenlenen genel veya özel boşanma sebepleri varsa anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açılarak ancak hakim kararı ile sona erdirilebilir. Boşanma davası, aile mahkemesinde diğer özel hukuk davalarından farklı usul kuralları uygulanarak yürütülen bir dava türüdür.
4721 sayılı Medeni Kanuna göre boşanma davası iki şekilde açılabilir:
Anlaşmalı boşanma davası,
Çekişmeli boşanma davası.
Yetkili Ve Görevli Mahkeme
Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Ancak Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmak gerekecektir. Yetkili Mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri ya da boşanma davasının açılmasından önce son defa altı aydır birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası açmak için taraflar ilk olarak boşanma sebebini belirlemeli ve varsa buna ilişkin delilleri saklamalıdır. Boşanma Konusunda Avukat Desteği Alınmalıdır. Boşanma konusunda net karar veren eş öncelikle yapması gereken en önemli konu, medeni kanundaki hakların neler olduğudur.
Boşanma davasının hukuki olarak başlatılabilmesi için öncelikle ‘boşanma dilekçe’ si mahkemeye sunulmalıdır. Boşanma dilekçesi ve ilgili harçlar mahkemeye sunularak boşanma süreci başlatılmış olur. Boşanma davasının anlaşmalı olarak mı çekişmeli olarak mı açılacağına karar verildikten sonra taraflar gerekli evraklar ile birlikte aile mahkemesine başvurarak davayı açmalıdır.
Boşanma davasının açılması ile birlikte, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi boşanmanın eki niteliğindeki hukuki sorunların da çözülmesi gerekir. Boşanma davasının açılmasından sonra edinilen mallar eşler arasında yapılacak mal paylaşımına dahil edilmez. Aile Mahkemesi boşanma davası yargılaması sonucunda boşanma kararı verdiğinde, mal paylaşımı dışındaki tüm çekişmeyi ortadan kaldıracak nitelikte bir karar vermelidir.
Medeni Kanunda yer alan boşanma sebepleri şunlardır;
-Zina
-Hayata kast, şiddet
-Suç işleme nedeniyle boşanma
-Terke dayalı boşanma
-Akıl hastalığı nedeniyle boşanma
-Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma en basit haliyle boşanmak isteyen eşlerin boşanmanın tüm hukuki sonuçları üzerinde uzlaşmaya vararak ortak iradeleri doğrultusunda boşanma isteği ile açtıkları davadır.
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için avukat tutulması zorunlu değildir. Taraflar birlikte anlaşarak davayı açabilirler ya da taraflardan birinin açtığı davayı diğerinin kabulü halinde de dava birlikte açılmış sayılacaktır. Ancak kesin ve hızlı bir sonuç için aile hukuku alanında uzmanlaşmış bir boşanma avukatı tutmak hukuki ve teknik bilgi gerektiren anlaşmalı boşanma protokolü ve anlaşmalı boşanma dilekçesi yazma aşamalarında da sizlere faydalı olacaktır.
Anlaşmalı boşanma için eşlerin uzlaşmaya varmış olması yeterli değildir. Aynı zamanda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda sayılan şartların da gerçekleşmesi zorunludur.
Boşanma Şartları
-Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
-Eşler birlikte başvurmalıdır veya bir eşin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi gerekir.
-Hâkim tarafları bizzat dinlemeli ve iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmelidir.
-Taraflar boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocukların durumu hakkında bir düzenleme yapmalı ve fikir birliğine varmış olmalıdır.
-Hâkim tarafların yapmış olduğu düzenlemeyi uygun bulmalıdır.
Anlaşmalı boşanma için gerekli evraklar sırasıyla:
Anlaşmalı boşanma protokolü
Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi
Taraflara ve varsa ortak çocuklara ait kimlik suretleri
Avukata verilmiş olan vekaletname
Dava açabilmek için gerekli olan harç ve gider avansının yatırıldığına ilişkin belgelerdir.
–Anlaşmalı boşanma davasında tarafların boşanma kararı kesinleşinceye kadar boşanmaktan vazgeçmesi mümkündür. Böyle bir vazgeçme halinde dava çekişmeli boşanmaya dönecek ve dava görülmeye devam edecektir. Çekişmeli boşanma davası olarak devam edilen davada boşanmaktan vazgeçen taraf, boşanmadan vazgeçmekteki sebeplerini ispata yarayacak tüm delilleri mahkemeye sunması gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası
Eşlerin boşanma konusunda anlaşamamaları veyahut da tarafların boşanma hususunda anlaşıp boşanmanın doğuracağı birtakım sonuçlarda ortak bir paydada buluşamamaları halinde çekişmeli boşanma davasına başvurulmaktadır. Çekişmeli boşanma dava süreci hangi eşin kusurlu olduğunun saptanması amacıyla delillerin sunulması, tanık dinlenmesi, araştırma yapılması ve bilirkişiye başvurulması gibi olguları da kapsamaktadır.
Çekişmeli boşanma süreci eşlerden birinin mahkemeye sunacağı boşanma davası dilekçesi ile birlikte başlamaktadır. Dava süreci doğru bir şekilde yürütüldüğünde ortalama 4 ila 6 celse arasında boşanma davası sonuçlandırılmaktadır. Boşanma davası avukat eşliğinde açılmaz ise hukuki prosedürlerin doğru yürütülmemesi sonucu doğabilecek ve dava süresi 4-5 yıla kadar uzayabilecektir.
Boşanma davası süresini etkileyecek bir diğer husus da başvurulacak olan mahkemenin iş yüküdür.
Boşanma Davasında İspat
Bireysel ve toplumsal menfaatin üstün tutulduğu boşanma davalarında, taraflar iddia ve savunmalarına dayanak yaptıkları vakıaları, kanunda belirtilen süre ve usule uygun olarak ispat etme hakkına sahiptirler.
Boşanma davalarında da diğer hukuk davalarındaki gibi, ispat yükü kural olarak ileri sürülen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan yararlanacak olan tarafa aittir. Herhangi bir sebeple açılan bir boşanma davasında, davacı dayandığı boşanma nedenini ve bunun temelindeki vakıaları; davalı da bu iddialara karşı ileri sürdüğü savunmaların temelindeki vakıaları ispat yükü altındadır.
Boşanma davalarında diğer hukuk davalarında olduğu gibi asıl ispat faaliyeti yapıldığı gibi; henüz ispatın sonucuna ulaşılmadan, hakimde oluşan geçici kanaati sarsmak veya çürütmek ve böylece davanın gidişatını kendi lehine çevirmek için, karşı ispat faaliyeti de yapılmaktadır. İspat türlerinden birisi olan aksini ispat faaliyeti boşanma davalarında mümkün değildir.
Boşanma Davasında Avukatlık Ücreti
Avukatlık ücretinin barolar tarafından belirlenen bir asgari sınırı vardır. Boşanma davasının zorluğu, dava konusu ekonomik ve manevi beklentilerin derecesi gibi kriterler avukatın vereceği emeği ve hukuk deneyimini gerektireceği için avukatlık ücreti noktasında değişkenlik yaratır.
Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Medeni Kanun’a göre mahkeme, çocuğun velayetinin hangi tarafta kalacağını belirlerken çocuğun gelişimini ve yararını dikkate almalıdır. Çocuğun bedensel, fikri ve ahlaki bakımdan en iyi şekilde gelişebilmesi ve böyle bir gelişmenin gerçekleştirilmesi için, çocuğa sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların sağlanmış olmasıdır. Hangi eş bu koşulları sağlayabilecekse çocuğun velayeti o eşe verilir. Karar vermeden önce idrak yaşına gelmiş çocukların mahkemece bizzat dinlenmesi gerekir. Çocuklarda idrak yaşı, 8 yaş ve üstü olarak kabul görmektedir.
Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi
Yasalarımızda erkek için boşandıktan sonra belirli bir bekleme süresi mecburiyeti yoktur. Erkek boşandıktan hemen 1 gün sonra dahi evlenebilir. Ancak kanunlarımız tarafından boşanan bir kadının yeniden evlenebilmesi için 300 günlük bir iddet ( bekleme süresi ) zorunluluğu getirilmiştir. Bunun amacı kadının hamile olması durumunda çocuğunun önceki eşinden olma ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Beklemeden evlenmek isteyen kadın devlet hastanesinden alacağı ‘hamile değildir’ şeklindeki raporu nüfus müdürlüğüne sunarak anında yeni evliliğini gerçekleştirebilir.
Boşanma Davası Nedir | Boşanma Avukatı İstanbul 2023