MANŞET

Veraset Nedir | Veraset İlamı 2023

Veraset Nedir | Veraset İlamı 2023

Veraset Nedir?

Veraset miras hukuku ile ilişkili bir kavram olup, kişinin ölümü sonrasında geride bıraktığı mal varlığının yasal ya da atanmış mirasçılarına geçmesi olarak tanımlanmıştır. Miras hukukunda; miras bırakan kişiye muris, mirası bıraktığı kişi ve kişilere varis denilmektedir. Muris ile varis arasındaki ilişkiye ise veraset denilmektedir. Murisin terekesinde bulunan mallar, herhangi bir hukuki engel bulunmadığı takdirde doğrudan doğruya varise intikal etmektedir.

Mirasçılık Belgesi Talep Edebilmek İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?

Veraset ilamı alabilmek için başvuru öncesinde tüm gerekli evrakın hazır edilmesi, sürecin hızlı işletilmesi için son derece önemlidir. Dolayısıyla veraset ilamına ilişkin olarak başvuruda bulunmak isteyenlerin öncelikle bazı belgeleri hazır etmelerini tavsiye etmekteyiz. Bunlar:

Ölüm Belgesi,

Nüfus Kayıt Örneği,

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,

Veraset İlamı Talep Dilekçesi

Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı, yasal mirasçı olduğu tespit edilen kişi ve kişilerin mirasçılık sıfatını haiz olduğunu ifade eder. Mirasçılık durumunu ispat eden belge muhteviyatında veraset ilamını talep edenin ve diğer tüm mirasçıların mirasa ilişkin hakları ve payları düzenlenir.

Miras bırakanın vefat etmesi ile birlikte mirasçılar mirasçılık sıfatını haiz olur. Fakat birtakım işlemleri yapabilmek için mirasçılık sıfatının belge ile sabitlenmesi gerekir. Bu nedenle veraset ilamı çıkarılır.

Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Veraset ilamında yetki Medeni Kanun uyarınca Sulh Hukuk Mahkemelerine ve notere tanınmış olup, veraset ilamın talebinde bulunacak kimsenin gerekli belgeleri Sulh Hukuk Mahkemesine veyahut notere ibraz etmesi şarttır. Ancak kimi durumlarda noterin mirasçılık belgesi düzenleme yetkisi bulunmaz. Bu durumlar:

Nüfus kayıtlarının mirasçılığı net biçimde ifade etmeye kafi gelmemesi,

Veraset ilamının yabancılar tarafından talebi,

Veraset ilamının düzenlenmesi için tanık dinlenmesi ya da bilirkişi incelemesi gibi harici incelemelere gereksinim duyulmakta ise.

Veraset Nedir | Veraset İlamı 2023

Veraset İlamı Talep Etmenin Şartları

Veraset ilamını talep etmek için mirasçının birtakım şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunun kanuni dayanağını ise Türk Medeni Hukuku kitabının ilgili kısımları oluşturmaktadır. Şartlara bakacak olursak;

-Miras bırakan kişi, hayatını kaybetmiş veya mahkeme tarafından gaipliğine hükmedilmiş olması gerekmektedir,

-Mirasçıların, mirasçılık sözleşmesi bakımından usulüne uygun bir talepte bulunması gerekmektedir,

-Bütün miras alacaklılarının bilinmesi gerekmektedir,

-Mirasa, TMK 598/2 uyarınca bir itiraz gelmemiş olması gerekmektedir.

Kişi ya da kişiler, bu belirtilen şartları gerçekleştirdiği takdirde mirasçılık belgesi almaya hak kazanacaklardır.

Veraset İlamı Süresi

Geçerlilik açısından baktığımızda veraset ilamı süresi gibi bir şeyden bahsetmek mümkün değildir. Veraset ilamı, veraset durumunda bir değişiklik olmadığı ya da itiraz edilmediği sürece geçerliliğini korur. Buna karşılık veraset ilamı almak için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemelerine en geç 1 ay içinde başvurmanız şarttır. Bu anlamda veraset ilamı süresi murisin vefatının hemen ardından başlar. Ancak atanmış mirasçılarda murisin ölüm tarihi değil, mirasçının mirası öğrendiği tarih esas alınır.

Mirasçılık Belgesinin(Veraset İlamının) İptal Edilmesi

Türk Medeni Kanunumuzun 598. maddesine göre mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir ve ölüme bağlı tasarrufların iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır. Mirasçılık belgesinin gerçek hak durumunu yansıtmadığını düşünen ilgililer tarafından mirasçılardan her birinin yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesinde veraset belgesinin iptaline ilişkin dava açılabilecektir.

Mirasçılık belgesi alınması işlemi çekişmesiz bir yargı işiyken, mirasçılık belgesinin iptali istemiyle asliye hukuk mahkemesine yapılacak olan başvuru çekişmeli bir yargı işidir, dolayısıyla mirasçılık belgesinin iptali istemli dava dilekçesinde diğer mirasçılara husumet yöneltilmesi gerekmektedir.

Veraset ve İntikal Vergisi

Veraset ve intikal vergisi veraset yani miras yoluyla ya da başkaca karşılıksız bir yolla mal iktisap eden kişilerin mükellefi olduğu bir vergidir. Veraset ve intikal vergisi hesabında vergiye konu malların değerinin belirlenmesinde mirasın açıldığı tarih veya malların hukuken kazanıldığı tarih esas alınır. Kazanım miktarı her yıl yayınlanan istisna sınırları içindeyse vergi ödenmesi gerekmez.

Veraset ve İntikal İşlemleri

Tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü halinde, murisin mirasının mahkemeden alınmış veraset ilamında belirtilen mirasçılar adına Medeni Kanun hükümlerine göre tescili işlemine “mirasın intikali” denir.

İntikal işlemi, müşterek (paylı) mülkiyet şeklinde yapılacak ise, bütün mirasçıların bizzat veya kanuni temsilcileri vasıtasıyla intikal işlemine katılmaları gerekir. Veraset ilamında belirtilen mirasçılardan bir veya birkaçının intikal işlemleri sırasında hazır bulunmaması halinde; intikal işlemi, iştirak halinde mülkiyet olarak gerçekleştirilir. Diğer yandan; murisin herhangi bir mirasçısı, iştirak halinde intikal işlemini gerçekleştirebilir ancak ortadan kaldıramaz.

Veraset Nedir | Veraset İlamı 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu