Deport | Deport Süreleri 2023 | Tahdit Kodları*2023
Deport | Deport Süreleri 2023 | Tahdit Kodları*2023
Sınır dışı etme süreci, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun (YUKK) Yabancılar başlıklı İkinci Kısmının Sınır Dışı Etme başlıklı Dördüncü Bölümünde, 52 ila 60 ıncı maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler gerçekleştirdiklerinde deport edilebilir. Bunun yanı sıra ulusal güvenliğin tehdit edilmesi, toplum sağlığını tehlikeye sokacak sağlık problemleri, çalışma iznine sahip olmayan çalışanlar gibi konularla karşılaşıldığında yabancı vatandaşlar sınır dışı edilir. Bu işlem için de deport kararı alınır.
Türkiye’de Türk yada Yabancı Ülke Vatandaşlarına Uygulanan Diğer Tahdit Kodları;
Mahkemelerce yurt dışına çıkışı yasaklananların veya vergi borcu nedeni ile yurtdışına çıkışı yasaklananların, (A) (mahkemece yasaklanan) kodu ve (B) (vergi borcu) tahdit kodu uygulanmaktadır.
Yabancılar Şubesi, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı tahdit kodu programı kapsamında ise ikamet izni ya da çalışma izni ihlali durumunda (V) – (G) ve (Ç) süreli veya süresiz giriş-çıkış yasağı tahdit kodları uygulanır.
Tahdit, kelime olarak çevresini daraltma, sırı koyma, sınırlama anlamlarına gelir. Hakkında sınır dışı kararı verilen yabancının siciline, bu kararın ne sebeple verildiğine dair bir kod işlenir.
Tahdit kodları, hakkında sınır dışı kararı verilmiş olan kişinin hangi sebeple sınır dışı edildiğini gösteren koddur. Kodun veriliş sebebinin önemine bağlı olarak, tahdit süresinde değişiklikler bulunur. Tahdit kodları ve ne anlama geldikleri aşağıda belirtilmiştir:
Genel güvenlik bakımından yurtdışına çıkışı yasaklananların (D) tahdit kodu,
Türkiye’ye girmesi yasaklananların (G) tahdit kodu,
Kaçakçılık suçundan müzekkere ile arananlar için (K) tahdit kodu,
Mahkemede bulundurulması talep edilenler için (L) tahdit kodu,
İstizana tabi olarak izinsiz yurda girişi yasaklananların (N) tahdit kodu,
Veriş giriş işlerinde, adli para cezası ile arananlar için (I) tahdit kodu,
Asayiş suçundan müzekkere ile arananlar için (J) tahdit kodu,
Terör suçundan müzekkere ile arananlar için (P) tahdit kodu,
V-68 (İkamet izni bakanlık iznine tabi)
V-69 (İkamet izni iptal edilenler) 5 yıl boyunca ikamet izni verilmez.
V-70 (Sahte evlilik) 5 yıl boyunca ikamet izni verilmez.
V-71 (Adres değişikliğini bildirmeyen, gerçeğe aykırı beyan eden yabancılar) İdari başvuru ile kaldırılabilir
V-74 (Çıkışı bakanlık/valiliklere bildirilecek yabancılar) İdari başvuru veya dava ile kaldırılabilir.
V-77 (Ahıska Türkü olmadığı halde başvuruda bulunanlar)
V-84 (10 gün içinde ikamet izni alma koşuluna bağlı olarak giriş yapanlar) 10 gün içinde başvuru yapmayanlara konur
V-87 (Gönüllü geri dönüş yapan geçici koruma sahibi)
V-88 (Çalışma izni geçersiz kılınan yabancılar) Çalışma izninin iptal nedenlerine göre para cezası ve Türkiye’ye giriş yasağı da konulabilir. Meşruatlı davetiye, yeni bir çalışma izni başvurusu veya idari dava ile kaldırılabilir.
V-89 (Geri kabulü sağlanan yabancılar)
V-91 (Ülkeden çıkışı izne tabi geçici koruma kapsamındaki yabancılar) Kodun kaldırılması idari başvuru veya dava yolu ile olabilir.
V-92 (Mükerrer kaydı olan geçici koruma kapsamındaki yabancılar) çift kayıt açılmış yabancıların kodudur. Kendiliğinden düzeltilmemişse çift kaydın düzeltilmesi için idari başvuru yapılması gerekir.
V-137 (Türkiye’yi terke davet edilenler) Bu kişiler 15 gün içerisinde Türkiye’yi terk etmeleri gerekir. 15 gün geçtikten sonra hala Türkiye’de iseler haklarında derhal deport kararı uygulanır ve giriş yasağı konulur.
Deport | Deport Süreleri 2023 | Tahdit Kodları*2023
V-144 (57-A kapsamında serbest bırakılanlar) Haklarında deport kararı olan bazı yabancıların ülkesine geri dönmesi mümkün olmayabilir veya dönerse bu kişinin hayati tehlikesi olabilir. Bu durumlarda yabancı 3. ülkeye deport edilebilir. Bu da mümkün değilse yabancı deport edilmez ve kendisine insani ikamet izni verilir. Bu süreçte kişiye V-144 kodu konulur. Meşruhatlı vize yöntemi ile kaldırılabilir.
V-145 (Gönüllü geri dönüş)
V-146 (Türk pasaportu şerhli) haklarında adli işlem başlatılan bazı Türk vatandaşlarının pasaportlarına uygulamada şerh konulmaktadır. Bazı durumlarda ise bu kişilerin pasaport başvuruları sonuçlandırılmamaktadır. Bu durum aslen hukuka aykırılık teşkil etmekte olup idari başvuru akabinde dava yoluna gidilmesi gerekmektedir.
V-147 (Pasaportu şerhli Türk vatandaşı eşi) Bu durum daha büyük bir hukuka aykırılık teşkil etmekte olup idari başvuru akabinde dava yoluna gidilmelidir.
V-148 (Geçici barınma merkezinde barınan kişi) Bilgilendirme kodu olup barınma süreci bittiğinde idari başvuru ile kaldırılabilir.
V-153 (AYM 3. ülkeye ilişkin tedbir kararı)
V-154 (Sınır dışı etme kararına karşı idare mahkemesine başvuru) Bilgilendirme kodu olup herhangi bir zararı olan kod değildir. Dava sonunda kaldırılır.
V-155 (Avrupa insan hakları mahkemesi tedbir kararı)
V-156 (Avukatlık vekalet ücreti)
V-157 (İkamet izni talepleri red edilenler) Kodun kaldırılması için meşruhatlı vize yoluna başvurulması veya red ikamet başvurusunun reddi kararına karşı idare mahkemesinde dava açılması gerekir.
V-158 (Yabancı temsilcilik personel/aile üyesi kimlik kartı iptal) Kart iptal nedenine göre idari başvuru veya dava yolu ile çözülebilir.
V-159 (Üçüncü ülkeye geçiş için ülkemize gelenler) Bilgilendirme kodu olup yabancı bakımından bir zararı yoktur.
G-26 (Yasadışı örgüt faaliyetleri) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-34 (Sahtecilik) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-42 (Uyuşturucu madde suçu) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-43 (Kaçakçılık suçları) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-48 (Fuhşa aracılık etme ve yer temini) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-58 (Öldürme suçları) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-64 (Tehdit) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-65 (Hırsızlık) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-66 (Gasp yağma) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-67 (Dolandırıcılık) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar) Ancak hatalı teşhis yapılmışsa veya daha sonra yabancı tedavi olup sağlığına kavuşmuşsa yapılacak başvuru neticesinde Türkiye’ye giriş yasağı kalkar.
G-82 (Milli güvenlik aleyhine faaliyet) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz edilen kişiler) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
Ç-101 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 3 ay süreyle giriş yasağı)Bu kişilere ek olarak para cezası verilir ve ülkeye girişi yasaklanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-102 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 6 ay süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası verilir ve ülkeye girişi yasaklanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-103 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 1 yıl süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası verilir ve ülkeye girişi yasaklanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Deport | Deport Süreleri 2023 | Tahdit Kodları*2023
Ç-104 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 2 yıl süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası ve yurda giriş yasağı uygulanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-105 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 5 yıl süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası ve yurda giriş yasağı uygulanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-113(Yasadışı giriş-çıkış yapanlar) 2 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir ve ayrıca idari para cezası kesilir. İdari para cezası ödenirse Türkiye’ye sadece 2 yıl boyunca giriş yapılamaz ancak idari para cezası ödenmezse 2 yıla ek olarak 5 yıl daha Türkiye’ye giriş engellenir.
Ç-114 (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar) Yabancının Türkiye’deyken herhangi adli bir işleme konu olması halinde suçlu olup olmadığına bakılmaksızın yabancı 1 yıl boyunca Türkiye’ye giriş yasağı uygulanır. Dava yoluyla kaldırılabilir.
Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancılar) Suç işleyip de Türkiye’de hapis cezasını tamamlayanlar hakkında 1 yıl süreyle Türkiye’ye girişleri yasağı konulur. Dava ile kaldırılabilir.
Ç-116 (Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar) Girişleri 1 boyunca engellenir. Dava yoluyla kaldırılabilir.
Ç-117 (Kaçak çalışanlar) 1 yıl süreyle Türkiye’ye tekrardan girişleri engellenir. Ayrıca idari para cezası uygulanır. Meşruhatlı vize yöntemi ile çözülebilir.
Ç-118 (İkamet izni iptal edilenler) Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir. Meşruhatlı vize alınırsa Türkiye’ye giriş sağlanabilir.
Ç-119 (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi) verilen idari para cezasının Türkiye’den çıkış yaparken ödenmemesi halinde bu kod işlenmesi suretiyle 5 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir. Meşruhatlı vize yöntemi ile kaldırılabilir.
Ç-120 (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi) 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye’ye giriş yapması engellenir.
Ç-135 (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar) 5 yıl süreyle Türkiye’ye giriş yapmaları engellenir. Meşruhatlı vize alınarak kod kaldırılabilir.
Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyenler) Yabancıların sınır dışı edilirken seyahat masraflarını kendileri tarafından karşılanamaması halinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır. Bu kod işlenerek yabancının ülkeye tekrar giriş yapabilmesi için bu masrafları ödemesi istenir.
Ç-137 (Terke davet edilen yabancılar) Terk edilmediği takdirde Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.
Ç-138 (İnat yolcu) 5 yıla kadar Türkiye’ye girişleri engellenebilir.
Ç-141 (Uluslararası güvenlik açısından sakıncalı görülen)
Ç-149 (Kamu güvenliği açısından sakıncalı görülen)
Ç-150 (Sahte belge ile giriş yapmaya çalışanlar) Meşruhatlı vize veya bazı hallerde dava yolu ile kaldırılabilir.
Ç-151 (Göçmen kaçakçısı/insan taciri) sadece dava yoluyla kaldırılabilir.
Ç-152 (Ülkeye girişi ihtiyaten engellenen yabancılar) Dava veya meşruhatlı vize ile kaldırılabilir.
Ç-166 (Girişini haklı nedene dayandırmayan/maddi imkanı bulunmayan) Meşruhatlı vize yolu ile kaldırılabilir.
Ç-167 (3 ila 6 ay arasında vize, ikamet, çalışma izni ihlalinde bulunanlara 1 ay süreyle ülkeye girişini engelleyen)
K (Kaçakçılıktan arananlar) Bu kod giriş yasağı vermeyebilir. Ayrıca yurtdışına çıkışı engelleme amacı ile de konulabilmektedir.
N-82 (İstihzan kodu) Girişi ön izne bağlı olan yabancılara verilir. Dava açılmadığı sürece yabancının Türkiye’ye girişi çok zordur.
Deport | Deport Süreleri 2023 | Tahdit Kodları*2023
N-95 (Giriş yasağının ihlalinin para cezası)
N-96 (Tanınan sürede ülkemizden çıkış yapmamanın idari para cezası)
N-97 (Adres beyanına ilişkin idari para cezası)
N-99 (İnterpol kodu) Hakkında İnterpol arama bülteni çıkarılan kişiler bakımından konulur. Bu kod Türkiye’ye giriş yasağına konulmasına da neden olabilmektedir.
N-119 (İzinsiz çalışmanın idari para cezası)
N-120 (Vize, ikamet, çalışma izni ihlali idari para cezası)
N-135 (Yasadışı giriş yapmanın veya teşebbüs etmenin idari para cezası)
N-136 (Sınır dışı seyahat masrafı)
N-168 (102. maddenin ç bendine muhalefetten idari para cezası)
N-169 (Bakanlıkça belirlenen idari yükümlülüklere uymama idari para cezası)
N-170 (Kabahatler kanunu veya diğer ilgili kanunlardan kaynaklanan idari para cezası)
N-171 (Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmemeden kaynaklanan idari para cezası)
N-172 (Gönüllü geri dönüşe ilişkin seyahat masrafı)
O-100 (Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı) Türkiye’de İl Göç İdaresi Müdürlüklerine sığınmacı olarak başvuru yaparken belirtilen adreste bulunmadığı tespit edilen ve ülkeye girişi yasaklanmış sığınmacı yabancılar hakkında bu kod verilir.
O-176 (Uluslararası koruma talebi olumsuz değerlendirilen yabancılar 3 yıl) İdari başvuru sonrasında dava yoluna gidilebilir.
O-177 (Uluslararası koruma talebi olumsuz değerlendirilen yabancılar 5 yıl)
Bu kodlar, sınır dışı süreci içinde ilgili yabancının siciline işlenir. Bazılarının kaldırılabilmesi için çeşitli prosedürler uygulanmalı, birçoğu için ise dava açılmalıdır. Bu süreçleri yürütmek uzmanlık gerektirdiğinden, mutlaka bu konuda yetkin bir avukata müracaat edilmelidir.
Yerleşik insan hakları kurallarına göre herkesin seyahat ve yerleşme özgürlüğü vardır. Her yıl farklı ülkelere, diğer ülkelerden milyonlarca yabancı seyahat eder. Ancak bazı durumlarda yabancılar, ülkelerin kamun düzeni ve güvenliklerine aykırı hareket etmelerinden dolayı o ülkede istenmezler.
Kamu düzeni ve güvenliği tehlikeye giren ülkeler, istenmeyen yabancılar için belli prosedürler uygulamaktadır. Bu prosedürler deport kapsamı altına uygulanır ve bu yabancılar için tahdit kodları belirlenir. Öncelikle deport nedir, deport süreci nasıl işler, deport sonuçları ve varsa itiraz yolları hakkında bilgi verilecek, ardından deport (tahdit) kodu, işlevi ve kaldırılması açıklanarak makalemizi sonlandıracağız.
Deport Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Deport (sınır dışı) iptali davası ile yabancılar yasak ve deport kararından etkilenmeyebilir. Bunun için yabancılar kendileri veya avukatları aracılığıyla yürütmeyi durdurma ve kararın iptali için dava açmalıdır.
Deport davası için yabancılar on beş gün içerisinde idari mahkemelere başvurabilir. Çoğu zaman deport kararı iptal edilir ve yabancılar Türkiye’de kalır. Ancak burada yabancının sınır dışı edilme sebebi en önemli faktördür. İstanbul hukuk büroları sürecin yabancının lehine olması için gerekli savunma ve işlemleri yürütür. Aynı zamanda yabancılar, idari mahkeme sonuçlanana kadar sınır dışı edilemez.
Kimler hakkında sınırdışı (deport) kararı verilmez?
Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezası, işkenceye, insanlık dışı veya onur kırıcı cezaya ya da muameleye maruz kalacağı hususunda ciddi emare bulunan kişiler,
Ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik nedeni ile seyahat etmesi riskli olan kişiler,
Hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekteyken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkanı bulunmayan kişiler,
Mağdur destek sürecinden faydalanmakta olan insan ticareti mağdurları kişiler,
Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağduru olanlar.
Deport Edilme Nedenleri
Deport kararı kaldırma işlemi yapılırken dikkate alınanlardan biri de bu kararın hangi sebebe dayanılarak verildiğidir.
Deport kararı alınırken herhangi bir süreden söz edilmesi zordur. Yabancı kişiler belirli süreye bağlı olarak deport edilebileceği gibi bu süre ömür boyu da olabilir.
Yabancı kişiler oturma izni alıp çalışma izni olmadan çalıştığında deport edilir.
Yabancı kişi vize almış olması durumunda vize süresi dolduğu halde ülkeden çıkış yapmazsa deport edilir.
Oturma süresini uzatmadan süresi dolduğu halde ülkede kalan yabancılar da sınır dışı edilmektedir.
Anlaşmalı evlilik yapılarak Türkiye’de yaşamayı tercih eden yabancılar için de bu evliliğin tespiti durumunda sınır dışı edilmesi söz konusu olur.
Ahlaka aykırı davranışlar da yabancılar için sınır dışı edilme nedenidir.
Ulusal güvenlik için tehdit oluşturan yabancılar deport edilir.
Toplum sağlığını tehlikeye düşürecek sağlık problemi olan yabancılar sınır dışı edilmektedir.
Yabancının suç işlemesi ya da terör örgütü üyeliği gibi nedenler de deport edilme sebepleri arasında yer alır.
Ülkeye kaçak yollarla giren yabancılar deport edilir.
Uluslararası koruma başvurusu ile Türkiye’de yaşayan yabancıların statüleri sonlandığında deport edilmeleri söz konusu olur.
Deport | Deport Süreleri 2023 | Tahdit Kodları*2023
En çok yabancı nüfus İstanbul’da
Türkiye’de en fazla yabancının ikamet ettiği şehir İstanbul. Kentte yabancı nüfus sayısı 2020’de 450 bin 854 iken 2021’de bu sayı 740 bin 954’e çıktı.
İkinci sıradaki Ankara’da 173 bin 264 yabancı nüfus bulunuyor. Üçüncü sıradaki Antalya’da bu rakam 136 bin 946.
Yabancılar Hukuku | Asal Hukuk Bursa, Samsun, Mersin, İzmir, Yalova, Konya ve Sakarya ilk 10’da yer alan iller..
Görüldüğü gibi Türkiye’nin bir çok İl ve İlçede yabancı uyruklu vatandaşlar yaşamaktalar.
Bu yabancı uyruklu vatandaşların bir çoğu resmi olarak kalıyor olsa da bir çoğu da kaçak olarak kalmakta.
Deport – Türkiye’ye Giriş Yasağı Sorgulama 2022
Deport edilme sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Çalışma izni bulunmayan kişinin kaçak şekilde çalışması,
Oturma izni bulunmadan ya da oturma izninin süresi biten kişinin ülkede yaşamaya devam etmesi,
Vize süresi dolan kişinin ülkede kalmaya devam ederek vize ihlali yapması,
Ahlaka aykırı davranışlarda bulunması ,(Bu durum genelde fuhuş olarak karşımıza çıkmaktadır.),
Kanunun sağladığı haklardan faydalanabilmek için muvazaalı evlilik yani sahte evlilik yapması,
Kanuna ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması,
Terör örgütleriyle ilişkisi olması,
Uluslar arası koruma statüsü başvurusunun reddedilmesi veya koruma statüsünün sona ermesi gibi durumlarda bir çok durumda yabancı uyruklu vatandaşlar deport edilmekteler.
Deport edilme sebeplerinden hangisine dayanıldığı deport süresi ve deport kararı kaldırma sürecinde izlenecek yol açısından farklılıklar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle hakkında deport kararı verilen kişinin mutlaka yabancı hukuku konusunda deneyimi bulunan bir avukata danışması tavsiye edilmektedir.
Bazen kendi istekleriyle Ülkeden çıkmaktalar bazen ise yakalanarak geri gönderme merkezine gönderilerek oradan da ülkelerine geri gönderilmektedir.
Geri gönderilenler Tahdit kodları (deport kodu) uygulayarak gönderilmektedir.
Deport kararına (sınır dışı etme kararı) yargı yoluna başvurulabilir mi?
Sınır dışı etme kararı yani deport kararı gerekçeleri de içerecek şekilde hakkında sınırdışı kararı verilmiş olan yabancıya veya deport avukatına tebliğ edilir. Yabancı veya deport avukatı, deport kararına karşı kararın tebliğ tarihinden itibaren yedi (7) gün içinde idare mahkemesine başvuru yapabilir. İdare mahkemesine yapılan bu başvuru on beş (15) gün içinde sonuçlandırılır. Bu başvurunun aynı zamanda yabancı veya yabancının avukatı tarafından deport kararını veren makam da bildirilmesi gerekir. İdare mahkemesi tarafından verilen karar kesindir. Yargılama süresince yabancının aksi yönde bir talebi olmadıkça yabancı sınır dışı edilmez.
Meşruhatlı Vize Nedir?
Sınır dışı edilen yabancılar meşruhatlı vize işlemleri ile yeniden Türkiye’ye dönebilir. Yabancılar evlilik, tedavi, eğitim vb. sebepleri gerekçe göstererek meşruhatlı vize hakkından faydalanır. Bu hakkını kullanmak isteyen yabancılar gerekli durumu belgeleriyle ispatlamak zorundadır. Aksi takdirde yapılan başvurular reddedilir.
Terör örgütü üyeliği, kamu düzenini bozma veya halk sağlığını tehdit etme vb. gibi suçlarla deport edilenler hem meşruhatlı vize hem de sınır dışı iptali davasından faydalanamayabilir.
Kimler Sınır Dışı Edilmez?
Terke Çağrı Nedir?
‘Deport’ konusunda karşı karşıya kaldıkları durumlardan bir tanesi de terke çağrıdır. Yabancıların ülkeden çıkarılması ile alakalı zor kullanmadan farklı olarak terke çağrı işlemleri yapılarak en az 15 günlük mühlet tanınması söz konusu olur. 30 güne kadar uzayabilecek olan bu süre sonunda kişinin Türkiye sınırları dışına çıkması sağlanır.
Bireyin kendi talebi ya da vize ihlalinin fark edilmesi ile terke davet işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bu kararı alacak olan idarenin sorumluluğundadır. Terke davet kararı alınabilecek hallerde deport uygulamalarına da başvurulmaktadır.
Deport | Deport Süreleri 2023 | Tahdit Kodları*2023