Taşınmaz Davaları | Tapu İptal ve Tescil Davası Bursa
Taşınmaz Davaları | Tapu İptal ve Tescil Davası Bursa
Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul hukuku, mülkiyet hakkına dair önemli uyuşmazlıkların yaşandığı bir özel hukuk alanıdır. Gayrimenkul Hukuku gerçek ve tüzel kişilerin aralarında gerçekleştirdikleri, arazi, arsa, ev, daire, apartman vb. taşınmaz mallarla ilgili mevzuatları kapsar. Tapu davası, istihkak davaları, kira davaları, kamulaştırma davaları, izale-i şuyu davaları gayrimenkul dava konuları arasında yer almaktadır.
Gayrimenkul Davası Nedir?
Gayrimenkul, taşınmaz mal anlamına gelmektedir. Gayrimenkul davası ise, söz konusu taşınmazlarla ilgili alım, satım, tapu kaydı ya da kaydın iptali, tapu tescili ve miras konularında oluşan uyuşmazlıklar için açılan dava çeşididir.
Tapu Davaları
Tapu tescil ve iptali gibi dava türlerine bakılan ve bu konudaki hukuka aykırı olarak düzenlenmiş sorunları düzeltmek ve mağduriyeti ortadan kaldırmak adına açılan dava türleridir. Mülkiyet hakkını içermektedir ve Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından bakılır. Davada taşınmazın olduğu mahkemeye müracaat etmek gerekir.
Taşınmaz Davaları | Tapu İptal ve Tescil Davası Bursa
Taşınmaz Davaları
Taşınmaz davaları üç ana başlıkta toplanmaktadır.
– Men-i müdahale (müdahalenin önlenmesi) davası
– İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası
– Tapu İptali ve Tescili Davaları
Men-i Müdahale Davası
El atmanın önlenmesi davası, müdahalenin men’i davası olarak da bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bu dava, taşınmazın sahibi tarafından malını haksız yere bulundurmakta olan kişi ya da kişilere karşı açılabilmektedir. El atmanın önlenmesi davası ile bir taşınmaz malikinin mülkiyet hakkını kullanmasının önüne geçen engellerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Yani taşınmaz malına haksız bir şekilde müdahale edilmiş olan ve kullanılmasına engel olunan malikin, dava ile bu durumları bertaraf etmesi söz konusu olabilmektedir.
Müdahalenin Men’i Davası Hangi Şartlarda Açılabilir?
-Mülkiyet hakkı veya sınırlı ayni hak sahibi olunması
-Mülkiyet hakkı veya sınırlı ayni hakkın kullanılmasını engelleyen haksız bir müdahalenin olması
-Müdahalenin devam ediyor olması gerekmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası
Ortaklığın giderilmesi veya diğer bir ismiyle izale-i şuyu davası, paylı veya elbirliği mülkiyetindeki bir malın ortakları arasındaki paydaşlığa son vermek için paydaşlardan biri tarafından açılan davadır. Davanın olumlu sonuçlanması durumunda artık paydaşlık bitecek, her bir taraf için kişisel mülkiyet başlayacaktır.
Tapu İptal ve Tescil Davası Nedir?
Tapu iptali ve tescili davaları taşınmazın aynına ilişkin davalardır. Taşınmaz mülkiyeti kural olarak tescille kazanılır ve TMK m. 1024/2’ye göre bağlayıcı olmayan bir hukuki işleme dayanan veya hukuki sebepten yoksun bulunan tescil yolsuzdur.
Tapu iptali ve tescili davası da kanuna aykırı, usulsüz veya yolsuz düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının yani tescilin, düzeltilmesi ve hukuka uygun hale getirilmesi için açılmaktadır. Tapu sicilinde yapılan kayıtların hukuki gerçeği yansıtmadığı durumlarda tapu iptali ve tescil davaları söz konusu olacaktır.
-Olağan zamanaşımı ile taşınmaz kazanma : Geçerli bir hukuki sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak 10 yıl süreyle ve iyi niyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.
-Olağanüstü zamanaşımı ile taşınmaz kazanma : Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak 20 yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
Tapu İptal Ve Tescil Davasının Açılma Nedenleri
-Hukuki ehliyetsizlik nedeniyle tapu iptal ve tescil davası
-Mirastan mal kaçırma nedeniyle tapu iptal ve tescil davası (Muris muvazaası)
-Vekaletin kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptal ve tescil davası
-İmar uygulamasından kaynaklanan tapu iptal ve tescil davası
-Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptal ve tescil davası
-Aile konutu nedeniyle tapu iptal ve tescil davası
-Kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedeniyle tapu tescil davası
Taşınmaz Tapu Tescil Davası Açma Şartları
-Taşınmaz tapuya kayıtlı olmamalı,
-Taşınmaz davacı tarafından 20 yıldan fazla kullanılmış olmalı,
-Taşınmaz devletin tasarrufu altında bulunmamalı,
-20 dönüm üzerindeki taşınmazlar için vergi kaydı bulunmalı,
-Tapu sicilinde malikinin kim olduğu anlaşılmayan 20 yıl önce ölen ya da kanunen gaipliğine karar verilen kimse adına tapuda yakıtlı taşınmaz 20 yıl kullanılmış olmalıdır.
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Tahliye taahhütnamesi belirlenen tarihte, kiracının kiralananı boşaltacağını ifade eden ve yazılı şekilde düzenlenen bir irade beyanıdır. Tahliye taahhütnamesi, Türk Borçlar Kanunu üzere zayıf olarak görülen kiracının muhafaza edilmesini sağlamak amacıyla düzenleniş hükümlerin uygulama alanını daraltmak suretiyle kiralayana, bir başka sebebe gerek duymaksızın ve herhangi tazminat borcu altına girmeksizin söz konusu kira ilişkisini sonlandırma olanağı sunar.
Kira Davaları
Kira davalarını mal sahibi ya da kiracı açabilir. Sözleşmede yazan artış uygulanmadığı ve kiracının aleyhine bir kira artışı söz konusu olduğunda kiracı davayı Sulh Hukuk Mahkemesinde açabilir. Kira bedelinin belirlenmesi, tahliye davaları gibi alt dalları bulunur.
İstihkak Davaları
Taşınmazın haksız olarak işgal edilmesi sonucunda açılır. Zilyetsizliği haksız olarak elinden alınan kişiler ya da bu kişilerin varisleri, taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine dava açabilirler.