MANŞET

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri

BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ

Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş genel görevli bağımsız mahkemelerdir.

Bölge idare mahkemeleri, bölge idare mahkemesi başkanı ile iki üyeden oluşur.

İdari yargıda ilk derece mahkemesi olan idare ve vergi mahkemelerinin verdikleri kararların hukuka uygun olması esastır. Ancak her zaman hukuka uygun ya da tarafları tatmin eden karar verdikleri söylenemez.

İstinaf kanun yolu ile birlikte ilk derece idari yargı mercilerinin vermiş olduğu kararların hatalı ya da eksik olduğu düşünülüyorsa, bu kararların maddi ve hukuki yönden bir kez daha incelenmesi amaçlanır. Böylece adalete duyulan güven artar, kararların büyük kısmı istinaf incelemesinde kesinleştiğinden yargılama süresi kısalır ve Danıştay’ın iş yükü hafifler.

Bu amaçlar doğrultusunda istinaf kanun yolu incelemesini yapmakla görevli mahkeme Bölge İdare Mahkemeleri’dir.

Bölge İdare Mahkemelerinin oluşumu

-Bölge idare mahkemeleri, başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, bölge idare mahkemesi adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşur.

-Bölge idare mahkemelerinde biri idare diğeri vergi olmak üzere en az iki daire bulunur. Gerekli hâllerde dairelerin sayısı, Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca artırılıp azaltılabilir.

-Dairelerde bir başkan ile yeteri kadar üye bulunur.

-Bölge idare mahkemesi başkan ve üyeliklerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca atama yapılır.

Bölge İdare Mahkemesi Nasıl Kurulur?

2576 sayılı kanunun 2. maddesinde bölge idare mahkemelerinin kuruluşu düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre:

Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş hacmi göz önünde tutularak Adalet Bakanlığınca kurulur ve yargı çevreleri tespit olunur.

Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Ticaret Bakanlığının görüşleri alınır.

Bu mahkemelerin kaldırılmasına veya yargı çevrelerinin değiştirilmesine, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Ticaret Bakanlığının görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hakimler ve Savcılar Kurulunca karar verilir.

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri nelerdir?

İstinaf başvurularını görüşerek karar vermek,

Yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri içinde çıkan yetki uyuşmazlıklarını görüşerek uyuşmazlıklar hakkında karar vermek,

Diğer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek.

Bölge idare mahkemesi başkanının görevleri:

-Mahkemeyi temsil etmek.

-Bölge idare mahkemesi başkanlar kuruluna ve adalet komisyonuna başkanlık etmek, alınan kararları yürütmek.

-Mahkemenin uyumlu, verimli ve düzenli çalışmasını sağlamak ve bu yolda uygun göreceği önlemleri almak.

-Bölge idare mahkemesinin genel yönetim işlerini yürütmek.

-Bölge idare mahkemesi memurlarını denetlemek veya denetletmek, personelden kendisine doğrudan bağlı olanlar hakkında ilgili kanunda belirtilen disiplin cezalarını uygulamak.

-Dairelerin benzer olaylarda kesin olarak verdikleri kararlar arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi için başkanlar kuruluna başvurmak.

-Hukuki veya fiili nedenlerle bir dairenin kendi üyeleri ile toplanamadığı hâllerde ilgisine göre diğer dairelerden kıdem ve sıraya göre üye görevlendirmek.

-Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak.

Daire başkanlarının görevleri:

-Dairelerinde uyumlu, verimli ve düzenli bir çalışmanın gerçekleşmesini ve işlerin makul süre içinde incelenmesini ve karara bağlanmasını sağlamak, dairenin kendi kararları arasında meydana gelen farklılık ve uyumsuzlukların giderilmesi için tedbirler almak.

-Dosyayı, inceleyecek üyeye havale etmek ve kararların zamanında yazılmasını sağlamak.

-Personelin özlük işlemlerinin yürütülmesini sağlamak ve izin isteklerini düşünceleriyle birlikte adalet komisyonuna aktarmak.

-Dairede görevli yazı işleri müdürlüğünün işleyişini denetlemek ve personel hakkında ilgili kanunda belirtilen disiplin cezalarını uygulamak.

-Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak.

Üyelerin görevleri:

-Daire başkanı tarafından verilen dosyaları gerekli şekilde ve zamanında inceleyerek heyete sunmak, düşüncelerini bildirmek ve kararları yazmak.

-Dairelerindeki duruşma ve müzakerelere katılmak.

-Dairenin uyumlu, verimli ve düzenli çalışmasının sağlanmasında ve işlerin makul süre içinde incelenip karara bağlanmasında daire başkanına yardım etmek.

-Bu Kanun uyarınca daire başkanı tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Bölge idare mahkemesi başkanının yokluğunda, adalet komisyonu ve dairedeki görevler hariç olmak üzere, en kıdemli daire başkanı başkana vekâlet eder.

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri

İdare mahkemesi ne kadar sürede sonuçlanır?

Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Bölge İdare Mahkemesi Yargılama Usulü

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre bölge idare mahkemeleri yazılı yargılama usulüne tabidir. Yapılacak incelemeler evrak üzerinden yapılır. Dolayısıyla tanık dinlenilmesi ya da ifade alınması gibi yöntemlere başvurulmaz.

Uyuşmazlık için gerekli görülen her türlü belgeyi bölge idare mahkemesi re’sen ilgililerinden isteyebilir. Mahkeme gerekli olan bütün bilgi ve belgeleri toplamasının ardında keşif yahut bilirkişiye başvurulabilir.

İstinaf Kanun Yoluna Başvuru

İstinaf kanun yoluna başvurmakta hukuki menfaati olan ve ilk derece mahkemelerinde aleyhine karar verilen taraflar bu nihai kararın kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde bir dilekçe ile istinaf kanun yoluna başvurur.

İstinaf dilekçesinde başvuran kişinin:

-Adı-soyadı,

-TC kimlik numarası,

-Adresi

-Talep sonucu

-Başvuru sebepleri

-Neden istinafa başvurduğu

-Yürütmenin durdurulması talep ediliyor olması halinde buna ilişkin talep

-İlk derece mahkemesinin yargılamasında esas veya usule ilişkin nasıl bir hata olduğu

gerekçesiyle birlikte yazmalıdır.

İstinaf dilekçesi kararı veren ilk derece mahkemesine sunulur ve istinaf başvurusunun kanunda belirtilen şekli ve hukuki şartlara sahip olması halinde kararı veren ilk derece mahkemesi istinaf dilekçesini yetkili bölge idare mahkemesine gönderir

Bölge Adliye Mahkemesi Kararlarına Karşı Temyiz Başvurusu

İstinaf kanun yolundan sonra, bölge idare mahkemesinin bazı kararları aleyhine temyiz kanun yoluna başvurulabilir. Danıştay dava dairelerinin sonuçlanmış kararları ve bölge idare mahkemelerinin bazı davalar hakkında verdikleri kararlar, diğer kanunlarda aksine hüküm olsa bile, kararın tebliğ edilmesinden otuz gün içerisinde Danıştay’a temyiz başvurusu yapılabilmektedir.

Temyiz edilebilecek bölge idare mahkemesi davaları:

-Düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları, konusu 100 bin TL’yi geçen tam yargı davaları ve idari işlemler konusunda açılan davalar,

-Belirli bir meslekten, kamu görevinden ya da öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucu veren işlemlere yönelik açılan iptal davaları,

-Müşterek kararname ile yapılmış atama, naklen atama ve görevden alma işlemleri ile üst düzey kamu görevine atama, daire başkanlığına atama ve görevden alma işlemleri konusunda açılan iptal davaları,

-İmar planlarına ilişkin davalar,

-Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca ve Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunca verilen itiraz üzerine verilen kararlar ile Boğaziçi Kanununun uygulamasından kaynaklı davalar,

-Maden, orman, taş ocakları, doğal mineralli sular, jeotermal kaynaklar ile ilgili yasal mevzuatın uygulanmasına dair işlemlere karşı açılan davalar,

-Bir meslek ya da sanatın icrası, ülke kapsamında uygulanan eğitim veya kamu hizmetini giriş amacıyla yapılan giriş sınavları ile ilgili davalar,

-Liman, yat limanı, kruvaziyer limanı, iskele, marina, iskele, rıhtım, sıvılaştırılmış petrol gazı boru hattı gibi ilgili mevzuatların uygulanmasından doğan davalar, serbest bölgeler kanununun uygulanmasından doğan davalar, düzenleyici ve denetleyici kurullar açısından görevli oldukları piyasa ve sektörle ilgili olarak alınan kararlara karşı açılan davalardır.

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri 2023

Bölge idare mahkemesinde duruşma olur mu?

İdare mahkemesi duruşmalı dava- İdari yargı sözlü değil yazılı yargılama usulüne tabidir. İdari yargıda aşamalar, duruşmalar şeklinde gitmiyor. Dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve buna cevap dilekçesi şeklinde gidiyor. Duruşma kural değil ihtiyaridir ve talebe bağlıdır. Bu durumda idare mahkemesi taraflara bir duruşma günü verecek ve o gün duruşmasını icra edecektir. İptal davalarında, taraflardan birisinin isteği üzerine duruşma yapılması zorunlu.

Bölge İdare Mahkemesinde Yürütmenin Durdurulması Kararı

İdari işlemin iptali davasının en önemli unsuru tedbir mahiyetindeki yürütmenin durdurulması kararıdır. Yürütmenin durdurulması kararı, aleyhine iptal davası açılan işlemin idare tarafından davanın sonuçlanması beklenmeden uygulanması halinde kişilerin zarara uğramasını engellemek amacıyla verilen geçici nitelikte bir karardır.

Bölge idare mahkemesine istinaf başvurusu yapılması kendiliğinden işlemin yürütülmesini durdurmaz (İYUK m.27). Yürütmenin durdurulması davacı tarafından ayrıca talep edilmelidir. Yürütmenin durdurulması kararı verilen dava dosyaları öncelikle incelenir ve karara bağlanır.

Yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için kanunun aradığı iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.27):

-İdari işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması,

-idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması.

Bu iki şartın birlikte gerçekleşmesi halinde davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra, mahkeme tarafından gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler.

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu