MANŞET

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Ne Demek?

“Araç kaza geçirdiğinde ikinci el bedeli düşmekte, daha zor ve ucuza satılmaktadır. Bu sebeple araçtaki değer düşüklüğü kadar değer kaybı alabilmek vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi açısından önemli. Değer kaybı, araçlarda trafik kazası neticesinde oluşan hasar sonrası aracın piyasa rayiç bedelindeki azalmayı ifade etmektedir. Gerek online platformlarda gerekse ikinci el satan yerlerde aracın hasarsız olması veyahut hangi bölgeden ne kadar hasarlı olduğu hususları 2. el piyasa değerlerini doğrudan etkileyen faktörlerdir.

Araç Değer Kaybı Şartları

Araç değer kaybı talep edebilmek için belli şartların oluşması gerekmektedir. Aşağıdaki şartların mevcut olması halinde araç değer kaybı talep edilebilir.

– Kazaya karışan araçta değer kaybı oluşabilecek nitelikte bir zarar meydana gelmiş olmalı,

– Talepte bulunan, meydana gelen kazada kusursuz veya daha az kusurlu olmalı,

– Araç değer kaybı için 2 yıllık süre içeresinde talepte bulunulmalı.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

2022 yılında araç değer kaybı başvurusu yapmak isteyen kimseler kazaya ilişkin evraklarla birlikte sigorta şirketine başvuru yapabilirler. Sigorta şirketinin başvurucuya eksik ödeme yapması durumunda ise bu kez Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılabilmesi mümkündür. Sigorta Tahkim Komisyonu bilirkişisi ve koordinatörleri tarafından yapılacak değerlendirme neticesinde başvurucunun ne kadar bir değer kaybı tazminatı almaya hak kazandığı hesaplanır.

Araç değer kaybı tazminatı başvurusu yapılırken bir avukattan hukuki yardım alınması faydalıdır. Zira hukuki bilgi birikimi olmayan pek çok danışmanlık şirketi vatandaşları yanıltarak dosyalarını takip etmekte ve ilerleyen süreçte onları mağdur edebilmektedir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü

Araç değer kaybı hesaplama formülü için araca ait bilgilere ihtiyaç duyulur. Bu hesaplamalar sırasında ise aracın üretildiği yıl, araç kilometresi, marka ve modeli, trafiğe çıkış tarihi, aracın ticari değeri bilinmesi gerekir.

Değer kaybı hesaplanırken iki ayrı yöntemden söz etmek yerinde olur. Bunlardan biri formül hesaplamasıdır. Diğer yöntem ise kazanın öncesinde ve sonrasında aracın değerinde oluşan değişimdir. Bu uygulama piyasa analiz yöntemi olarak bilinir.

Araç değer kaybı hesaplama motoru aracılığı ile mağdur olan taraf açısından alınabilecek tazminat miktarı hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Trafik kazasına karışan taraflardan mağdur olan kazanın ardından sigorta şirketine başvuru yapabilir. Aracında oluşan hasar aracın 2. El piyasasında satış değerinde düşüş yaşanmasına yol açtığında sigorta şirketinden bu zararı tazmin etmesini isteyebilir.

Sigorta şirketi bu zararı karşılayıp karşılamayacağı hakkında mağdur tarafa 15 gün içerisinde yazılı ya da sözlü geri dönüş yapar. Bu başvuru sırasında belgelerin tam ve eksiksiz olarak sunulması önemlidir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Yöntemi

Araç değer kaybı hesaplama yöntemi yapılan değişikliğe göre farklılık göstermektedir. Buna göre total değer kaybının hesaplanabilmesi için baz değer kaybı ile hasar boyutu katsayısının çarpılması gerekir. Ayrıca aracın kullanılmışlık düzeyinin katsayısı da bu çarpma işleminde yer alır.

Araç Değer Kaybından Kimler Sorumlu?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesine göre bir motorlu aracın bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olması halinde, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur. Dolayısıyla araç değer kaybından öncelikle aracın sürücüsü, araç maliki ve işleteni sorumludur.

Bir diğer sorumlu ise kusurlu tarafın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yaptığı sigorta şirketidir. Bilindiği üzere araç sahiplerinin Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yapması zorunludur. Bu sigortanın yapılma amacı sigorta ettirenin, üçüncü kişilere verebileceği olası zararları teminat limiti tutarınca gidermektedir. Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. maddesine göre trafik kazası esnasında değer kaybı oluşması durumunda kusurlu olan tarafa bağlı olan sigorta şirketi bu değer kaybını karşılamak zorundadır. Dolayısıyla araç değer kaybından araç sürücü, araç maliki ve işleteninin yanında kusurlu tarafa bağlı sigorta şirketi de müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nedir?

Araç değer kaybı tazminatı, kazaya karışan bir aracın bakım onarım sonrasında ikinci el araç piyasasında kaybetmiş olduğu maddi değeridir.

Kaza yapıldığında aracın bakım ve onarımı yapılacaktır. Bu da aracın ikinci el piyasasındaki maddi değerini düşürecektir. İşte bu maddi düşüş, araç değer kaybına sebep olacaktır. Araç satın alındığında sigortasını da yaptırmak zorunludur. Ancak sigorta araç değer kaybını ödememektedir. Kazanın tarafları araç değer kaybı karşılanması adına bir uzlaşmaya varabilmektedirler. Ancak her olayda her zaman bu uzlaşma sağlanamayabilir. Araç değer kaybı tazminatı da işte burada söz konusu olacaktır. Araç sahibi değer kaybını karşılamak için kazaya sebebiyet veren sürücüye karşı tazminat davası açmalıdır. Bu tazminat davasını açabilmek için davacının kazada kusursuz olması aranır. Davalı ise yalnızca kendi kusuru oranında tazminat ödeyecektir.

Sigorta Şirketleri ne kadar zaman içerisinde ödeme yapmalıdır?

Sigorta şirketi, yazılı başvurudan itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmak veya cevap vermek zorundadır.

Araç Değer Kaybı Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç değer kaybı tazminatı almak için açılacak olan davada birtakım belgelerin sunulmalıdır. Bu belgeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

kaza tespit tutanağı,

ekspertiz raporu,

sigorta poliçesi,

araçta meydana gelen hasara ait fotoğraflar,

servis raporu ile servis faturası. İşbu belgeleri mahkemeye sunarak değer kaybı tazminatı talep edebilirsiniz. Kaza tespit tutanağı hasarın belgelenmesi bağlamında temel belgedir. Bunlarla birlikte araç değer kaybına neden olan olayla ilgili olarak bir tanığınız varsa tanıkların isimleri, adresleri de belgelenmelidir. Değer kaybına uğrayan aracın kiralık olması halinde ilgili fatura ve belgeler de gerekli evraklara dahil edilmelidir. Bu husus aynı zamanda ticari zarara uğrayan araçlar için de söz konusu olacaktır.

Değer kaybı tazminatını almak için belirli bir süre var mıdır?

Değer kaybı tazminatını talep etmek için yasal süreler belirlenmiştir. Bu süreler içerisinde talep edilmediği taktirde hakkımız zaman aşımına uğrayacaktır. Değer kaybı tazminatı için maddi hasarlı kazalarda zamanaşımı süresi kaza tarihinden itibaren 2 yıl, yaralamalı kazalarda 8 yıl, ölümlü kazalarda ise 15 yıldır.

Araç Değer Kaybı Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme

Araç değer kaybından doğan tazminat davalarında birden fazla yetkili yer mahkemesi bulunmaktadır. Buna göre dava; davalının yerleşim yerinde, birden fazla davalı varsa bunlardan birinin yerleşim yerinde, trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesinde, zarar görenin yerleşim yeri mahkemesinde veya sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabilir.

Araç değer kaybından doğan tazminat davalarında görevli mahkeme esasen Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Ancak sigorta şirketine dava açılacaksa görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Bu noktada eğer dava yalnızca araç sürücüsüne, malikine ve işletenine karşı açılacaksa Asliye Hukuk Mahkemelerinde, araç sürücüsü, maliki veya işleteni ile birlikte sigorta şirketine karşı açılacaksa veya yalnızca sigorta şirketine açılacaksa Asliye Ticaret Mahkemelerinde açılmalıdır. Ayrıca İstanbul’da bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu da görevlidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu