Vize Reddi Nedir | Vize Red 32.Madde
Vize Reddi Nedir | Vize Red 32.Madde
VİZE NEDİR ?
Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.
Vize Nasıl Alınır?
Seyahat etmek istediğiniz ülkenin büyükelçiliklerine ya da konsolosluklarına, vize başvuru merkezlerine, havalimanında ve sınır kapılarında konumlandırılan resmi gişelere müracaat ederek, vize başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Bazı ülkeler için internet üzerinden çevrimiçi başvuru da yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri; vize başvurusunun, seyahat edecek kişi tarafından bizzat oluşturulmasıdır.
Vize Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Vize almak için gereken evraklar ülkeden ülkeye değişebileceği gibi, seyahat etme amacınıza veya pasaport türünüze göre de farklılık gösterebilir. Bu sebeple gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna müracaat ederek, sizden istenilen evrakların bir listesini temin edebilirsiniz. Aşağıda sıralayacağımız evraklar, vize başvurusunda talep edilebilen temel evraklardır:
● Pasaport
● 2 adet güncel biyometrik fotoğraf
● Aile toplum kâğıdı
● Sağlık sigortası
● Gelirinizin yeterli olduğuna dair banka hesap dökümü
● Mesleki durum belgesi
● İkametgâh belgesi
● Evlilik cüzdanı (Evliler için)
Vize Reddi Nedir | Vize Red 32.Madde
BİR ÜLKENİN VİZE BAŞVURUSUNU REDDETMEYE HAKKI VAR MIDIR?
Uluslararası hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri esastır. Bu egemenliklerini sınırları içerisinde çıkardıkları yasalar ile diledikleri gibi kullanırlar. Ulusal egemenlik yetkileri arasında ülkelerine hangi yabancıların hangi koşullarla girebileceklerini belirlemek de vardır. Vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararası hukuk bakımından tartışılmazdır. Devletler egemenlik yetkilerini kendi iradeleriyle sınırlayabilirler.
Vize reddi nasıl değerlendirilmelidir?
26 Schengen üyesi ülkenin başkonsoloslukları ve elçiliklerine yapılan vize başvurularındaki red kararları konsolosluk birimleri tarafından ıslak imza ve mühürlü red mektubu veya bildirim formu yoluyla bildirilmektedir.
Schengen vize başvurularında çeşitli gerekçelerle vize onayı verilmeyebilir. Schengen vize ret mektupları genellikle 11 maddeden oluşmaktadır. Schengen vize reddinin nedenini anlamak için öncelikle başvuru sürecinde hazırlanan evraklar ve bu evrakların sunuluş biçimi dikkatle incelenmelidir. Zira bir sorunun kaynağını anlamadan sonuçlarını ele almak ve analiz etmek mümkün değildir. Bu nedenle Schengen vizesi başvuru sahipleri her ne kadar vize başvuru eksiksiz olarak beyan ettiklerini iddia etseler de her konsolosluğun değerlendirme kriterleri farklılık göstermektedir.
Schengen vize retlerinde istisnalar hariç pek çok ülke konsolosluğu ve elçiliği red gerekçelerini standart madde veya maddeleri işaretleyerek başvuru sahibine iletmektedir. Pek çok başvuru sahibi vize retleri konusunda net ve somut gerekçeleri bilmemekten yakınır.
Bu durumda öncelikle yapılması gereken ülkelere göre bazı farklılıklar göstermekle birlikte 11 maddelik red mektubunda işaretlenen madde veya maddeleri dikkatli biçimde incelemektedir. Bazı ülke konsoloslukları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iletilen vize ret mektupları ülkelere göre farklı bir dille de yapılabilmektedir. Bu maddeler dikkatli biçimde okunduğunda alınması gereken şöyle sıralanabilir.
Vize Reddine Nasıl İtiraz Edilir?
Vize reddine itiraz etmek için öncelikle seyahat etmek istediğiniz ülkenin böyle bir olanak sunduğundan emin olmalısınız. Genellikle vize başvuru ret ile sonuçlandıktan sonra itiraz edemezsiniz. Size verilen belgede reddedilmenin sebebi ve neden itiraz edemeyeceğiniz hakkında bilgi verilir. Başvuru olumsuz sonuçlandıktan sonra nedeni hakkında bilgi verilmezse, elçilikle iletişime geçmeli ve karara itiraz etmek istediğinizi belirtmelisiniz. Eğer itiraz etmeye izin verilmediği söylenirse, yeniden başvuru yapmanız gerekecektir. Yeniden ret cevabı almamak için önceki hataları düzelttikten sonra başvuru yapmalısınız.
Vize Reddi Temyiz Mektubu Nedir?
Başvuru sonrasında alınan olumsuz karar itiraz etmek için Vize Reddi Temyiz mektubu yazmalısınız. Mektubun yazılması süresi basit bir işlem değildir. Mektubun içeriğinde reddetme kararının yanlış olduğuna ve kararın değiştirilmesi gerektiğine inandıran geçerli bilgilere yer verilmelidir. Ayrıca nedenlerin gerçeği yansıtması gerekmektedir. Gerçekler ile birlikte yasalar ve kurallara dayanmalıdır.
Vize itiraz mektubu söz konusu olduğu zaman her bil ülkenin farklı kuralları bulunmaktadır. Bu nedenle mektubu nereye göndereceğiniz ve ne zaman sonuçlanacağı hakkında bilgi almak için o ülkenin büyükelçiliği ile iletişime geçmelisiniz.
Vize Reddi Nedir | Vize Red 32.Madde
Kısa dönem ikamet izni
MADDE 31 – (1) Aşağıda belirtilen yabancılara kısa dönem ikamet izni verilebilir:
a) Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler
b) Türkiye’de taşınmaz malı bulunanlar
c) Ticari bağlantı veya iş kuracaklar
ç) Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar
d) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecekler
e) Turizm amaçlı kalacaklar
f) Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecekler
g) Adli veya idari makamların talep veya kararına bağlı olarak Türkiye’de kalması gerekenler
ğ) Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçenler
h) Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar
ı) Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacaklar
i) Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat edenler
j) (Ek: 28/7/2016-6735/27 md.) Türkiye’de çalışmayan ancak Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu11
k) (Ek: 28/7/2016-6735/27 md.) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları
(2) (Değişik: 28/7/2016-6735/27 md.) Kısa dönem ikamet izni, birinci fıkranın (j) ve (k) bentleri hariç olmak üzere, her defasında en fazla ikişer yıllık sürelerle verilebilir. (3) Birinci fıkranın (h) bendi kapsamında verilen ikamet izinleri en fazla iki defa verilebilir.
(4) Birinci fıkranın (i) bendi kapsamında verilen ikamet izinleri, bir defaya mahsus olmak üzere en fazla bir yıl süreli verilebilir.
(5) (Ek: 28/7/2016-6735/27 md.) Birinci fıkranın (j) ve (k) bentleri kapsamında verilen ikamet izinleri en fazla beşer yıllık sürelerle verilebilir.
Kısa dönem ikamet izninin şartları
MADDE 32 – (1) Kısa dönem ikamet izinlerinin verilmesinde aşağıdaki şartlar aranır: a) 31 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan gerekçelerden biri veya birkaçını ileri sürerek talepte bulunmak ve bu talebiyle ilgili bilgi ve belgeleri ibraz etmek
b) 7 nci madde kapsamına girmemek
c) Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak ç) İstenilmesi hâlinde, vatandaşı olduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkenin yetkili makamları tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydını gösteren belgeyi sunmak
d) Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini vermek
Kısa dönem ikamet izninin reddi, iptali veya uzatılmaması
MADDE 33 – (1) Aşağıdaki hâllerde kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz:
a) 32 nci maddede aranan şartlardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması
b) İkamet izninin, veriliş amacı dışında kullanıldığının belirlenmesi
c) (Mülga: 28/7/2016-6735/27 md.)
ç) Hakkında geçerli sınır dışı etme veya Türkiye’ye giriş yasağı kararı bulunması (2) (Ek: 28/7/2016-6735/27 md.) İkamet izninin yurt dışında kalış süresi bakımından iptaline ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Almanya Vize Reddi
Almanya ülkesinin vize müracaatları adına hazırlanması gerekli olan evraklar başvuru sahibinin gerçekleştirmek istediği seyahatin amacına bağlı olarak değişkenlikler göstermektedir. Almanya vize müracaatı için başvuru sahibinin hazırlamış olduğu evrakların güncel tarihi yansıttığına özen göstermesi gerekmektedir.
Ayrıca, başvuruda bulunacak olan kişi gerekli olan evrakların bilgisini de sahip olması gerekmektedir. Almanya Schengen vizesinin müracaatları için verilecek olan tek karar konsolosluklara ya da büyükelçiliklere aittir. Bu nedenden dolayı Almanya Schengen vizesi müracaatları için başvuru sahibinin eksiksiz bir şekilde sunacak olduğu evraklar vize almasını garanti etmemektedir.
Almanya Vize Reddinin Nedenleri
Vize Zorunlu Belgeleri
Almanya sınırları içerisine gerçekleştirilecek olan seyahatler için vize başvurusu sırasında talep edilen zorunlu vize başvuru formu ve beraberinde de seyahat sağlık sigortası gibi evraklar yer almaktadır. Bu belirtilen evraklardan herhangi birinin eksik ya da hatalı beyan edilmesi vize reddine sebebiyet verebilmektedir.
Seyahat Nedeni ve Vize Türü
Başvuru sahipleri, Almanya vizesi müracaatında bulunur iken seyahat nedenlerine ve mesleki pozisyonlarına göre başvuruda bulunacak olduğu vize kategorisini belirlemesi gerekmektedir. Ticari, turistik, aile ve arkadaş ziyaretleri gibi vize kategorilerinden hangisi seyahat amacına en uygun vize türü ise ilgili olan vizenin prosedür ve şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Ekonomik Durum ve Finansal Durum
Başvuru sahiplerinin, seyahat masraflarını karşılayacağına dair bir belge sunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra şahsi hesap bilgilerinin içerisinde de ülke için gerekli bir miktar paranın da bulunması zorunludur. Başvuruda bulunacak olan kişinin maddi durumu yetersiz ise yapacağı ya da yaptığı Almanya vize başvurusu reddedilebilmektedir.
Schengen Vize Süresi
Schengen vize prosedürü içerisinde konaklama günü 180 günlük bir periyot içerisinde maksimum 90 günlük bir süredir. Bu nedenle başvuru sahibi son 6 ay içerisinde 90 günlük bir süreyi Schengen sınırları içerisinde gerçekleştirmiş ise vize reddine sebebiyet verebilmektedir.
Almanya Vize Ret Sonucunda Ne Yapılmalıdır?
Almanya vize reddi alan kişiler tarafından yeniden vize başvurusu yapılabilmektedir. Yeniden başvuru yapmak istenmiyor ise Almanya dış temsilciliği tarafından verilmiş olan ret kararına itiraz edilebilmektedir.
Almanya Vize Reddi Alanlar Ne Zaman İtiraz Edebilir?
Almanya vize reddi alan başvuru sahiplerinin, ret sonucu alındıktan sonraki 1 ay içerisinde vize reddi itiraz dilekçesini Almanya Konsolosluğu vize bölümüne ulaştırması gerekmektedir. Almanya vize reddi itiraz süresi 1 aydır ve bu süre içerisinde itiraz edilmezse yeniden vize başvurusu yapılması gerekmektedir.
Schengen vize reddine nasıl itiraz edilir?
Schengen vize reddi yiyen başvuru sahipleri politik olarak itiraz hakkına sahiptirler. Ancak vize prosedürlerinin katılığı bazı konsolosluklara itiraz sürecini oldukça zorlaştırmaktadır. Örneğin Almanya Başkonsolosluğu, vize reddine itiraz dilekçelerini ve eğer sunulmak istenirse destekleyici evrakları mail yoluyla direk olarak kabul etmektedir. Başvuru sahibinin itirazı sonrası konsolosluk birimleri geri dönüş yaparak nihai görüşünü bildirmektedir.
Ancak bazı ülke konsoloslukları vize reddine itirazlarda vize başvurusunda bulunulan ülkenin Dışişleri Bakanlığı’na o ülkeden yetkilendirilen bir avukata vekalet verilerek itiraz edilmesi yolunu işaret etmektedir. Bu prosedür pek çok kişinin itirazdan vazgeçmesine neden olmaktadır.
Başlı başına bir yazı konusu olan konsolosluk mülakatlarına daha sonra kapsamlı olarak değineceğimiz için şimdilik bazı temel noktaların altını çizmek yeterli olacaktır. Schengen vize başvurunuz sırasında ve sonrasında ilgili ülke konsolosluğu sizden mülakat talebinde bulunabilir. Bu mülakat kimi zaman telefonda yapılabileceği gibi yüz yüze de gerçekleştirilmek istenebilir.
Akıldan çıkarılmamalıdır ki konsolosluk mülakatları vize retlerini önlemek için çoğu zaman hayati önemdedir. Bu mülakatlarda çalıştığınız işyerine ve görev tanımınıza dair sorular sorulabilir. Yanı sıra seyahat amacı ve planınıza ilişkin sorularla da karşılaşabilirsiniz. Konsolosluk mülakatlarında başvuru sahibinden ek evrak evraklar talep edilebilme ihtimalini gözden kaçırmamanız gerekir. Çoğu zaman iyi bir mülakat deneyimi de vize onayı anlamına gelebilir.
Vize Reddi Nedir | Vize Red 32.Madde