MANŞET

Açık Arttırma Ve İhalelerde Takip İşlemleri 2023

Açık Arttırma Ve İhalelerde Takip İşlemleri 2023

Açık Arttırma Nedir?

Açık Arttırma aleni müzayede olarak da kullanılmaktadır. Açık artırma, potansiyel alıcıların varlıklara veya hizmetlere açık veya kapalı biçimde rekabetçi teklifler verdiği bir satış etkinliğidir. Bir ürünü müzayede satmak istiyorsanız müzayedeyi düzenleyen şirketle anlaşmanız gerekmektedir. Bu anlaşma genellikle satılan ürün üzerinden bir pay ile olur. Bunun karşılığında ürününüzün tanıtımı, açık arttırması ve satışı yapılır.

Ürünü uzman kişilere onaylatmalı ve pisaya fiyatı üzerinde araştırmalar yapılmalıdır. Daha önce aynı ürünün hangi fiyatlara satıldığı, özellikleri öğrenilmelidir. Bunları yapmak ürünün satıcısına ve alıcısına yarar sağlar. Satacağınız ürün ne olursa olsun bu ön araştırmayı yapmanız gerekir.

Müzayede de satmak istediğiniz ürünü açık arttırma öncesinden şirkete bildirip bu ürünün müzayede kataloğun da yer almasını sağlamalısınız. Açık arttırmaya gelecek olan kişiler genellikle katoloğu inceleyerek ürünün bilgilerini ve açılış fiyatı inceler. Bu kişilerin de arttırmasına girmek istediği ürünlerin ön piyasa ve değer araştırmasını yapması gerekir. Öncelikle bir açılış fiyatı belirlemelisiniz. Bu açılış fiyatı ürünün değerine göre değişiklik gösterir. Ayrıca müzayede şirketine de ödeme yapacağınız için bu ücret buna göre belirlenmelidir. Müzayede de teklif verme işlemi belli aralıklar ile elinizdeki numarayı havaya kaldırarak gerçekleşir. Ürünün bilgileri müzayede görevlisi tarafından alıcılara aktarılır. Başlangıç fiyatının açıklanması ile birlikte müzayede başlar. Gelen teklifleri müzayede görevlisi diğer alıcılara aktarır ve teyit eder. En üst sıradaki teklifin üzerine geçilmez ise teklif veren kişi ürüne sahip olur. Açık arttırma serbest açık arttırma ve cebri açık arttırma olarak ikiye ayrılmaktadır.

Serbest Açık Arttırma, kişinin kendi rızası ile malını satılığa çıkartması durumudur.
Cebri Açık Arttırma, kişinin rızasına dayanmaz, bu durumda mahkeme kararı ya da icra kararı ile devlet organları tarafından bir malın üzerindeki mülkiyet hakkının değişmesi durumudur.

Açık Artırmalar Nasıl Çalışır?

Açık bir formatta, tüm teklif sahipleri sunulan tekliflerden haberdardır. Kapalı bir formatta, teklif verenler diğer tekliflerden haberdar değildir. Müzayedeler canlı olabilir veya çevrimiçi bir platformda gerçekleştirilebilir. Söz konusu varlık veya hizmet, bir herkesin katılabileceği bir açık artırmada en yüksek teklifi veren tarafa ve genellikle kapalı bir açık artırmada en yüksek teklifi veren tarafa satılır.

İHALE NEDİR?

İhale bir ürün veya hizmeti en uygun koşullar ile sağlamayı taahhüt eden kişi veya işletmeye vermektir. Kamu kurumları tarafından oluşturulan ihalaler, genellikle herkese açık olarak düzenlenir ve iş için en uygun koşulları sağlayan işletme; işi yapmaya hak kazanır.

İhaleler açık, kapalı teklif, pazarlık usulü, ihtiyari ihale ve cebri ihale olarak düzenlenebilmektedir.

İhale Şekilleri Nelerdir?

AÇIK İHALE

Açık ihale; ihaleye herkesin katılabileceğini ifade etmektedir. Ancak her ihalenin belirli katılım koşulları bulunur. EKAP bildirinde, ihaleye kimlerin katılabileceği ayrıntılı olarak belirtilir. Şartları karşılayan herkese ihale açıktır.

KAPALI TEKLİF İHALE

İhalelerin adının “kapalı” olması, sadece belirli bir zümreye açık olduğunu ifade etmez. Kapalı ihale demek, ihalelerde verilen tekliflerin kapalı bir zarf ile verilmesidir. Böylelikle ihaleye giren başka biri teklifinizi görmez. Açık ihalelerin neredeyse tamamında kapalı teklif verilir.

PAZARLIK USULÜ

Genellikle ihale komisyonu tarafından belirlenen bir ihale usulüdür. İhale öncelikle kapalı teklif olarak düzenlenir ve ardından ihalede en yüksek teklifi veren 3 veya 5 işletme yeni bir ihaleye alınarak; pazarlık yapmaları sağlanır. Böylelikle ihalede daha iyi teklif elde edilmesi amaçlanır. Çok büyük kamu ihalelerinde pazarlık usulüne rastlamak mümkündür.

İHTİYARİ İHALE

İsteğe bağlı ihaledir. Kamu kurumlarının isteği doğrultusunda oluşturulabilmektedir.

CEBRİ İHALE

Bir borçlunun kamu tarafından el konulan taşınmazlarının satışına yönelik açılan ihalelerdir.

Açık Arttırma Ve İhalelerde Takip İşlemleri 2023
Açık Arttırma Ve İhalelerde Takip İşlemleri 2023

 

İhale İlanlarında Bulunması Gerekenler Nelerdir?

İhale ilanlarında bulunması gereken bazı bilgiler vardır. Bunlar;

İhale yapacak idarenin ismi, adresi ve iletişim numaraları

İhale yapılacak işin başlama ve bitim tarihi

İhale usulü, ihaleye katılma şartları ve istenen belgeler

Mal alım ihalelerinde teslim yeri

Hizmet alım ve yapım ihalelerinde işin yapılacağı yer

İhale dokümanının nerede görülüp hangi bedelle alınacağı

İhalenin yapılacağı yer, tarih ve saati

Tekliflerin nereye verileceği

Teklif ve sözleşme cinsi

Teklif bedelinin %3’ünden az olmamak kaydıyla verilecek geçici teminat

Tekliflerin geçerlilik süresi

Konsorsiyumların teklif verip veremeyeceği

İhaleye Nasıl Katılma Yapılır?

Bütün isteklilerin teklif verebildikleri açık ihale usulü

Düşük miktarlı teklif veren tüzel ya da gerçek kişilerin katıldığı doğrudan temin usulü

Diğer ihalelerden bir sonuç alınmamışsa pazarlık usulü

Belli istekliler arasında olan davet usulü ile yapılır

Açık Arttırma Ve İhalelerde Takip İşlemleri 2023

İcra ihalesi nedir?

icra ihaleleri, sorumluluğundaki borcu ödemeyen borçlunun haciz edilen malının üçüncü kişilere satılışını ve satıştan elde edilen para ile bu borçlunun borcunu alacaklısına ifasının icra müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesidir. İcralık malların ihalesi açık arttırma usulü ile gerçekleştirilir.

İcra ihalesine nasıl girilir?

İcra ihalesine girmek için özel bir koşul bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşın üzerinde olan herkes aslen veya vekaleten icra ihalesine girebilir.

Bir icra ihalesine girmek istiyorsanız öncelikle icra ihale ilanlarını takip etmelisiniz. İcra ihale ilanları size bir malın icra müdürlüğün tarafından satışa çıkarıldığını duyurur. Bu ilanların yayımlandığı iki temel kaynak icra müdürlükleri ve gazetelerdir.

Teminat Mektubu Nedir?

Bir icra ihalesine katıldığınızda beraberinizde ihalede satışa çıkarılan malın muhammen bedelinin ihale ilanında belirtilen kadar miktarı nakit olarak getirmeniz veya bu tutarda bir teminat mektubu olarak ihale esnasında yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Belirtilen miktarın ihale sırasında ya da öncesinde sunulması gerekiyor, ihaleyi kazanmanız durumunda ilgili icra müdürlüğüne ait Vakıfbank hesabına veya icra müdürlüğü veznesine yatırmanız gerekiyor. Geri kalan tutarı aldığınız malın niteliğine göre; gayrimenkul ise 10 iş günü, araç ve diğer menkuller için 7 iş günü içerisinde ödemeniz gerekiyor. İhaleyi kazanamamanız durumunda ise teminat bedelinden herhangi bir kesinti yapılmayacağını belirtmek gerekir.

İhalelerde Karar Yetkisi Kimdedir?

Her ihalede bir ihale komisyonu bulunur. Bunun nedeni yapılacak suiistimallere ve güvensizliğe engel olmaktır. Kesin ihalelerde karar yetkisi bu ihale komisyonuna aittir.

Muvakkat yani geçici ihalelerde ise karar yetkisi ihale komisyonu dışında başka bir merciye aittir.

Takip İşlemleri

Hukukî işlem, icra hukukunda da önemli bir yere sahiptir. İcra hukuku ve takip süreci, işlemler bütününden oluşmaktadır. Takip içinde alacaklı, borçlu, 3. kişiler veya icra organlarınca birçok işlem yapılmaktadır. İcra takiplerine yön ve şekil veren işlemler, takip işlemi olarak adlandırılır. Bu işlemlerin şekil ve sonuçları icra hukukunda düzenlenmiştir. Bu işlemlerin etkileri de icra hukukunda doğar. Takip işlemleri, icra hukukunun temeli niteliğindedir.

Zira icra hukuku süreci, bir takip işlemi ile başlamakta ve çeşitli takip işlemleri ile ilerlemektedir. Örneğin genel haciz yoluyla ilâmsız takip, alacaklının takip talebi hazırlaması ile başlar, satış talebi, satış ve paranın ödenmesi ile sona erer. İcra ve İflâs Kanun’da “icra muamelesi” (m. 111/I ve son, 169/son, 365/II) veya “takip muamelesi” (m. 179/b/I, 289/I, 309ö/III) olarak nitelendirilen bu işlemler, Kanun’un çeşitli maddelerde yer almaktadır. Ancak takip hukukunun temelini oluşturan bu işlemler, İcra ve İflas Kanunu’nda tanımlanmamıştır.

Takip işlemleri, kendi içinde, taraf ve icra takip işlemi (devletin takip işlemleri) olarak ikiye ayrılır. Umar, bu ayrımı usûl işlemlerindeki taraf usûl işlemleri ve mahkeme usûl işlemleri ayrımına benzetmektedir. Takip prosedürü içinde taraflarca yapılan, takibe yön ve şekil veren işlemler, taraf takip işlemidir.

Takip, haciz ve satış talebi gibi işlemler, taraf takip işlemine örnek gösterilebilir. Bu işlemler genellikle icra takip işlemlerinin yapılmasına yönelik işlemlerdir. Taraf takip işlemleri, taraf usûl işlemleriyle ve genel anlamda hukukî işlem kavramı ile benzeşmektedir. Taraf usûl işlemleri öğretide, “davanın açılmasından hükmün kesinleşmesine kadar yargılamanın ilerlemesi amacıyla, tarafların aralarında yaptıkları ya da tarafla mahkeme arasında yapılan işlemler” olarak tanımlanmaktadır.

Açık Arttırma Ve İhalelerde Takip İşlemleri 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu