MANŞET

Nüfus Cüzdanı (Kimlik) Taşımamak Suç Mudur | 2023

Nüfus Cüzdanı (Kimlik) Taşımamak Suç Mudur | 2023

Kimlik Belgesi taşınmazsa ne olur?

Kişinin üzerinde kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, avukat kişilerde avukatlık kimliği gibi kimliğinin tespitine yarar bir belgenin bulunmaması halinde kolluk kuvvetleri tarafından kişiden kimlik belgesinin istenilmesi halinde gösterilememesinin bir takım sonuçları bulunmaktadır.

2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu 4/A maddesi gereğince; polisin belli koşullarda kişileri durdurma ve bu kişilerin kimliğini sorma yetkisi bulunmaktadır.

Benzer şekilde Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği’nin 46/9. Maddesinde, Jandarmanın durdurma ve kimlik sorma yetkisi düzenlenmiştir.

Polis veya Jandarma tarafından, kimlik bilgisi istenilen kişinin kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya Avukat Kimlik Kartı gibi bir belgeyi ibraz edememesi halinde, kişi kimliğini ispatlayana kadar gözaltına alınabilir. Durum Cumhuriyet Savcısına bildirilir. Kişinin kimliğinin tespiti ile serbest bırakılır.

Dolayısıyla kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınan kişi kimliği tespit edilinceye kadar hürriyetinden yoksun kalacaktır.

Nüfus cüzdanı (kimlik) taşımamak suç mudur?

Nüfus cüzdanı veya kimlik, bir ülkenin vatandaşlarına devlet tarafından verilen, kimlikleri ile kişisel durumlarını gösteren resmi belgelere denilmektedir. Nüfus cüzdanlarında kişinin ismi, soy ismi, medeni hali, T.C. kimlik numarası gibi çeşitli bilgiler yer almaktadır. Nüfus cüzdanı; kafa kağıdı, kafa koçanı, nüfus kağıdı, nüfus tezkeresi gibi isimlerle de anılmaktadır. Herkes kimliğini belirtir bir belgeyi üzerinde taşımak zorundadır.

Kimlik taşımamak suç değildir. Suç, ceza kanunu ve bazı özel kanunlarda açıkça düzenlenen ve adli makamlarca incelenmesi gereken vukuatlara verilen isimdir. Suç olarak düzenlenen eylemleri işleyen kişilere hapis veya adli para cezası uygulanmaktadır. Kabahat ise daha hafif kusurlar için kişilere idari para cezası uygulanan eylemlerdir. Kimlik taşımama eylemi kabahat olarak düzenlenmiş olup yaptırım olarak idari para cezası ödenmesi gerektiği düzenlenmiştir.

Kimliği bildirmeme

Madde 40- (1) Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

(2) Açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usulü bakımından Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.

(3) Kişinin kimliğinin belirlenmesi durumunda, bu nedenle gözaltına alınma veya tutuklanma haline derhal son verilir.

Kimliksiz dolaşmanın cezası nedir?

OHAL kanunu çerçevesinde sıkılaştırılan güvenlik önlemleriyle kimlik kontrollerinin sıklığı artırılacak. Kimliğini yanında taşımamanın cezası ise 105 TL…

Çocukların nüfus cüzdanı taşıması zorunlu mu?

On beş yaşını dolduran her çocuk kimlik taşımak zorunda zaten kimlik bildirme kanununda da çok açık bir şekilde yazılmıştır.

Kimlik kaybedince ne yapmak gerekir?

Kimliğinin kaybedenlerin veya çaldıranların öncelikle ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir. Aksi taktirde bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekir. Kayıp kimliğin yeniden çıkartılması için randevu alınması şart.

Kimlik yerine kullanılabilecek belgeler nelerdir?

Herkes kimliğini belirtir bir belgeyi üzerinde taşımak zorundadır. Ancak bu sadece nüfus cüzdanı olmayabilir.

Numara Taşıma

Nüfus Cüzdanı

Sürücü belgesi.

Pasaport , Uçak mürettebatı belgesi, Demiryolu personeli kimlik belgesi,

Gemici adamı cüzdanı, Nato kimlik belgesidir.

Türk Silahlı Kuvvetler kartı

Evlilik Cüzdanı

Avukat kimlik belgesi.

Sarı Basın Kartı

gibi belgelerin bulunması da yeterlidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu