MANŞET

Boşanma Avukatı 2023

Boşanma Avukatı 2023

En iyi boşanma avukatı; müvekkilinin hukuken, madden, manen ve zaman açısından kayıp yaşamaması için gerekli hukuki desteği veren; Türk Medeni Kanunu hükümlerine ve Aile Hukuku düzenlemelerine hakimiyeti sayesinde elde ettiği bilgi ve birikimi mevcut dosyaya tatbik ederek arzu edilen sonuca en kısa sürede ulaştıran avukattır. Mesleki yeterliliği ve becerileri azami düzeyde olan en iyi boşanma avukatı İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde hukuki temsil ve danışmanlık hizmeti verir.

Boşanma avukatı, boşanma hukukunda uzmanlaşmıştır. Aile mahkemelerinde görülen anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları, nafaka davaları, velayet davaları, mal paylaşım davaları, maddi ve manevi tazminat davaları, babalık davaları, icra takibi davaları ile birlikte evlilik sözleşmesi hazırlanması gibi hukuki işlemleri müvekkilinin menfaatlerine uygun olacak şekilde yürütür.

Boşanma avukatı adından da anlaşılacağı üzere boşanma sürecinde kendisine gelen kişiye hukuki alanda yardım eden, onu savunan ve davadan en iyi sonucu almasına yardımcı olan kişidir. Yani boşanma sürecinin problemsiz ve temsil ettiği müvekkil için en başarılı olacak biçimde gerçekleşmesini sağlayan bu alanda uzmanlaşmış olan hukukçulara verilen isimdir.

Aile hukuku medeni hukuk içerisinde yer alan bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalının en önemli ayağı ise konunun uzmanı olan bir boşanma avukatı ile çalışmaktır. Aile ve Boşanma Davaları nişanlanma, evlenme, boşanma, nafaka, velayet gibi birçok konuyu kapsamaktadır.

Boşanma davaları “ÇEKİŞMELİ BOŞANMA” davası ve “ANLAŞMALI BOŞANMA” davası olarak iki çeşittir. Çekişmeli Boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. Maddesi haricinde kalan sebepler nedeniyle açılan bütün davaları kapsar

Anlaşmalı boşanma davası adından da anlaşıldığı üzere, eşlerin ayrılık – boşanma süreci için maddi ve manevi olarak ortak bir noktada paylaştığı boşanma davası sürecidir. Boşanma avukatının işi çekişmeli boşanma davasına nazaran daha kolaydır.

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır. Aksi takdirde mahkeme tarafından evlilik birliğinin temelden sarsılmış olup olmadığını araştırarak karar verilecektir.
Eşlerin birlikte dava açmaları veya bir eşin açtığı anlaşmalı boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekir.
Eşler arasında aşağıdaki hususları barındıracak bir protokol hazırlanarak dava açılırken veya ilk duruşmaya kadar mahkemeye sunulması gerekir.

Anlaşmalı boşanma şartlarına değinecek olursak:

nikah tarihinden itibaren 1 yıl geçmiş olması
eşlerin boşanma hususunda anlaşmış olması
eşlerin boşanma protokolünü imzalaması ve
duruşmada eşlerin hakim huzuruna çıkması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanmalar genellikle 2 ay civarında sürmektedir. Anlaşmalı boşanma avukatı İstanbul’da en az iş yoğunluğu olan adliyede dava açarak anlaşmalı boşanma sürecinin hızlıca sona ermesini sağlayabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası:

Eşlerin kendi aralarında anlaşmadığı – anlaşamadığı boşanma davalarına çekişmeli boşanma davası denir. Bu boşanma davasında taraflar boşanmayı isteme ya da boşanma istememe nedenlerini, kendi hak ve taleplerini gerekçeleri ile birlikte mahkemeye sunarlar. Bir boşanma davasının çekişmeli boşanma davası olması için iki seçenek vardır. Birincisi eşlerden her ikisi de boşanmayı ister ama şartlarda anlaşamazlar ya da ikincisi eşlerden birisi boşanmayı isterken diğeri boşanmayı istemez.

Tarafların durumuna göre anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki farklı biçimde gerçekleşen boşanma, tarafların hatalı veya ihmali işlemleri yapması halinde telafisi güç zararları beraberinde getirebilir.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Medeni kanun, boşanma sebeplerini genel ve özel olmak üzere iki başlıkta toplamaktadır. Genel boşanma sebebi kanunda, herkesin şiddetli geçimsizlik olarak bildiği “Evlilik birliğinin temelden sarsılması” olarak geçmektedir. Özel boşanma sebeplerini kanun; hayata kast, zina, suç işleme, pek kötü veya onur kırıcı davranış, terk, akıl hastalığı ve haysiyetsiz hayat sürme olarak belirlemiştir.

İstanbul Boşanma Avukatı Olarak Baktığımız Davalar

İstanbul boşanma avukatı tarafından takip edilen davalar şu şekildedir:

Boşanma Avukatının Bakabileceği Davalar

Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen boşanma, velayet, nafaka, tazminat davaları gibi aile mahkemeleri nezdinde görülen tüm davalara aile hukuku kapsamındadır.

Aile hukuku avukatı, genel söylemle boşanma avukatı, aktif olarak aşağıdaki davalara ilişkin faaliyetlerini yürütür:

Anlaşmalı Boşanma Davası,
Çekişmeli Boşanma Davası,
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması nedeniyle Boşanma Davası (Şiddetli Geçimsizlik),
Terk sebebiyle Boşanma Davası,
Zina sebebiyle Boşanma Davası,
Hayata Kast, Pek Kötü Muamele ve Onur Kırıcı Davranış nedeniyle Boşanma Davası,
Küçük Düşürücü Suç İşleme veya Haysiyetsiz Hayat Sürme nedeniyle Boşanma Davası,
Akıl Hastalığı sebebiyle Boşanma Davası,
Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Davası,
Nafaka Davası,
Nafaka Artırım Davası,
Nafakanın İndirilmesi veya Kaldırılması Davası,
Çocuk Velayet Davası,
Boşanmada Mal Paylaşımı ve Mal Rejiminin Tasfiyesi Davası,
Nişan Bozma ile ilgili Davalar,
Ziynet Alacağı Davası,
Mehir Alacağı Davası,
İddet Müddeti Kaldırılması Davası,
Evlat Edinme Davası,
Çocuk Kaçırma Davası,
Evlilik ve Mal Ayrılığı Sözleşmesi,
Aile Konutu Şerhi Konulması Davası,
Aile Konutunun Tahsis Edilmesi Davası,

İstanbul Boşanma Avukatı Ücreti

“Boşanma avukatı ücreti ne kadar?”  en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Boşanma davası avukatlık ücreti diğer her konuda olduğu gibi Türkiye Barolar Birliği ve yerel baroların düzenlemesi ile belirlenir.

Avukat boşanma ücreti olarak en az Türkiye Barolar Birliği’nin yayınladığı 2022 – 2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre avukatlık ücreti almak zorundadır. Bu ücret tarifesinin altına düşülmesi yasaktır.

Davanın görüleceği şehre göre yerel baroların yayınladığı farklı ücret tarifeleri bulunmaktadır. Genellikle boşanma avukatları hem TBB’nin hem de yerel baroların ücret tarifesini göz önünde bulundurarak ücret belirlemektedir.

İstanbul Barosu’nun 2022 Ücret Tarifesine göre anlaşmalı boşanma davaları 26.000 TL, çekişmeli boşanma davaları 35.000 TL üzerinden ücretlendirilebilir. Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat talepleri olması halinde dava değerinin en az %15’i oranında avukatlık ücreti ödenmesi tavsiye edilir.

Uygulamadaki durum değişiklik gösterebilmektedir. Avukatlık ücretlerine dair kesin ve spesifik olarak bir açıklamada bulunmak rekabet yasağına aykırılık teşkil edeceğinden dolayı yapılacak en mantıklı hareket, bir avukat ile görüşüp hukuki danışma hizmeti temin etmek ve yapacağınız bu görüşmede ücretlendirme hususu üzerine de konuşmak olacaktır.

En İyi Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur? Süreçler Nasıl İşler?

En iyi avukat arama hukuk alanında sıkça kullanılan terimlerdendir. İşinde uzman bir aile hukuku avukatı, boşanma süreçlerini titizlikle takip eder ve müvekkillerini dava akışı konusunda bilgilendirir. İlk etapta boşanma davası açılıp açılamayacağını netleştirebilmek için aşağıdaki sebeplerin durumuna bakar.

Eşler arasında hayat kastı olup olmadığı, onur kırıcı davranış veya kötü muamelelerin uygulanıp uygulanmadığı
Aldatma eyleminin gerçekleşip gerçekleşmediğine
Eşlerden herhangi birinin haysiyetsiz hayat sürüp sürmediği
Eşlerden birinin akli yetersizlikleri olup olmadığı
Eşlerden birinin çekilmez derecede evlilik temelinin sarsılıp sarsılmadığına
Eşlerden herhangi birinin küçük düşürücü, aşağılayıcı bir suç işleyip işlemediğine
Eşlerden herhangi birinin haksız yere konutu terk edip etmediğine

Boşanma sebeplerinin titizlikle ve doğru bir biçimde tespit edilmesi oldukça önemlidir. Zira mahkemeler, davayı boşanma sebeplerine göre incelerler. Tüm bu süreçlerin yürütülmesi aşamasında alanında uzman bir avukat ile çalışmak son derece önemlidir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası hangi sebeple açıldığına bağlı olarak farklı sürelerde sonuçlanır. Şiddetli geçimsizlik ,evi terk gibi özel sebeplerle açılan boşanma davalarının, sebebi ile açılan çekişmeli boşanma davalarının ve anlaşmalı boşanma davalarının süreleri değişkenlik gösterir. Sürelerde etkili olan diğer bir husus kararın kesinleşmesine kadar tarafların itiraz edip etmeyeceğidir. İlk derece mahkemelerinde anlaşmalı boşanmalar yaklaşık 1 ay sürerken, çekişmeli boşanmaların senelerce uzayabildiği bir gerçektir.

Boşanma Davası Nerede Açılmalıdır?

Boşanma davalarında görevli mahkemeler Aile Mahkemeleri olmakla birlikte boşanma davası, velayet davası, nafaka davası gibi dava türlerinin de Aile Mahkemelerinde açılması gerekmektedir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 167. Maddesine göre: boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir”. Buna göre boşanma davasının hangi yer mahkemesinde açılacağı ilgili kanun maddesi uyarınca belirlenmektedir.

Boşanma Avukatı ile Hangi Tazminatlar Talep Edilebilir?

Boşanma avukatı vasıtasıyla açılabilecek boşanma davalarında nafaka ile birlikte tazminat talebi de mümkündür. Eşlerden birinin diğerine kıyasla daha az kusurlu olması veya hiç kusurunun olmaması halinde tazminat talebinde bulunulabilir.

Tazminatı miktarının belirlenmesinde gözetilecek unsurlar ise şu şekildedir:

Tarafların sosyal ve mali durumları,
Boşanma davasına sebep olan kusurların taraflar açısından dereceleri,
Mevcut ekonomik koşullar,
İhlal edilen ve beklenen menfaat ile kişilik haklarına yapılan saldırının değerlendirilmesi, şeklindedir.

Boşanma Avukatı 2023

BOŞANMA AVUKATI İSTANBUL NAFAKA DAVALARI

Nafaka; evlilik birliğinin bitiminden ötürü mağdur olan eş ve çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla boşanma süresince tedbir nafakası olarak verilirken; boşanma davasının bitimiyle yalnızca boşanma davasını kazanan yani evliliğin bitiminde kusurunun olmadığını veya diğer tarafın daha kusurlu olduğunu kanıtlayan tarafın aldığı yoksulluk nafakasına dönüşür.

Müşterek çocukların gelişimlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan maddi imkanların sağlanması adına velayeti elinde bulunduran tarafa iştirak nafakası ödenir. Dava süresince ödenen tedbir nafakası, boşanma davası kesinleştiği taktirde iştirak nafakası ve yoksulluk nafakasına dönüşür. Verilen nafakanın günün koşullarına göre güncellenmesi gerekir.

Bu sebeple boşanma davası süresince genellikle yıllık TÜFE oranına göre talep üzerine veya resen nafaka artırımı yapılır. Boşanma avukatı İstanbul ilinde görülen nafaka artırılması, nafaka azaltılması, nafakanın kaldırılması davalarını müvekkilinin ihtiyacı ve talebi doğrultusunda yürütmekle görevlidir.

Boşanma Avukatı

En iyi boşanma avukatı; müvekkilinin hukuken, madden, manen ve zaman açısından kayıp yaşamaması için gerekli hukuki desteği veren; Türk Medeni Kanunu hükümlerine ve Aile Hukuku düzenlemelerine hakimiyeti sayesinde elde ettiği bilgi ve birikimi mevcut dosyaya tatbik ederek arzu edilen sonuca en kısa sürede ulaştıran avukattır. Mesleki yeterliliği ve becerileri azami düzeyde olan en iyi boşanma avukatı İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde hukuki temsil ve danışmanlık hizmeti verir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu