MANŞET

Orman Yangını Suçları Ve Cezaları | 2023

Orman Yangını Suçları Ve Cezaları | 2023

Orman Yangını Nedir?

Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki yanıcı maddeleri (çalı, kuru ve ince dal, kuru kütük, yaprak ile belirli oranda canlı ağaçları da yakan yangındır.

Orman Yangınlarının Nedenleri

İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları

Ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması

Yakılan ateşin söndürmeden bırakılması

Sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması

Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması

Orman yangını suçları

6831 sayılı Orman Kanunun 110.maddesi kapsamında orman yangınına sebep olma suçları,

Taksirle orman yangınına sebep olma suçu

Kasıtlı olarak orman yakma suçu

Yangın sonucunda insan ölmesi

Orman yangınıyla sonuçlanmasa dahi cezalandırılan ihmali tutumlar

Taksirle Orman Yangınına Sebebiyet Verme Suçu

Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak failin yangının söndürülmesine ve etkilerinin azaltılmasına yönelik çabaları veya meydana gelen zararın azlığı göz önünde bulundurularak verilecek ceza yarısına kadar indirilir. Zararın belirlenmesinde yangın sonucu tamamen yanan ağaç ve ağaççıkların değeri, kısmen yanan ağaç ve ağaççıkların değerinde meydana gelen azalma, alt tabaka orman örtüsünün yanması nedeniyle oluşan zarar ve toprağın humuslu tabakasının yanması nedeniyle meydana gelen verim kaybı dikkate alınır. (Orman Kanunu m. 110/3)

Bu suç teşebbüse elverişli değildir.

İştirak için kasten işlenen bir fiilin varlığı gerekli olduğundan taksirle orman yangınına neden olma suçuna iştirak mümkün değildir. Ancak orman yangını birden fazla kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı eylemleri neticesinde gerçekleşmişse herkes kendi kusurundan sorumlu olacaktır.

 

Kasten Orman Yakma Suçu

Kasten orman yakan kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi müebbet hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (Orman Kanunu m.110/4-5. bent).

Yangın Neticesinde İnsan Ölmesi

Yukarıda yazılı suçların işlenmesi sebebiyle, ölüm veya yaralanmanın meydana gelmesi halinde, ayrıca taksirle öldürme veya kasten öldürme suçlarından dolayı cezaya hükmolunur (Orman Kanunu m.110/son).

Orman Yangınına Sebep Olmasa Bile Cezalandırılan İhmali Davranışlar

Orman yangınına neden olmasa bile, aşağıdaki fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmolunur (Orman Kanunu m.110/2. bent):

Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terketmek,

Ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak,

Ormanlara dört kilometre mesafede veya Orman Kanunu’nun 31.ve 32. maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak.

Orman yangınlarının söndürülmesi:

Madde 68 – Ormanların içinde veya yakınında ateş ve yangın belirtisi görenler bunu derhal orman idaresine veya en yakın muhtarlığa, jandarma dairelerine veya mülkiye amirlerine haber vermeye mecburdurlar.

Yangın ihbarında Devlete ait her türlü askeri ve mülki haberleşme vasıtalarından derhal ve parasız olarak faydalanılır.

PTT merkezleriyle, demiryolları istasyonlarından çekilen yangın ihbarına ait telgraflarla yangının seyrini bildiren ve yangın hakkındaki yardım taleplerini ve söndürülmesine ait direktifleri ihtiva eden telgraflardan ve aynı hususlara taallük eden telefon muhaberatından ücret alınmaz.

Yangın haberleşmesini en seri şekilde sağlamak üzere ormanlardaki yangın gözetleme kule ve kulübeleriyle bakım merkezi ve orman teşkilatının kuruluş merkezleri arasında orman idaresince gerektiği yerlerde telefon devreleri ve Cumhurbaşkanı karariyle ruhsat almak suretiyle telsiz alıcı ve verici istasyonları tesis olunur.

Telefon devreleri PTT İdaresi santrallerine ve PTT İdaresinin santrali olmıyan yerlerde jandarma santrallerine bağlanabilir.

PTT santrallerine bağlı olanlar hariç olmak üzere hususi telefon hatları için hiçbir ücret, resim, vergi ve ruhsat parası verilmez.

YANGIN NASIL SÖNDÜRÜLÜR?

Su ile soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Yanıcı maddeyi dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.

Ormanlarda Ateş Yakmanın Cezası

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlara girişler yasaklandı. Orman yasakları kapsamına göre; ormanlar çevresinde ve içerisinden geçen güzergahlarda ormanların kenarlarında mola verilmesi, piknik yapılması, mangal yakılması, semaver yakılması ve ateş yakılması yasaklandı.

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri’ne göre söz konusu yasaklara uymayan kişi ve kişilere alt kısımda yer alan cezaların uygulanacağı belirtilmiştir. Söz konusu orman da ateş yakma ve orman yasakları kapsamında uygulanacak cezaları, Adalet Bakanlığı duyurdu. Yasaklara uymayanlar hakkında hapis cezası veya adli para cezası uygulanacağı belirtildi.

Buna göre;

Taksirle işlenen orman yangını suçu cezası: Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.

Kasten işlenen orman yangını suçu cezası: Kasten ormanı yakan kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Anız yakmanın da içinde olduğu ihmali davranışla orman yangınına sebep olma suçu cezası: Ormanlara dört kilometre mesafede veya bu Kanunun 31’inci ve 32’inci maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak, yasak olup bu fiillere işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası hükmolunur.

Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?

-6138 Sayılı Kanunun 110/2 ve 3. maddesinde düzenlenen suçlarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

-110/4. maddesinde düzenlenen suç için görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

-110/5. maddesinde düzenlenen suç için görevli mahkeme özel görevli Ağır Ceza Mahkemesidir.

YARGITAY KARARLARI

Yargıtay 3. C.D. 09.07.2013 Tarihli, 2012/32725E., 2013/28509 Sayılı Kararında

“Davanın dayanağını oluşturan, 6831 sayılı Kanunun 82. maddesi gereğince aksi sabit oluncaya kadar geçerli bulunan 03.08.2006 tarihli suç tespit tutanağı ve yapılan keşif akabinde bilirkişinin sunduğu rapor ile yangının sigara izmaritinden çıkabileceği gibi sanığın plastik boruları kaynaştırmak için kullanılan aletin ısısından çıkabileceği tespit edilmiş olması, sanığın evine giden su borularını tamir ederken sigara içtiğini, 15-20 dakika sonra yangının başladığı tevil yolu ikrarı karşısında, sanığın devlet ormanında taksirle yangına neden olduğunun kabulü gerektiği gözetilmeden mahkumiyet yerine yazılı şekilde beraat kararı verilmesi.”

Yargıtay 3. C.D. 2012/2975E., 2013/2953 Sayılı Kararında

“Orman boşluğundaki ot yığınlarının altına giren yılanı öldürmek amacıyla otları tutuşturması ile oluşan orman yangınında sanığın eyleminin taksirle orman yangınına sebebiyet verme suçunu oluşturduğu kabul edilmiştir.”

Orman Yangını Suçları Ve Cezaları | 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu