MANŞET

Davaların Birleştirme Usulü 2023

Davaların Birleştirme Usulü 2023

Davaların Birleştirme Usulü

Aynı yargı çevresinde yer alan (Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi – Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi) aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılan davalar, aralarında bağlantı bulunması halinde davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Ancak ikinci mahkemenin açıldığı mahkemeden talep edilir ve ikinci mahkeme buna karar verir. Tahkikat aşamasının sonuna kadar (hüküm anına kadar) yapılabilir.

Aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme hususundaki ilk derece mahkemesinde verilen kararlara karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararına karşı temyiz yoluna ancak hükümle birlikte gidilebilir.

Ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılan davalarda birleştirme talepleri her zaman ileri sürdürülebilir fakat re’sen birleştirme kararı verilemez. Birleştirme talebi üzerine, mahkeme, ilk davanın açıldığı mahkemeden bilgi ister ve davaların birleştirilmesi şartlarının oluştuğu kanaatine varırsa, davaların birleştirilmesine, davanın birinci mahkemeye gönderilmesine karar verir. Mahkeme bu kararıyla davada elini çektiğinden bu karar nihai bir karardır. Bu kararı veren mahkeme ilk derece mahkemesi ise istinaf, bölge adliye mahkemesi ise temyiz yolun başvurulabilir.

Davaların birleştirilmesi kararının kesinleşmesi üzerine mahkeme dosyayı kendiliğinden birinci davanın görüldüğü mahkemeye gönderilir.

Birleştirilen davalardaki talepler ayrı ayrı değerlendirilir ve ayrı karar verilir, ancak bunların tahkikatı ortak yürütülür.

Davaların Birleştirme Usulü 2023

Görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılması

Madde 10 – (1) Kovuşturma evresinin her aşamasında, bağlantılı ceza davalarının birleştirilmesine veya ayrılmasına yüksek görevli mahkemece karar verilebilir.

(2) Birleştirilen davalarda, bu davaları gören mahkemenin tâbi olduğu yargılama usulü uygulanır.

(3) İşin esasına girdikten sonra ayrılan davalara aynı mahkemede devam olunur.

Davaların Ayrılması Usulü

Mahkeme davaların ayrılmasına talep üzerine veya kendiliğinden davaların ayrılmasına karar verilir. Talep, dilekçe ile veya duruşmada sözlü olarak yapılabilir. Ayırma kararı, ayrılan davanın esası hakkında bir ret kararı değildir. Aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünde verilen ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna, bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir.

Ayrılmasına karar verilen davalar için aynı mahkemede ayrı dosyalar açılır ve ayrı esas numarası verilir. Bu davalar birlikte açıldıkları tarihte açılmış sayılırlar.

Geniş bağlantı sebebiyle birleştirme

Madde 11 – (1) Mahkeme, bakmakta olduğu birden çok dava arasında bağlantı görürse, bu bağlantı 8 inci maddede gösterilen türden olmasa bile, birlikte bakmak ve hükme bağlamak üzere bu davaların birleştirilmesine karar verebilir.

YARGITAY KARARI

(Kapatılan)14. Hukuk Dairesi 2010/14805 E. , 2011/944 K.

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 24.04.2009 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil olmadığı takdirde alacak istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 14.10.2010 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Birleştirilen davalar köy ihtiyar heyetinin tahsis ve satışı nedeniyle halen davalı … adına tapuda kayıtlı taşınmazların kayıtlarının iptali ile tescil, olmadığı takdirde taşınmazın rayiç değerinin tahsili istemlerine ilişkindir.
Davalılar davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece birleştirilen davalar kabul edilmiştir.
Hükmü davalı temyiz etmiştir.

Gerçek kişi davacılar belediye’yi hasım göstermek suretiyle ayrı ayrı dava açmışlardır. Davacılar arasında mecburi ya da ihtiyari dava arkadaşlığı bulunmamaktadır. Her birinin açtığı davadaki dayandığı hukuki sebep farklıdır. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 45. maddesi hükmüne göre davaların birleştirilmesi ancak davaların aynı sebepten olması veya biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde olanaklıdır.

Zorunlu dava arkadaşlığında bir tek dava bulunduğundan bu davanın ayrılması söz konusu olamaz ise de birden fazla kimsenin açtığı davaların az önce sözü edilen yasa kuralı gereğince bağlantı olmaması halinde yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesi için sonradan birleştirilmiş de olsalar davaların ayrılmasına karar verilerek görülmesi gerekir. Bu husus Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 46. maddesi hükmü icabıdır.
2010/14805-2011/944

Mahkemece yapılan bu saptamalar bir yana bırakılarak yargılamanın sağlıklı yürütülmesini teminen birleştirilmemesi gereken davaların birleştirilmesi suretiyle esaslı usul hatasına düşülmesi kararın bozulmasını gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklana nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde yatırana geri verilmesine, 31.01.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Davaların Birleştirme Usulü 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu