EN SON EKLENENLERMANŞET

Adli para cezası ödendikten sonra sicilden silinir mi?

Adli para cezası ödendikten sonra sicilden silinir mi?

Adli Sicil Arşiv Kaydı Nedir

Adli sicil arşiv kaydı, infazı tamamlanmış, yerine getirilmiş cezalara ait adli sicil bilgilerinin kayıtlı tutulduğu kayıttır. İnfazın tamamlanması; hapis cezası varsa tüm sürenin tamamlanması veyahut erteleme varsa erteleme süresinin dolması, para cezası varsa ödenmiş olması demektir.

Bu şartları tamamlayan sabıka kaydı artık adli sicil arşiv kaydına dönüşmüştür. Adli sicil arşiv kaydı kişilerin tüm zamanlara ait infazı tamamlanmış cezalarını gösterir. Adli sicil arşiv kaydı kişilere ait özel bilgiler içerir. Daha çok kamu kurum ve kuruluşları tarafından dikkate alınır.

Örneğin ehliyet alımı, silah ruhsatı alım, siyasi parti adaylığı ve kamu kurumuna iş başvurusu sırasında veya kamu görevi niteliğinde iş gören özel sektör iş başvuruları sırasında adli sicil arşiv kaydına bakılmaktadır.

Adli sicil arşiv kaydı, kişiye özel bilgiler içerdiğinden Adli Sicil Kanununu madde 10’da sayılan; kişinin kendisi, özel yetki ile yetkilendirilmiş vekili, soruşturma veya kovuşturma kapsamında hakim savcı, yetkili seçim kurulları ve gerekli görülmesi halinde kamu kurum ve kuruluşları dışında verilmez.

Genellikle kamu kurum ve kuruluşlarını başvurularda adli sicil arşiv kaydına ilişkin sorunlar yaşamakta ve çözüm için bizlere başvurmaktadır. Adli sicil arşiv kaydında ilgili suçun tarihi, hangi mahkeme tarafından cezanın verildiği, cezaya uygulanan kanun maddeleri, cezanın kesinleşme tarihi, infaza ilişkin yapılan indirimler veya ağırlaştırıcı hükümler yer almaktadır.

Ceza Hukukunda Adli Sicil Kaydının Silinmesi

Adli sicil kaydı, bireylerin kanunda suç sayılan fiillerden birisi için almış olduğu mahkumiyet kararlarının işlendiği sicildir. Adli sicil kaydına veri girişi yapılabilmesi için kişinin o suçu işlediğinin mahkeme kararıyla sabit olması ve mahkemece kararın kesinleşmesi gerekir. Bu nedenle tutuklu yargılama yapılıyor olsa dahi henüz yargılama aşamasında iken adli sicil kaydına herhangi bir veri işlenmez.

Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı Nedir?

Adli sicil kayıtları; adli sicil ve arşiv kaydı olmak üzere iki kategoriden oluşur. Adli sicil kaydı kesinleşmeden sonra, kişinin mahkumiyet hükmünü almasıyla başlayıp, cezası infaz edilene kadar geçen sürelerde tutulan kayıttır. Kabaca örneğin, 3 yıl hapis cezası almış bir kimsenin mahkeme kararından itibaren 3 yıl boyunca adli sicil kaydı tutulur.

Adli sicil arşiv kaydı; hükümlünün infazının tamamlanması anından itibaren, belirli süreliğine tutulan kayıttır. İnfazın tamamlanmasıyla birlikte adli sicil kayıtları, kendiliğinden adli sicil arşiv kaydına aktarılır.

Adli sicil arşiv kayıtları da kişinin “adli sicil kaydı belgesinde” görülecektir. Verilerin adli sicil arşiv kaydında kalma süresini ve silinme şartlarını yazımızın devamında detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Adli Sicil Kaydına İşlenecek Veriler Nelerdir?

Adli sicil kaydı, yalnızca kanunda suç olarak tanımlanmış fiiller dolayısıyla verilen mahkumiyet hükümlerini içerir. Yukarıda da ifade edildiği üzere adli sicil kaydına veri girişi yapılabilmesi için kişinin o suçu işlediğinin mahkeme kararıyla sabit hale gelmesi gerekir.

Önemle belirtilmelidir ki; idari para cezaları, disiplin cezaları, trafik cezaları, tazyik hapisleri, sırf askeri suçlardan kaynaklanan yaptırımlar adli sicil kaydına işlenmez.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Adli Sicil Kaydına İşlenir Mi?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması(HAGB), sonuç cezanın 2 yıl veya daha az süreli olması ve kanunda sayılan diğer şartları sağlaması halinde sanığa verilen ikinci bir şanstır. HAGB kararının verilmesiyle, ceza hükmünün açıklanması 5 yıl geriye bırakılır. Bu süreçte sanığın suç işlememesi halinde, 5 yıl sonunda mahkemece düşme kararı verilir.

HAGB kararları adli sicil kayıtlarına hiçbir şekilde işlenemez. Zira ortada henüz açıklanmış bir hüküm yoktur. Ancak HAGB kararları, yalnızca soruşturma ve kovuşturmayla bağlantılı olarak ilgili makamlar tarafından talep edilmesi halinde sunulmak üzere, kendilerine has bir sicilde kayıt edilir.

Hapis Cezasının Ertelenmesi Kararı Adli Sicil Kaydına İşler Mi?

Hapis cezasının ertelenmesi, belirli şartları sağlayan hükümlünün, almış olduğu hapis cezasının belirli süreliğine ertelenmesinden ibarettir. Tıpkı HAGB kararında olduğu gibi bir denetim süresi öngörülür. Hükümlünün denetim süresi boyunca suç işlememesi ve kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getirmesi halinde, hükmolunan hapis cezasını çektiği kabul edilir.

Hapis cezasının ertelenmesi kararı, adli sicil kayıtlarına işler. Zira bu durumda mahkeme hükmünü açıklamıştır ve sanığın o suçu işlediği sabit hale gelmiştir. Hapis cezasının cezaevinde yahut dışarıda çekiliyor olmasının adli sicil kayıtları bakımından bir önemi yoktur.

Adli sicil arşiv kaydı vardır ne demek?

Adli sicil arşiv kaydı; hükümlünün infazının tamamlanması anından itibaren, belirli süreliğine tutulan kayıttır. İnfazın tamamlanmasıyla birlikte adli sicil kayıtları, kendiliğinden adli sicil arşiv kaydına aktarılır. Adli sicil arşiv kayıtları da kişinin “adli sicil kaydı belgesinde” görülecektir.

Arşiv kaydı kaç yılda silinir?

Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.

Adli sicil arşiv kaydı silinmesi ne kadar sürer?

Adli sicil kaydının silinmesi kaç gün sürer dediğimizde ortalama bir süre verilebilecektir. Buna göre dilekçenin ilgili kuruma gönderilmesinden 10 ile 15 gün içerisinde adli sicil kayıtlarının silinmesi mümkün olacaktır.

Adli para cezası ödendikten sonra sicilden silinir mi?

Adli para cezanızı tamamen ödemeniz durumunda yani adli para cezasının infaz edilmesi durumunda hakkınızdaki sicil kaydı silinmek suretiyle arşive kaldırılmaktadır.

Adli para cezası geç ödenirse ne olur?

Bir gün karşılığı ödenmesi gereken para anlamına gelmektedir. Ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilebilir ve yalnızca mahkemeler hükmedebilir. Hükümlü ödeyeceği miktarı mağdur olan kişiye değil, Devlet Hazinesine ödeyecektir.

Hangi Suçlar Sabıka Kaydına İşlenir?

Kesinleşmiş mahkumiyet kararları,
Mahkumiyet kararının infaz edildiğine dair bilgiler,
Ertelenen hapis cezaları,
Adli para cezaları,
Seçenek yaptırımlar,
Belirli hakların kullanılmasına ilişkin getirilen kısıtlamalar,
Sürücü belgesinin alınması kararı,
Afla tahliye edildiğine ilişkin kayıtlar,

Adli Sicil Belgesinde Görünmeyen Cezalar Nelerdir?

İşlenen suçların sabıka kaydında görünebilmesi için yargılamanın bitmiş yani kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Yargılama devam ederken işlenen suç sabıka kaydında görünmeyecektir. İstinaf yoluna başvurulduysa yerel mahkeme mahkumiyet kararı vermiş olsa dahi suç sabıka kaydına işlenmez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları da adli sicil kaydında yer almaz. Disiplin cezaları ve idari para cezaları da sabıka kaydına işlenmez.

Adli Sicil Kaydı Olan İşe Girebilir Mi?

Adli sicil kaydında bir suç olan kişi, kamu ve güvenlik kurumlarında işe girmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Ancak özel bir kurumda iş başvurusu yapmışsa kurumun takdirine bağlı olarak işe alınabilir.

Adli para cezası ödendikten sonra sicilden silinir mi?

Adli Sicil Kaydı Silme

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu