35/A Uzlaşması Nedir | İstanbul 2023
35/A Uzlaşması Nedir | İstanbul 2023
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu 35/A maddesi, taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlığı uzlaşma yöntemiyle kısa sürede ve en az masrafla çözmek için uygulanacak usul ve esasları belirlemek üzere düzenlenmiştir. 35/A uzlaşması, en az masrafla en hızlı ve en doğru, en adaletli çözüm yöntemidir.
Madde 35/A
Avukatlar dava açılmadan veya dava açılmış olup da henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda, tarafların kendi iradeleriyle istem sonucu elde edebilecekleri konulara inhisar etmek kaydıyla, müvekkilleriyle birlikte karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilirler. Karşı taraf bu davete icabet eder ve uzlaşma sağlanırsa, uzlaşma konusunu, yerini, tarihini, karşılıklı yerine getirmeleri gereken hususları içeren tutanak, avukatlar ile müvekkilleri tarafından birlikte imza altına alınır. Bu tutanaklar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesi anlamında ilâm niteliğindedir.
Uzlaşma görüşmeleri nerede yapılır?
Bu görüşmelerin, gerek taraf avukatlarından birinin bürosunda gerekse de tarafların güvenlikleri için adliyede bulunan uzlaştırma için görüşme odalarında gerçekleştirilmesi isabetli olacaktır. Bu kapsama kolluk birimlerinin (polis ve jandarmanın) karakol binaları da dahil edilmelidir.
AVUKATLIK KANUNU 35/A NIN AMACI VE KAPSAMI NEDİR?
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu 35/A maddesi, taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlığı uzlaşma yöntemiyle kısa sürede ve en az masrafla çözmek için uygulanacak usul ve esasları belirlemek üzere düzenlenmiştir.
Hangi Uyuşmazlık Türleri Avukatlık Kanunu 35/A Uzlaşmasına Tabiidir?
Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri ve ayrıca kamu düzenini ilgilendirmeyen konulardan kaynaklı uyuşmazlıklar ancak avukatlık kanunu kapsamındaki uzlaşmaya konu olabilir. Ayrıca gayrimenkulun taşınmazın aynına yönelik uyuşmazlıklara dair uzlaşmalarda taşınmazın devrine veya ayni hak kurulmasına dair uzlaşmalar geçerlilik taşımamaktadır.
35/A Uzlaşmasının Şartları Nelerdir?
Uzlaşmanın Avukatlık Kanunu 35/A yollamasıyla İcra ve İflas Kanunu 38 ve 68/A kapsamında ilam niteliğine kavuşabilmesi için dava öncesi taraf ve avukatın karşı tarafa biliniyorsa karşı taraf avukatına birlikte yazılı veya sözlü olarak uzlaşma teklifi ve çağrısında bulunması, uzlaşma görüşmelerine dair yer ve tarihin karşılıklı görüşülmesi ve üzerinde mutabık kalındıktan sonra uzlaşılan yer ve saatte uzlaşma tutanağının tutulması gerekmektedir. Bu hususların tutanağa dercedilmesi gerekmektedir.
35/A UZLAŞMASINA NE ZAMAN BAŞVURULABİLİR?
Avukatlık Kanunu’nun 35/A maddesi uyarınca; avukatlar dava açılmadan veya dava açılmış olup da henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda müvekkilleriyle birlikte karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilirler.
35/A uzlaşmasına başvuru süresi kanun maddesi ile sınırlandırılmış ve söz konusu uzlaşmanın, ancak ilgili davanın ilk duruşması yapılmadan önce gerçekleştirilebileceği düzenlenmiştir. Her ne kadar duruşma başladıktan sonra da taraflarca uzlaşma görüşmesi yapılması mümkün olsa da görüşmeler sonucunda düzenlenecek olan uzlaşma tutanağının madde 35/A kapsamında değerlendirilmesi ve bu doğrultuda 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 38 maddesi uyarınca icra kabiliyetine sahip olması mümkün olmayacaktır.
35/A Uzlaşmasının Faydaları;
1-) Müvekkilinin dosyasını ve uyuşmazlık konusunu en iyi bilen avukattır. Bu nedenle sürece, uyuşmazlığa ve müzakere tekniklerine tamamen hakim uzman bir hukukçu yönetiminde süreç yönetilir.
2-) Her iki tarafın avukatının katılımı zorunludur. Bu nedenle diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında bulunan ”güç dengesizliği” gibi durumlar söz konusu değildir.
3-) 35/A Uzlaşması gizli yada aleni yapabilir. Bu tamamen tarafların ve avukatlarının birlikte karar verebilecekleri bir husustur. Çoğu durumda müzakerelerin gizli yapılmasının taraflara ve tarafların gelecekteki ilişkilerine katkısı büyüktür.
4-) Zaman, mekan ve masraflarda tasarruf sağlar. Tarafların gönüllü olması halinde 35/A uzlaşması ile bazen uyuşmazlık konusu saatler içerisinde çözülebilir.
5-) Yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi hususları güvenceye alır. Tarafların yargılama gideri ve vekalet ücreti talepleri ile karşı karşıya gelmemesini temin eder. Bu yönü ile kalıcı taraf barışı temin eder.
6-) Uyuşmazlık konusunun çeşitli olması halinde tüm uyuşmazlık konularını kapsayabilir. Bu hali ile uyuşmazlığın diğer boyutlarını da çözmesi nedeni ile de kalıcı taraf barışına hizmet eder.
7-) Müzakere ve sürecin tamamına taraflar ve avukatlar hakimdir. Arzu edilmeyen bir anlaşmanın gerçekleşmesi olasılığı yoktur.
35/A UZLAŞMASI’NIN ARABULUCULUKTAN FARKI NEDİR?
Arabulucular da avukattır, ancak arabuluculuk kurumunda tarafların avukatla temsili zorunlu değildir. 35/A uzlaşması ise tarafların avukatlarının bir araya gelerek uzlaşmasına dayanır.
Uzlaşmaya Davet Nasıl Yapılır?
35/A kapsamında uzlaşma isteyen taraf avukatı, uzlaşma iradesini, uyuşmazlık konusunu da belirterek karşı tarafa yazılı olarak bildirir. Yapılan bildirimde uzlaşma görüşmeleri için yer ve zaman önerisi ayrıca belirtilmelidir.