Marka Avukatı *2024
Marka Avukatı *2023
Marka avukatı ve marka hukuku nedir? Marka bir işletmeye ait ürünün diğer işletmeler ve ürünlerden ayırmaya yarayan her türlü işarettir.
Bu işaret simge, sözcük, logo, sayı, şekil olabilir. Markaların Korunması Hakkında KHK’na göre marka vekili, bu KHK’da belirtilen haklarda ilgilileri Türk Patent Enstitüsü nezdinde temsil edip danışmanlık yapan kimseleri ifade eder.
Marka avukatı, marka hukuku mevzuatına hakim bu alanda güncel gelişmeleri takip ederek marka ve patent alanında üst düzey bir avukatlık hizmeti sunabilecek olan avukattır.
Fikri ve Sınai Mülkiyet hakları, bir işletmenin ürünleri, yöntemleri (usulleri), dokümanları, görselleri, kimlik unsurları, sanat eserleri, vb.’ne ilişkin tüm özgün tasarımları ve gizli ya da açık bilgileri (gayri maddi varlıkları) ile ilgili sahip olduğu, kullanma, ürüne dönüştürme, dağıtma, yayma, satma gibi çeşitli mahiyetteki hakları olarak da tanımlamak mümkündür.
Eser Sahibinin Hakları,
Patent,
Bağlantılı Haklar,
Faydalı Model,
Marka,
Endüstriyel Tasarım,
Coğrafi İşaretler,
Telif hakları, eserin meydana getirildiği anda kendiliğinden doğmakta ve buna ilişkin koruma, eserin kamuya sunuluşu ile kendiliğinden sağlanmakta ve bunun için bildirim ya da tescil gibi bir prosedüre ihtiyaç bulunmamasına rağmen Sınai mülkiyet haklarında ise korumanın sağlanması için, ilgili buluşun, tasarımın, markanın vs. tescil ettirilmesi gerekmektedir.
Hizmetlerimiz arasında marka, patent ve tasarımlarla ilgili her türlü davalar, marka, patent ve tasarım başvurusu ve tescili, marka, patent ve tasarım başvurusuna itiraz, devir, markada isim ve adres değişikliği, marka ihlali işlemlerinin takip edilmesi, marka, patent ve tasarım rehni, lisansı ve haczi gibi işlemler yerine getirilmektedir.
Fikri Haklar Hukukuna İlişkin Hizmetlerimiz
Marka, patent, tasarım başvurusu ve tescili,
Marka, patent, tasarım başvurusuna itiraz,
Marka, patent, tasarım yenileme ve devir işlemleri,
Marka, patent, tasarımlarda adres ve ünvan değişikliği,
Marka, patent, tasarım hakları ihlalinin takip edilmesi,
Marka, patent, tasarım rehini, lisansı ve haczi,
Marka, patent, tasarım hakları tecavüzünde ihtiyati tedbir, baskın ve el koyma işlemleri,
Marka Avukatlığının İçeriği:
Türk Patent Enstitüsü nezdinde marka tescili başvuruları, marka yenilemeleri, marka benzerlikleri durumunda yayına itiraz dilekçelerinin hazırlanması ya da marka başvurunuza itirazlarda karşı görüş dilekçelerinin hazırlanması
Marka hakkına tecavüz durumlarında karşı marka sahibine ihtarname yazılması, tescilli marka hakkını ihlal eden markanın mahkeme kanalıyla delil tespitlerinin yapılması, tazminat davaları açılması, Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet dilekçelerinin hazırlanması
Marka hakkının diğer kimselere bedelli / bedelsiz olarak kullandırma amacıyla “Marka Lisans Sözleşmeleri”nin hazırlanması ve marka hakkına dayalı olarak lisans hakkı verilmesi işlemleri
Tescilli markalarınızı ihlal eder nitelikte kullanımların Türkiye genelinde tespit edilmesi
Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.
Marka üzerindeki hak, mutlak bir haktır. Anılan bu hak, sahibine, markanın başkası tarafından kullanılmasını yasaklamak dahil, tekel niteliğinde birtakım hak ve yetkiler bahşetmektedir. Markaya ilişkin düzenlemelerde yer alan istisnai bazı haller dışında, bahsedilen korumadan yararlanabilmenin en öncelikli ve temel koşulu: ‘marka tescili’dir.
551 Sayılı KHK’nin 73. Maddesi’ne göre, Patent hakkı sahibi, buluşun yeri, teknoloji alanı ve ürünlerin ithal veya yerli üretim olup olmadığı konusunda herhangi bir ayırım yapmaksızın patent hakkından yararlanır.
Patent sahibi, üçüncü kişilerin izinsiz olarak ;
Patent konusu ürünün üretilmesi, satılması, kullanılması veya ithal edilmesi ya da bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka hangi nedenle olursa olsun elde bulundurulmasını,
Patent konusu olan bir usulün kullanılmasını,
Kullanılmasının yasak olduğu bilinen veya bilinmesi gereken usul patentinin kullanılmasının üçüncü kişiler tarafından başkalarına teklif edilmesini,
Patent konusu usul ile doğrudan doğruya elde edilen ürünlerin satışa sunulması veya kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka hangi nedenle olursa olsun elde bulundurulmasını
TÜRKPATENT nezdinde, marka başvurusu, marka yayına itiraz, TÜRKPATENT Markalar Dairesi Başkanlığı kararlarına itiraz, TÜRKPATENT Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (YİDK) nezdinde yeniden itiraz işlemleri, sıklıkla karşılaşılan talepler arasında yer almaktadır.
Elektronik Ödeme Sistemleri Uygulamaları,
Elektronik Bankacılık Suçları,
Telif haklarının korunması,
Markalar ve patentler,
İnternet Yayıncılığı,
Web Sitesi Geliştirme ve İçerik Sözleşmeleri,
Alan Adı İhlallerinin Engellenmesi,
Endüstriyel tasarımlar,
Korsanlıkla mücadele uygulamaları ve dava aşamalarının yürütülmesi,
Alan Adı Alım ve Transfer Sözleşmeleri ve Adli Bilişim Suçları.
Marka Avukatı *2023
Markanın Hükümsüzlüğü Davasını Kimler Açabilir?
SMK m.25/2’ye markanın hükümsüzlüğü davasını;
Menfaati olanlar,
Cumhuriyet savcıları veya
İlgili kurum ve kuruluşlar açabilir.
Markanın Hükümsüzlüğü Davası Açmada Menfaati Olanlar
Kanun düzenlemesinde “menfaati olanlar” kavramı içerisine kimlerin girdiği önem taşımaktadır.
Markanın hükümsüzlüğü davasını, tescil başvurusu sırasında itiraz etmiş olan ve itiraz etmemiş olsalar dahi marka hakkı doğrudan ihlal edilen kişilerin açabileceği tartışmasızdır.
MARKAYA TECAVÜZ HALİNDE İLERİ SÜRÜLEBİLECEK TALEPLER:
Tecavüz halinde marka sahibi uğradığı zararın tamamını talep edebilecektir. Bu zarar miktarı belirlenirken marka sahibinin yoksun kaldığı kazanç miktarı mağdurun kendi markasını kullanma yolu ile elde edebileceği muhtemel kazancı yada markanın bir lisans sözleşmesi çerçevesinde kullanılması söz konusu olsaydı ödenmesi gereken lisans bedelinin de esas alınır.
Marka hakkına tecavüz eden kişi ; markayı kötü yada uygun olmayan biçimde kullanış ise marka sahibi yine markanın itibarının zarara uğraması nedeniyle ayrıca tazminat isteyebilme imkanına sahiptir.
Marka hakkına tecavüz nedeni ile üretilmesi veya kullanılması cezayı gerektiren eşya ile bu eşyayı üretmeye yaralan araçlara el konulması, el konulan ürünler üzerinde mağdura mülkiyet hakkı tanınması ve bu ürün ve araçların imhası konusu özel olarak düzenlenmiştir.
DELİLLERİN TESPİTİ DAVASI Tecavüzün varlığına delil teşkil edebilecek olay ve belgelerin, ileri de açılacak olan bir dava da hüküm altına alınması amacı ile açılır .
MARKAYA TECAVÜZ NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI
Marka sahibinin uğramış olduğu fiili zararı, yoksun kalmış olduğu karı ve marka hakkına tecavüz eden kişinin markayı uygun kalitede vs. kullanmaması nedeni ile uğradığı manevi zararın tazminini talep edebilir.
TECAVÜZ FİİLLERİNİN DURDURULMASI DAVASI,
ÜRETİLMESİ VE KULLANILMASI CEZAYI GEREKTİREN EŞYA İLE BU EŞYAYI ÜRETMEYE YARAYAN ARAÇLARA EL KONULMASINA İLİŞKİN DAVA,
EL KONULAN ÜRÜN ÜZERİNDE MÜLKİYET HAKKI TANINMASI DAVASI,
GEREKLİ DİĞER TEDBİRLERİN ALINMASI , MARKALARIN SİLİNMESİ , ÜRÜN VE ARAÇLARIN İMHASI,
MARKA HAKKINA TECAVÜZ NEDENİYLE AÇILACAK CEZA DAVALARI,
Marka Avukatı *2023