MİRAS HUKUKU

Saklı Paylı Mirasçılar Kimdir?

Saklı Paylı Mirasçılar Kimdir

Yasal Miras Payı ile Saklı Pay aynı anlama mı gelmektedir?

Yasal miras payı ve saklı pay iki ayrı hukuki kavram olup, Medeni Kanun kapsamında farklı hükümlere tabiidir. Bu haklardan yararlanma oranları farklı olmakla birlikte bu haklardan yararlanacak kişiler de farklı olabilmektedir.

Saklı Paylı Mirasçılar Kimdir?

Medeni Kanun’un 505. ve 506 Maddesinde saklı paylı mirasçılar ve bunların saklı pay oranları belirtilmiştir

Bu oranlar:

-Alt soy için yasal miras payının ½ si
-Ana ve Babanın her biri için yasal miras payının 1/4ü
-Sağ Kalan eş için altsoy veya ana baba zümresi ile birlikte mirasçı olması durumunda yasal miras payının (alt soy ile ¼ ana baba zümresi ile ½ ) diğer durumlarda yasal miras payının ¾ ü olarak hesaplanmıştır

Kardeşlerin saklı pay miras hakkı var mıdır?

Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun’da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.

Saklı paya aykırı olarak miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu kendiliğinden geçersiz midir?
Hukuk sistemimizde saklı paya tecavüz edecek nitelikte miras bırakanın tasarruf işlemi yapması durumunda kendiliğinden hükümsüz sayılması söz konusu olmayıp, saklı payına tecavüz edilen mirasçı belirli süreler içinde tenkis davası açmalıdır.

Tenkis Davasında zamanaşımı süresi var mıdır?

Bu davalarda zamanaşımı değil hak düşürücü süre mevcut olup, saklı pay hakkına sahip mirasçılar saklı paya tecavüzü öğrenmelerinden itibaren 1 yıl içinde dava açabilirler

Mirasbırakan mirasçılarını saklı paydan men edebilir mi?

Mirasbırakanın saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi çok istisnai bir durum olup ancak kanunda yazılı hallerde bu husus gerçekleşebilecektir.

Örneğin miras bırakana veya mirasbırakanın yakınlarına karşı mirasçı ağır bir suç işlediyse veya mirasbırakana ya da ailesine karşı aile hukukundan doğan görevlerini ağır bir şekilde ihlal etmesi gibi durumlar varsa mirasçılıktan çıkarılarak saklı paydan men edilebilir.

Mirastan Mal Kaçırma Davası (Muris Muvaazası Davası) ile Tenkis Davaları Aynı Tür Davalar mıdır?

Her iki dava, izlenecek yöntem, hüküm ve sonuçlar bakımından farklı davalar olup tenkis davaları aslında geçerli tasarruf işlemlerine yönelik bundan zarar gören saklı paylı mirasçılar tarafından açılan bir davayken mirastan mal kaçırma davaları ise temelinde geçersiz bir tasarruf işlemine dayalı olarak saklı paylı mirasçı olsun ya da olmasın bundan zarar gören tüm mirasçılar bu davayı açabilecektir.

Tenkis davası nedir?

Miras hukukuna göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davadır.

“Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, miras bırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.” mk.560

“Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.”

Mirasta saklı pay ne demektir?

Miras bırakanın çocukları için miras payının yarısı, anne ve babadan her biri için miras payının 1/4 ü, kardeşlerden her biri için yasal miras payının 1/8 i, sağ kalan eş için anne baba veya çocuklar ile mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde miras payının 3/4 ü oranındaki haklarının miras bırakan tarafından vasiyetname ya da başka ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir kişi veya kuruma bırakılamaması durumuna saklı pay denir. Saklı payı ihlal edilen kişi tenkis (indirim) davası açabilir.

Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Eşi ve çocukları varsa 1/4 hissesi sağ kalan eşine, geri kalan 3/4 hisse çocuklar arasında eşit oranda paylaştırılır. Eşi veya çocuk yok ise anne ve babaya eşit olarak paylaştırılır. Miras payları soy bağına göre aşağı ve yukarıya doğru gider. Veraset belgesinde mirasçıların mirasa ortak olma oranları gösterilir.

Veraset ilamı nedir?

Veraset ilamı ölen veya gayipliğine karar verilen kişinin yasal mirasçılarına ve mirastaki paylarını gösteren aksi sabit oluncaya kadar geçerli mahkeme kararıdır.

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?

Vasiyetname var ve saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmiyorsa miras vasiyetnameye göre paylaşılır (vasiyetnamede saklı payı olan mirasçıların saklı payları aleyhine bir hüküm varsa bu mirasçılar tenkis davası açabilirler)

Yasal mirasçılar kimlerdir?

Medeni kanun miras hükümlerine göre 495,496,497,498,499,500 ve 501 maddeleri gereğince eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar (oran bakımından evlilik içi çocuklar gibidir), evlatlık ve alt soy, mirasçı bırakmaksızın ölen kişinin mirası devlete kalır.

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir?

Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.

Ülkemizde sıkça görülen vakalar özellikle erkek çocuklar arasında mirasın satış muamelesi gösterilerek paylaştırılmasıdır ki buna karşı muvaza (danışıklı işlem) nedeni ile iptal ya da tenkis davası açılabilir. Kanunumuzda mirasçılık bakımından kız ve erkek çocuklar arasında hiçbir farklılık yoktur. Bu yasa hükmüne aykırı olarak yapılan satış ve bağışlamalar iptal edilebilir.

Geçerli bir vasiyetname nasıl hazırlanır?

Vasiyetname hukukumuzda noter vasıtası ile yapılmaktadır. Sözlü vasiyetname hazırlanması mümkün değildir

Hangi durumlarda miras reddedilebilir?

Mirası reddetmek isteyen kişiler yasal süresi (3 ay) içerisinde mahkemeye müracaat edebilirler.

Nikahsız eş ve evlilik dışı doğan çocuklar mirastan pay alabilir mi?

Nikahsız eşin hukuken hiçbir miras hakkı yoktur. Çocukların mirasçılığı evliliğe bağlı değildir. Evlilik içi ve dışı doğan çocuklar aynı oranda mirasçı
olurlar.

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.
Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.

Saklı Paylı Mirasçılar Kimdir?

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu