MANŞET

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Tek celsede boşanma nedir?

Boşanma davaları, özellikle de çekişmeli boşanma davaları, çok uzun yıllar sürebilmekte, bu nedenle de eşler birçok konudan mağduriyetler yaşanmaktadır. Bazı boşanmalar ise tek celsede gerçekleşmektedir, bunda boşanmanın nedenleri etkili olduğu kadar, iyi bir boşanma avukatı da önemli rol oynamaktadır.

Zina, hayata kast, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi özel nedenler delillerle ispat edilmesi gereken nedenlerdir. Özel nedenlerin olduğu durumlarda tek celsede boşanmak zordur. Nedenlerin ispat edilmesi, tanıkların dinlenmesi, kusurun ortaya konması zaman alabilir.

Tek Celsede Boşanma Davası

Tek celsede boşanma, çift arasında boşanma davası açıldıktan sonraki ilk duruşmada sona ermesidir. Bu durumlar genellikle anlaşmalı boşanma davalarında görülmektedir.

Tek Celsede Boşanma Ne Kadar Sürer?

Tek celsede boşanma davaları, duruşma gününde çiftlerin bizzat katılması gerekir. Hakim önünde gerekçelerini paylaşan çift boşanma protokolünün onaylanmasından sonra hızlı bir şekilde sonuca ulaşılır.

Tek celsede boşanma için açılacak olan anlaşmalı boşanma davaları ortalama olarak 2-3 ay sürebilmektedir. Burada davanın süresini belirleyen iki unsur vardır.

Tek celsede boşanma gerçekleştirmek isteyen kişiler açısından bu sürecin hukuki anlamda doğru yürütülmesi gerekir. Zira dava süre olarak uzayacağı gibi davanın reddi durumu da ortaya çıkabilir. Böyle bir red durumunda ise bireyler 3 yıl boyunca tekrar boşanma davası açamazlar. ( Aynı Hukuki nedenle) O yüzden tek celsede boşanmak istiyorum diyen kişilere mutlaka uzman bir boşanma avukatından destek almaları önerilir.

Anlaşmalı Boşanmalar Nasıl Olur?

Boşanmanın gerçekleşebilmesi için ilk olarak tarafların velayet, nafaka veya tazminat gibi olaylarda anlaşma yapmış olmaları gerekir. Mahkeme günü kolaylık sağlaması açısından tarafların varacağı bu mutabakatın bir protokol metnine çevrilmesi faydalı olacaktır.

Hazırlanacak protokol metninin taraflarca imzalandıktan sonra, usulüne uygun şekilde anlaşmalı boşanma davası açılır.

Aynı şekilde belirlenen dava gününde çiftler mahkeme huzurunda hazır olmalı ve boşanma konusundaki gerekçelerinin açıklamalıdır. Boşanma davasına bakan hâkimin uygun görmesi ile birlikte boşanma kararı verilir.

Tek Celsede Boşanmak İçin Sebepler

Tek celsede boşanma sebepleri diğer boşanma türlerine bakılarak önemli bir husus değildir. Çiftlerin boşanma konusunda, çocukların velayetinde ve nafaka gibi konuları kendi aralarında konuşup anlaşması gerekmektedir.

Çünkü çiftlerin anlaşmış olmaları halinde hakim boşanma kararını onaylayarak çiftlerin birlikteliğini resmi olarak sona erdirir.

Tek celsede boşanma için çiftlerin boşanma konusunda anlaşmış olmaları gerekmemektedir.

Tek Celsede Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Tek celsede boşanmak istiyorum diyen bireylerin mutlaka eşleri ile boşanma konusunda ve boşanmanın sonuçlarında hem fikir olmaları gerekir. Ancak bu şekilde tek celsede boşanma yapılabilir.

Aksi durumda eşlerden birisinin boşanmak istememesi ya da boşanmanın herhangi bir sonucunda uzlaşamaması (örneğin çocuğun velayeti) durumunda açılacak boşanma davası çekişmeli olarak yürütülür.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davasının şartları

Türk Medeni Kanunu`nun 166.maddesinin 3. fıkrasında belirlenmiştir. Bunlar;

a) Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,

Çiftlerin evliliği bir yıldan daha az sürmüşse çiftlerin anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Çiftler bu gibi durumlarda diğer boşanma sebeplerine başvurarak ayrılabilirler.

b)Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi;

Günümüzde ikinci seçenek daha sık kullanılmaktadır. Yani çiftlerin birinin açtığı davayı diğer eş tarafından kabul edilmesidir.

c)Hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi;

Ayrıca çiftlerin her ikisi de avukatla temsil edilseler bile çiftlerin mahkeme günü davaya bizzat katılmaları ve gerekçelerini

anlatmaları anlaşmalı boşanma davaları için gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Tek Celsede Boşanmada Avukatın Önemi Nedir?

Tek celsede boşanmanın gerçekleşmesinde, boşanma avukatı çok büyük rol oynamaktadır. Anlaşmalı boşanmada, boşanma hakiminin de kabul edeceği ve mağduriyet yaratmayacak bir boşanma protokolünün hazırlanması ile duruşma esnasında, bu avukatların etkisi çok önemlidir. Diğer genel sebeplerden kaynaklı boşanmalarda ise gerek delillerin toplanması ve tanıkların bulunmasında da boşanma avukatlarına önemli görevler düşmektedir. Tek celsede boşanmanın yolunu ayrıca sağlam kanıtlara dayanan ve hukuki açıdan olgunluğa ulaşmış bir dava dosyasının olduğu da unutulmamalıdır.

Anlaşmalı Boşanmalarda Velayet Kimde Kalır?

Velayet konusu boşanma davalarında önemli bir konudur. Mahkeme çocuğun menfaatini düşünerek karar vermektedir. Anlaşmalı boşanmalarda çiftler çocuğun velayeti konusunda uzlaşmış olması gerekir. Protokolde çiftlerin anlaştığı şekilde düzenlenmelidir. Hakim, çiftlerin uzlaştığı şekilde karar verir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Tek Celsede Boşanma Avukat

Tek celsede boşanma için avukat tutmak bu süreçteki kişilere mutlak fayda sağlar, zira boşanma avukatı gerek boşanma davasının ilk celsede sonuçlanması sağlayacak gerekse de boşanma sonrası velayet, mal paylaşımı, tazminat, nafaka gibi hususlarda hak kaybı yaşanmasını engelleyecektir.

Siz de boşanma avukatı arıyorsanız, en deneyimli avukatlar ile görüşmek için https://asalhukukdanismanlik.com/ ziyaret edebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu