EN SON EKLENENLER

Devlet Hastanesine Tazminat Davası 2023

Devlet Hastanesine Tazminat Davası 2023

Malpraktis tıbbi uygulama hatasıdır. Doktorun veya sağlık çalışanının bilgisizliği, tecrübesizliği veya ihmalinden dolayı hastanın zarar görmesi malpraktis olarak isimlendirilir. Bu zarar neticesinde zararın giderilmesi için mağdura birtakım haklar tanınmıştır.

Doktor hatası (malpraktis) sebebiyle tazminat davası bu hata neticesinde uğranılan maddi ve manevi zararı gidermek amacıyla açılan bir hukuk davasıdır. Mağdur, doktorun veya sağlık çalışanların kusuru sebebiyle uğradığı bu zararın ilgililer tarafından tanzim edilmesini talep eder.

Tıbbi uygulama hatasının bir devlet hastanesinde veya üniversite hastanesinde gerçekleştirilmesi halinde bu dava özel hastanelerde olduğu gibi özel hukuk davası olarak değil idari dava olarak görülür.

Devlet Hastanesine Tazminat Davası

Tıp hukuku Devlet Hastanesine tazminat davası mahkeme kararları bakımından bakılacak olursa açılacak dava tam yargı davası niteliğinde olacaktır. Nitekim idareye yani devletin kendisine açılacak tazminat davaları sadece idare mahkemesinde açılacak olup bu tür tazminat davaları 2577 sayılı kanun gereği tam yargı davası olarak adlandırılmaktadır.

Devlet hastanesi tazminat davası açabilmek için ön koşul 2577 sayılı kanun gereği 1 yıl içinde tıbbi müdahaleyi yapan ve hatalı tıbbi müdahale, doktor hatası nedeniyle zarara yol açan hastaneye başvurmaktır.

Her halükarda tıbbi müdahalenin üzerinden 5 yıl geçmemiş olması da kanun gereği şarttır. Bu sürelere ve idari merciye başvuru zorunluluğunun yerine getirilmesinden sonra devlet hastanesinin vereceği karar beklenir.

Devlet hastanesi olumlu bir karar vermez ise olumsuz kararını vermesinin tebliğinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde devlet hastanesi tazminat davasının açılması şarttır. Yine devlet hastanesine yapılan başvuruya devlet hastanesi tarafından başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde cevap verilmez ise 60 gün sonra başlayacak 60 günlük dava açma süresi içerisinde devlet hastanesine tazminat davasının açılması gerekmektedir.

Aksi bir durum ve bu sürelerin kaçırılması ne yazık ki süre aşımı nedeniyle devlet devlet hastanesi tazminat davasının reddine sebebiyet verecektir. Bu tür davalar uzmanlık gerektiren davalar olduğundan mütevellit hak kaybına uğramamak ya da zararı en aza indirgemek maksadıyla konunun uzmanı sağlık davalarına bakan avukatlardan yardım alınması tavsiye olunur.

Devlet Hastanesine Tazminat Davası

Devlet Hastanesi Tazminat Davası Zamanaşımı

Devlet hastanesine karşı açılan tazminat davası idari yargılama usulüne ilişkin bir dava türü olup tam yargı davası olarak adlandırılır.

Devlet hastanesindeki hukuka aykırı tıbbi müdahale sonucunda zarar gören hasta zararı öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl her halde eylem tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ilgili idareye yazılı olarak müracaat etmeli ve zararının giderilmesini istemelidir. İlgili idarenin red cevabına karşı ise bu red kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde dava açılmalıdır.

Ya da başvuru sonrası idare tarafından 60 gün içerisinde cevap verilmediği durumlarda talep zımnen reddedilmiş sayılacağından 60 günün bitiminden itibaren yeni bir 60 günlük dava açma süresi içerisinde tam yargı davası açılabilecektir.

Devlet Hastanesi Tazminat Davası Hangi Mahkemede Açılır

Devlet hastanesi tazminat davası idare mahkemesinin görevine giren bir dava türüdür. Nitekim idarenin yapısı içerisinde yer alan hekim tarafından hastaya verilen zararların tazmininde Anayasa gereği idarenin sorumluluğu bulunduğundan mütevellit davada görevli mahkeme idare mahkemesi olacaktır.

Devlet Hastanesine Tazminat Davası Görevli Ve Yetkili Mahkeme

Devlet hastanesine doktor hatası sebebiyle açılacak olan davanın bir idari dava olduğunu yukarıda belirtmiştik. Dolayısıyla görevli mahkeme İdare Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise hastanenin bulunduğu yer mahkemesidir.

Devlet Hastanesi Tazminat Davası Kime Karşı Açılır

Devlet hastanesi tazminat davasında davalı sağlık bakanlığı olacaktır. Sağlık bakanlığına karşı açılacak olan bu tam yargı davasından sonra davanın kazanılması ile davalı idare olan sağlık bakanlığı zararın rücuu için ilgililere dava açabilecektir.

Devlet Hastanesine Tazminat Davasında Tanık Dinlenir mi

Tam yargı davasında tanık dinlenmesi mümkün değildir. Ancak mahkeme devlet hastanesine karşı açılan tam yargı davasında hekimin kusurunun tespiti için adli tıpa bilirkişi olarak başvurmakta ve yapılan araştırma sonrasında kusur var ise tazminata hükmedebilmektedir.

Her ne kadar tanık dinlenmese de devlet hastanesinde yapılacak idari tahkikatlarda kişilerin ifadelerine başvurulmakta ve sorumlular hakkında idari soruşturma açılabilmektedir. Bu bakımdan idari soruşturma raporunda olaya ilişkin olarak kişilerin tanıklıklarına ve ifadelerine başvurulabileceğinden bunların hepsi mahkeme tarafından celp edilip incelenebilecektir.

Malpraktis Tazminat Hesaplama

Kişi devlet hastanesine ve doktora karşı doktor hatası sebebiyle uğradığı maddi ve manevi zararların tazminini tam yargı davası kapsamında talep edebilir. Maddi tazminat kalemleri olarak tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından doğan kayıplar, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar ve destekten yoksun kalma ve ölüm halinde cenaze masrafları sayılabilir. Dosyaya atanacak bilirkişi başarısız operasyon olmasaydı kişinin hangi halde olacağı ile dava esnasındaki anı kıyaslayarak bu kalemleri hesaplar.

Manevi tazminat ise başarısız müdahale sonucunda kişinin varlığında meydana gelen acı, elem, ızdırap ve yıpranmanın giderilmesi için talep edilen miktardır. Manevi tazminat bilirkişi tarafından belirlenemez. Hakim manevi tazminatı kişiyi, tanıkları dinleyerek ve dosyayı inceleyerek takdir eder.

Devlet Hastanesine Tazminat Davası

Malpraktis Avukatı

Malpraktis davaları son derece uzmanlık gerektiren dava türleridir. Zira tıp hukuku başlıca bir alan olup son derece teknik ve detaylı bir hukuk dalıdır. Ayrıca tam yargı davası olarak açılacak bu davada mutlaka idare hukuku alanında da uzman olunması gerekmektedir. Bu sebeple kişinin bizzat kendisinin malpraktis davası açması ve bu davayı takip etmesi son derece risklidir. Yapılacak ufak bir hata dahi telafisi imkansız zararlara sebep olabilecektir. Bu sebeple mutlaka malpraktis alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır.

Devlet Hastanesine Tazminat Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu