MANŞET

Yabancı Ülkenin Boşanma Kararının Türkiyede Tanınması

Yabancı Ülkenin Boşanma Kararının Türkiyede Tanınması

Türkiye, boşanma kararlarının tanınması konusunda, yabancı ülkelerin yasalarına ve mahkemelerinin kararlarına saygı göstermektedir. Boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması için, ülkenin yasalarına ve mahkemelerinin kararlarına uygun olarak, öncelikle boşanma kararının ilgili ülke tarafından geçerli hale getirilmesi gerekir. Bu, ilgili ülkede bir mahkeme tarafından verilecek olan geçerli bir boşanma kararının Türkiye’de tanınması anlamına gelir.

Türkiye, boşanma kararlarının tanınması için, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 36. maddesindeki prosedürleri izlemektedir. Boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması için, öncelikle boşanma kararının bir ülkedeki mahkeme tarafından verilmiş ve bu ülkenin yasalarına uygun olarak geçerli hale getirilmiş olması gerekmektedir.

Tenfiz Davası Ne Demek ?

Tenfiz Davası  Yabancı mahkemelerce kişilerin özel hukuk ilişkilerine ilişkin dava sonucunda verilen, icra nitelikli hükümler ihtiva eden kararlarının Türkiye’de de geçerli olmasını, Türkiye’de hüküm ve sonuçlarını doğurmasını sağlayan dava türüdür.

Tanıma Davası Ne Demek ? 

Tanıma  verilen bir kararın veya belgenin geçerli hale gelmesi, onaylanması ve tanınması anlamına gelir. Tanıma, bir kararın veya belgenin başka bir ülkede geçerli olarak kabul edilmesi için gereklidir. Tanıma, boşanma kararlarının yabancı ülkelerde geçerli olarak kabul edilmesi için gereklidir. Tanıma işlemi, boşanılan eşlerin yeni ülkelerde evlenme haklarını korumak için önemlidir.

Tenfiz Kararında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Bir tenfiz kararının uygulanması için, mevzuatın görevlendirdiği mahkeme, kararın uygulanmasına yetkili mahkeme olarak kabul edilir. Kanunlar, hangi mahkemenin tenfiz kararlarını uygulayacağını belirleyebilir veya uygulanmasının nasıl halledileceğini belirtebilir. Bu kararlar, mahkeme yetkilileri tarafından onaylanmak veya iptal edilmek zorundadır.

Tenfiz kararlarının uygulanması için, mahkeme yetkililerinin gerekli görevleri ve gücü vardır. Bu güç, mahkeme yetkililerinin kararın uygulanmasını güvence altına almak amacıyla kullanılan hukuki mekanizmaları kullanmaya yetkili olmasını sağlar. Mahkeme yetkilileri ayrıca, tenfiz kararlarının uygulanması için gerekli adımları atmaya yetkilidir.

Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise, kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri mahkemesidir. Kişinin Türkiye’de yerleşim yeri yoksa Ankara, İstanbul, İzmir mahkemelerinden birinden tenfiz istenebilir.

Tanıma ve Tenfiz Nedir?

Tanıma Tenfiz, yabancı mahkeme kararlarının (boşanma, nafaka vs.) Türkiye’de hüküm ve sonuçlarını doğurabilmesi, diğer bir deyişle, geçerli kabul edilip sonuçlarının uygulanabilir olması için açılan dava sonucu alınan bir karardır.

Yabancı Ülkenin Boşanma Kararının Türkiyede Tanınması

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu