MANŞET

Acele Kamulaştırma Nedir?

Acele Kamulaştırma Nedir

Acele Kamulaştırma, normal Kamulaştırmadan tamamen farklı bir kamulaştırma şeklidir. Bilindiği gibi kamulaştırma, özel kişi-kuruluşların mülkiyetindeki taşınmazların kamu yararının gerektirmesi halinde bedeli karşılığında devlet ve kamu kurumlarının mülkiyetine geçirilmesidir.

Acele kamulaştırma, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde düzenlenmiş olan olağanüstü bir prosedürdür. Acele kamulaştırmada bedel tespiti hariç olmak üzere kamulaştırma işleminde yapılması gerekli olan ve uzun süren işlemlerin yapılması ertelenir. Taşınmaz maliklerine tebligat çıkarılmaksızın ve pazarlık dahi yapılmadan taşınmaza el konur. İdarenin (devletin) hızlıca taşınmaza el koyması amaçlanır.

Acele Kamulaştırma Yapılabilecek Haller Nelerdir?

-3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında Yurt Savunmasının Gerektirdiği Durumlar

-Cumhurbaşkanınca Karar Alınabilecek Durumlar

-Özel Kanunlarda Öngörülen Durumlar

Acele Kamulaştırma İşlemlerini İptal Ettirebilir Miyim?

Acele kamulaştırma kararının iptali davasını iş bu karara konu taşınmaz malikleri açabilecektir. Acele kamulaştırma kararı ekli listesinde yer alan taşınmaz maliklerinden her biri bu davayı açabilecektir.

Kamulaştırmada, kamulaştırma yapılabilmesi için belirli şartlar ve usuller vardır. Mesela, Kamulaştırma yapılabilmesi için kamu yararı kararı alınması bir gerekliliktir. Kamu yararı kararı alındıktan sonra takdir komisyonu kurularak taşınmazın tahmini bedeli belirlenir

İdare, taşınmazın malikini pazarlığa çağırır. Acele kamulaştırmada idarenin pazarlığa çağırması şart değildir. Ancak mülkiyeti almayı çabuklaştırmak için bu yola başvurabilir. Anlaşma sağlanırsa taşınmazın mülkiyeti idareye geçer.

Anlaşma sağlanamazsa; idare, acele el koyma kararı ve bedel tespiti için mahkemeye başvurur. Bu işlemin ardından asliye hukuk mahkemesine verdiği dilekçede ilgili taşınmazın değerinin belirlenerek acele el koymaya izin verilmesini ister.

Mahkemece hazırlanan meşruhatlı davetiye taşınmaz maliklerine gönderilerek kamulaştırma işlemine karşı 30 gün içerisinde idari yargıda dava açılabileceği ifade edilir. Bedele dair uyuşmazlıklar adli yargı merciinde devam eder. Asliye hukuk mahkemesi tarafından gönderilen meşruhatlı davetiyenin tebliği üzerine 30 gün içerisinde idare mahkemesinde dava açılmalıdır.

Asliye Hukuk Mahkemesinin Acele El Koyma Kararına Karşı, İstinaf Kanun Yoluna Gidilebilir Mi?

Acele el koyma kararı; acele el koyma bedelinin tespiti, bu bedelin malik adına açılan banka hesabına depo edilmesi ve taşınmaza el konulması hükümlerini içeren delil tespiti niteliğinde bir karar olduğu için, el koyma kararına karşı istinaf yoluna gidilemez. Ayrıca el koyma bedeline faiz işletilmesine karar verilemez.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu