MANŞET

Adli Sicil Kaydı Sildirme İstanbul

Adli Sicil Kaydı Sildirme İstanbul

ADLİ SİCİL (SABIKA) KAYDI TUTULMASI / Adli sicil kaydı kişilerin işledikleri suçlar dolayısıyla yaptırım olarak uygulanan cezalar veya güvenlik tedbirlerinin tutulduğu kayıtlardır.

Adli sicil kaydına işlenebilecek nitelikte olan cezalar hangileridir?

  • Kişinin mahkumiyetine ilişkin kesinleşmiş olan kararlar adli sicil kaydına işlenir. Örneğin kişi hakkında kesinleşmiş bir hapis cezasından mahkumiyet kararı varsa sabıka kaydına işlenecektir. Aynı zamanda kişi mahkum olduğu cezanın infazını tamamlamışsa, söz konusu ceza kişiye çektirilmişse infazının tamamlandığına ilişkin bilgiler de sabıka kaydında yer alır.
  • Kişi hakkında ertelenen bir hapis cezasına ilişkin karar varsa söz konusu karar ve hapis cezasının ertelenmesi döneminde kişinin denetim süresi gibi bilgiler de adli sicil kaydına işlenir.
  • Kişi hakkında adli para cezasına karar verilmişse bu karar da adli sicil kayıtlarına işlenir.
  • Kişi hakkında kısa süreli olarak verilmiş hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrildiğine ilişkin karar verilmişse bu karar da adli sicil kayıtlarına işlenir.
  • Kişi hakkında belirli hakları kullanmasına ilişkin kısıtlama varsa bu kararlar da adli sicil kaydına işlenir.
  • Kişi hakkında sürücü belgesinin alınmasına ilişkin karar varsa bu da adli sicil kaydına işlenir.
  • Kişi hakkında afla tahliye edilmesine yönelik bir karar verilmişse söz konusu karar da kişinin adli sicil kayıtlarına işlenir.

 

Adli sicil kaydında yer almayacak nitelikte olan cezalar hangileridir?

  • Kişi hakkında işlediği disiplin suçundan mahkumiyet hükmü verilmişse söz konusu karar adli sicil kaydına işlenmez.
  • Kişi hakkında sırf askeri suça ilişkin mahkumiyet hükmü verilmişse söz konusu karar adli sicil kaydına işlenmez.
  • Disiplin cezası ve tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına işlenmez.
  • İdari para cezalarına ilişkin kararlar adli sicil kaydına işlenmez.

Adli Sicil Kaydı Sildirme İstanbul

ADLİ SİCİL KAYDI ARŞİVLERİNİN SİLİNMESİ / Kişinin işlediği suçlar sonucu hakkında verilmiş cezalar ve hükmedilen yaptırımlar öncelikle adli sicil kayıtlarına işlenir ve ardından kişinin cezasının infazından sonra söz konusu kayıtlar adli sicil kaydı arşivlerine alınır ve en fazla 5 yıllık süre boyunca arşivde durduktan sonra silinir.

  • Kişi hakkında hükmedilen ceza veya güvenlik tedbirlerinin infazı tamamlanmışsa adli sicil kayıtları silinmelidir.
  • Kişi hakkında etkinlik pişmanlık hükümleri uygulanmışsa veya kişi aleyhinde şikayette bulunan şikayetinden vazgeçmişse adli sicil kayıtları silinmelidir.
  • Kişi hakkında hükmedilen ceza açısından ceza zamanaşımı süresi dolmuşsa adli sicil kayıtları silinmelidir.
  • Kişi genel af kurallarından yararlanıyorsa adli sicil kayıtları silinmelidir.
  • Kişinin ölümü halinde de adli sicil kayıtları silinmelidir.

 

ADLİ SİCİL KAYITLARININ SİLİNMESİ İÇİN BAŞVURU / Adli sicil kayıtlarının silinebilmesi için kayıt sahibi kişinin kendisinin bizzat veya avukatı aracılığıyla Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruda bulunması gerekir. Kişi tarafından yapılacak başvuru üzerine adli sicil kaydı tamamen de silinebilir ya da kişi hakkında hükmedilen cezanın kaynaklandığı Kanun’a göre veya cezanın süresine göre adli sicil kaydı arşivlerine de alınabilir.

 

Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi (Memnu Hakların İadesi) Yolu : Kişinin işlediği suç ve hükmedilen ceza Türk Ceza Kanunu’nda kaynaklanan bir suç değilse ve Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlardan kaynaklanan hak yoksunluklarına neden olan bir mahkumiyet kararı ise kişinin cezasının infaz edilmesinden sonra kişi mahkemeye yasaklanmış hakların geri verilmesi için başvurmuş, mahkeme tarafından da yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar verilmişse, 15 yıllık süreden sonra işlenen suç kişinin adli sicil kaydı arşivinden silinecektir.

Ancak kişi yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurmamışsa veya mahkeme yasaklanmış hakların geri verilmesi yönünde bir karar vermemişse 30 yıllık süreden sonra işlenen suç adli sicil kaydı arşivinden silinecektir.

 

 

8. Ceza Dairesi

2021/8976 E.

2021/21431 K.

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 6136 sayılı Yasaya aykırılık
HÜKÜM : Memnu hakların iadesinin reddi

“Hükümlünün dilekçesinde talep ettiği ancak mahkemece karar verilmeyen arşiv kaydının silinmesi talebi hakkında her zaman karar verilmesi mümkün görülmüştür.

Somut olayda; Mahkemesince hükümlünün mahkumiyet kararında yasaklanmış hak bulunmadığı gerekçesi ile memnu hakların iadesi talebinin kabul edilmediği anlaşılmakla, her ne kadar mahkumiyet kararında herhangi bir hak yoksunluğu yer almasa da, hükümlü hakkında adli sicil arşiv kaydının bulunmasının yasaklanmış hak kavramına dahil olduğu, 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçundan cezasının infaz edildiği tarih olan 07.01.1994’den itibaren 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesinde belirlenen 3 yıllık sürenin geçmiş olduğu anlaşılmakla, sanığın daha sonra yeni bir suç işleyip işlemediği araştırılarak; mahkemesince yapılacak değerlendirmede sanığın hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda kanaate ulaşılması durumunda yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi, Yasaya aykırı, hükümlünün temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 23.11.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.”

 

8. Ceza Dairesi

2020/1760 E.

2021/14995 K.

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet suçundan sanık …’ın, anılan Kanun’un 13/1, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 62/1 ve 52/2. maddeleri gereğince 6.375,00 Türk lirası adli para cezası ile cezalandırılmasına dair … 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 05/07/2006 tarihli ve 2006/572 esas, 2006/624 sayılı kararının 21/11/2007 tarihinde infazını müteakip, hükümlünün adli sicil ve arşiv kaydının silinmesine yönelik talebinin kabulüne ilişkin olarak,

TÜRK MİLLETİ ADINA

Gereği görüşülüp düşünüldü:
11.04.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6290 sayılı Kanunla değişik 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun geçici 2/3. maddesi uyarınca arşive alınan kayıtların şartları oluştuğunda Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silineceği gözetilmeden yazılı şekilde mahkemesince adli sicil ve arşiv kaydının silinmesine karar verilmesi,
Kabul ve uygulamaya göre de; sanığın 6136 sayılı Kanun’a muhalefet suçundan almış olduğu mahkumiyet kaydının, atılı suçun niteliği gereği sanık hakkında hak yoksunluğuna sebebiyet verdiği, 5352 sayılı Kanun’un 9. maddesi gereğince arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren, yasaklanmış hakların iadesine ilişkin anılan Kanun’un 13/A-1-a-b maddesindeki koşullar gözetilerek, aynı Kanun’un 6290 sayılı Kanun ile değişik 12/1-b maddesi uyarınca, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu ile 15 yıl, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınmaksızın 30 yıl geçmesiyle arşivden silinebileceği, somut olayda; 04/02/2006 tarihinde işlenen ve infaz edilerek 21/11/2007 tarihinde arşive alınan kaydın, arşive alınma tarihi üzerinden geçmesi gereken yasal sürelerin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle, yazılı şekilde arşiv kaydının silinmesine karar verilmesi, yasaya aykırı ve Adalet Bakanlığı’nın Kanun Yararına Bozma istemine dayalı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ihbarname içeriği bu itibarla yerinde görüldüğünden …”

Adli Sicil Kaydı Sildirme İstanbul

Stajyer Av. Derya MERİÇ

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu