MANŞET

Anlaşmalı Boşanma *2023

Anlaşmalı Boşanma *2023

4721 sayılı Medeni Kanuna göre boşanma davası iki şekilde açılabilir:

-Anlaşmalı boşanma davası

-Çekişmeli boşanma davası

Boşanma davasını; tarafların ortak düşüncelerin boşanma isteği, nafaka, çocuk varsa çocukların vekaleti, mal varlıkları gibi konularda mutabık kalarak evliliklerinin sonlandırılmasıdır. Çekişmeli boşanmaya göre daha hızlı şekilde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma esas itibariyle boşanmanın hukuki sonuçlarını düzenleyen ve her iki eş tarafından imzalanması gereken bir tür sözleşmedir. Velayet, tazminat, soyadı, mal varlıkları, tazminat ve nafaka konularında tarafların talep edilen önemli bir hukuki metindir.

 BOŞANMA AŞAMALARI

Genel hatlarıyla anlaşmalı boşanmanın aşamalarını sıralayacak olursak;

-Taraflar anlaşmalı boşanma kararı alınır.

-Boşanma protokolü hazırlanır. Protokolde velayet, nafaka, gibi konular düzenlenir. Taraflar imzalar.

-Protokol ve dava dilekçesi ile boşanma davası açılır. İvedi duruşma günü istenir.

-Taraflar duruşma günü mahkemede boşanma iradelerini açıklar ve protokoldeki imzalarını ikrar ederlerse, anlaşmalı boşanmaya karar verilir. Karar kesinleşmesiyle birlikte boşanma gerçekleşir.

 BOŞANMA ŞARTLARI

Boşanma TMK md.166’da düzenlenmiştir. Kanuna göre;

1)Tarafların  evliliğinin en az bir yıl sürmüş olması gerekiyor.

2)Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde.

3)Boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.

BOŞANMA HARÇ TUTARI NE KADAR?

Boşanma davasının mahkeme veznesine yatırılacak harç tutarı her yıl değişmektedir. Çünkü o yıl içerisinde alınacak harç miktarları yasa ile belirlenmektedir. 2021 yılı için boşanma davası açmak için ödenmesi gereken harç masraf ve giderleri ortalama olarak 450-TL ile 550-TL arasında değişmektedir.

BOŞANMA KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

Tek celsede sonuçlanan anlaşmalı boşanma davalarında Adalet Bakanlığının belirlediği sonuçlanma süresi 40 gündür. Boşanma feragat halinde bir günde kesinleşir. Boşanma kararının nüfus kayıtlarına geçme süresi ise 7 gündür.

Anlaşmalı Boşanma *2023

BOŞANMADA GÖREVLİ MAHKEME

Boşanma davalarında görevli mahkeme “Aile Mahkemesi” dir. Aile mahkemesinin bulunmadığı illerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi görevli olacaktır.

ANLAŞMALI MI ÇEKİŞMELİ BOŞANMA MI TERCİH EDİLMELİ?

Tarafların boşanma konusundaki tavrı, düşünceleri ve beklentileri boşanma türünü de etkilemektedir. Anlaşmalı boşanma kısa sürdüğü için tercih edilmektedir ancak taraflar yasal hakları konusunda anlaşamıyorsa elbette çekişmeli boşanma davasından devam etmeyi tercih edebilirler.

BOŞANMANIN ÇEKİŞMELİYE DÖNÜŞMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Boşanma davası açıldıktan sonra şartların değişmesi ya da eşlerden birinin protokol maddesindeki unsurlardan anlaşmazlığa düşmesi halinde anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi mümkündür.

 

NOTERDE BOŞANMA PROTOKOLÜ HAZIRLANIR MI?

Boşanma protokolünün noterde hazırlanması şartı bulunmamaktadır. Protokolün hukuka uygun bir şekilde hazırlanması ve mahkemeye ıslak imzalı olarak sunulması yeterlidir.

Anlaşmalı Boşanma *2023

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNE UYULMAMASI

Tarafların imzalamış olduğu protokoldeki maddeler her iki tarafı da bağlamaktadır. Protokol maddesinde özellikle belirtilen belli tarihte yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde dava açılabilecektir. Anlaşmalı boşanmada protokole aykırılık halinde uyması adına borçluya belli yaptırımlar uygulanabilecektir. Örneğin; nafakanın ödenmemesinin cezai yaptırımları vardır. Nafaka alacaklısı nafakanın ödenmemesi durumunda öncelikle icra takibi başlatabilir. Nafaka icra yoluyla da alınamazsa nafaka borçlusu tazyik hapsi cezası alır.

 

ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA OLUR MU?

Tarafların uzlaşması gereken konulardan biri de nafakadır. Birbirlerinden yoksulluk ya da iştirak nafakasına ilişkin talepleri var ise mutlaka nafakanın türü ve nafaka miktarı, ödeneceği gün protokolde belirtilmelidir. Birbirlerinden nafakaya ilişkin bir talebi bulunmuyor ise nafaka talebi bulunmadığını özellikle belirtilmelidir. Tek taraflı bir irade değil, karşılıklı nafaka türü ve miktarında uzlaşılmalı ve bu da protokolde açıkça belirtilmelidir.

Anlaşmalı Boşanma *2023

Av. KÜBRA DEMİR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu