Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası boşanmak isteyen tarafların kendi aralarında nafaka mal paylaşımı çocuğun velayeti gibi önemli hususlarda anlaşarak bunu bir protokol çerçevesinde düzenledikleri ve mahkemeye başvurdukları bir dava türüdür.
Anlaşmalı boşanma medeni kanun madde 166 f.3 de hüküm altına alınmıştır.
Buna göre:
‘’Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.
Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.
Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’’
Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir
Anlaşmalı boşanma davasının temel bazı şartları bulunmakta bu şartların tamamının gerçekleşmesi halinde anlaşmalı boşanma işlemi gerçekleşebilmektedir. Bu şartlar:
Anlaşmalı Boşanmanın şartları
Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalıdır
Hakimin tarafları dinlemesi (Beyanlarının özgür iradelerini yansıtıp yansıtmadığı noktasında gerekli her türlü incelemeyi yapıp takdir yetkisini kullanması )
Bir eşin açtığı boşanma davasını karşı tarafın kabul etmesi veya eşlerin birlikte mahkemeye başvurması (Çekişmeli başlayan davaya yargılamanın her safhasında kabul beyanı ileri sürülerek anlaşmalı boşanmaya dönüşebilir)
Boşanmanın mali sonuçları ve diğer şartlar,
Anlaşmalı boşanmaya karar veren eşlerin boşanabilmeleri için, boşanmanın yan sonuçlarına, bu bağlamda mali konulara ve çocukların durumuna ilişkin bir düzenlemeyi de hâkimin onayına sunmak zorundadırlar.
Mali sonuçlar bakımından, eşler maddi ve manevi tazminat talepleri ile nafaka hususunda anlaşmalıdırlar. Çocuklar bakımından ise, eşlerin, velayet, iştirak nafakası ve kişisel ilişki kurulması konusunda anlaşmaları gerekmektedir.
Hakim gerek görürse bu şartlarda değişikliğe gidebilir.
Ancak hakimin yapmış olduğu bu değişiklikler taraflarca kabul edilmesi durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir.
Anlaşmalı boşanma süreci her ne kadar anlaşmaya dayalı olsa ve taraflar uzlaşmış olsalar bile sürecin avukat eşliğinde yürütülmesi gerektiği kanaatindeyiz. İleride doğabilecek hak kayıplarının ve telafisi imkansız zararların önlenmesi için Asal Hukuk Danışmanlık olarak bize anlaşmalı boşanma süreci ile ilgili başvurabileceğiniz gibi bu alanda çalışan diğer meslektaşlarımıza da başvurabilirsiniz.
Zira hazırlanan protokolün çok dikkatli hazırlanması, boşanmadan sonraki süreçte tarafların hayatlarını etkileyecek tüm hususların ele alınarak uzlaşma sağlanılması ve bunların protokole doğru işlenmesi gerekmektedir.
Hak kaybı yaşamamanız ve ileride doğabilecek sıkıntılardan korunmanız için mutlaka uzman yardımı almanızı tavsiye ederiz. Bu genel şartlardan sonra pratikte süreci özetleyecek olursak;
Öncelikle eşler kendi özgür iradeleriyle anlaşmalı boşanma konusunda karar verirler
Eşler maddi ve manevi tazminat talepleri ile nafaka hususunda anlaşmalıdırlar. Çocuklar bakımından ise, eşlerin, velayet, iştirak nafakası ve kişisel ilişki kurulması konusunda anlaşmaları gerekmektedir.
Bu hususlar gözetilerek protokol hazırlanır
Protokol taraflarca onaylanıp imzalandıktan sonra dava dilekçesi hazırlanarak dava açılır. Eskişehir ilinde ikamet eden çiftlerin boşanmaya karar vermesi halinde Eskişehir Aile Mahkemelerinde dava açmalarını öneriyoruz.
Duruşma günü alınır, genelde ivedi olduğu belirtilen durumlarda mahkemenin yoğunluğuna göre bir iki hafta içinde duruşma günü alınabilir.
Duruşma günü taraflar boşanma iradelerini ve protokoldeki hususları onayladıklarına kanaat getirir ve taraflar imzalarını da ikrar ederlerse tek celse de boşanmaya karar verilir.
Gerekçeli karar yazılır, taraflara tebliğ edilir, taraflar söz konusu kararı temyiz etmez veya sürelerden feragat ederek kararın kesinleşmesi talep ederse kesinleştirme şerhi verilir.
İlgili Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne kesinleşen karar gönderilir ve taraflar kimliklerini değiştirebilirler. Süreç bu şekilde sonlanır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?
Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanmak isteyen tarafların mahkemeye başvururken evliliğin sona ermesinin sonuçlarıyla bağlantılı olarak anlaştığı bazı temel hususları bir protokol çerçevesinde düzenledikleri ve karşılıklı olarak imzaladıkları anlaşmadır.
Bu protokol anlaşmalı boşanma dilekçesinin eki konumunda olup hakim tarafından incelenerek, kanuna aykırı hükümler olmadığı sürece bu doğrultuda tarafların boşanmasına karar verilecektir. Hakimin protokole gerektiği takdirde tarafların ve varsa çocukların menfaatini dikkate alarak müdahale hakkı da bulunmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
İlgili Konular
Anlaşmalı Boşanmada Gerekli Evraklar Nelerdir?,
Anlaşmalı Boşanmada Hakim Ne Sorar?,
Anlaşmalı Boşanmada Kadının Hukuken Hakları Nelerdir?,
Anlaşmalı Boşanmalarda Avukat Gerekli Mi?,
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği,
Anlaşmalı Boşanma Yargıtay Kararları,
Anlaşmalı Boşanmada Velayet,
Anlaşmalı Boşanma Ücretleri,
Anlaşmalı Boşanmada Tazminat,
Anlaşmalı Boşanmada Protokol ve Dilekçe,
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka,
Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı,
Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma,
Anlaşmalı Boşanma Davası Sonrası,
,