EN SON EKLENENLERMANŞET

Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli

Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli

Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli? Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı boşanmada, çiftin iki tarafından kabul edilebilir bir çözüm bulmak için çabaları gereklidir. Bu çözümler, çiftin çocukları, maddi durumu, konut, borçlar ve diğer maddi konular hakkında kabul edilebilir bir anlaşmaya varmalarını gerektirebilir.

Anlaşmalı boşanma dilekçesi, boşanma kararının kesinleşmesi için gerekli olan yasal prosedürün yerine getirilmesini sağlayan bir belgedir. Anlaşmalı boşanma dilekçesinin hazırlanması, çiftin bir avukat aracılığıyla ya da noter aracılığıyla gerçekleştirilebilir

Anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenirken bazı hususların önemle üzerinde durulmalı ve bu hususlar mutlaka protokolde düzenlenmelidir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde bulunması gereken zorunlu unsurlar :

Maddi Tazminat
Manevi Tazminat
Yoksulluk Nafakası
Velayet
Çocukla Münasebet (Çocukla Kişisel İlişki Tesisi Kurulması)
İştirak Nafakası

Bu hususların düzenlenmediği protokol iptal edilmeyecek, duruşma esnasında hakim tarafından bu eksiklik giderilebilecektir. Bu hususların sağlanması halinde Aile Mahkemesi anlaşmalı boşanmaya karar verecek ve evlilik birliği tarafların arzusu ile son bulacaktır.

Duruşmada Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme

Mahkemeye birlikte başvurmuş ve dosyaya imzalarını içeren boşanma protokolü sunmuş olsalar dahi, eşlerden her biri anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir. Hakim huzurunda boşanma iradesi açıklanmadıkça, boşanma protokolü bağlayıcı olmaz. Bu halde mahkeme anlaşmalı boşanmaya karar veremez. Vazgeçme beyanında bulunan eş davacı taraf ise, feragat nedeniyle davanın reddine karar verilir.

Davalı eş anlaşmalı boşanmadan vazgeçerse, davaya davacı tarafın talebine göre çekişmeli boşanma davası olarak devam edilir. Bu durumda, dosyaya sunulan boşanma protokolü şartları, her iki taraf için de bağlayıcılığını yitirir, bir sonuç doğurmaz.

Evliliğin Boşanma Sebebiyle Sona Ermesinden Doğan Dava Haklarında Zamanaşımı Süresi Nedir?

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 178. hükmü gereği evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

1. Tarafların anlaşmalı boşanmaya karar vereceği konusunda mutabakata varılması.

2. Tarafların, boşanmayla ilgili tüm yolların kullanılması ve sürdürülmesinin korunması için her iki yönde adil olarak karşılık gelen maddi karşılıkların ödenmesi.

3. Boşanma yolları önceden oluşturulmuş olan Avrupa sağlık, eğitim, barınma gibi kurallar daha önceden belirlenmiş çocuk başına gidişin yerine getirilmesi.

4. Boşanmanın ardından kalan ulusların eğitim, sağlık, barınma gibi yapıları en iyi şekilde koruma sağlanması.

5. Boşanma işlemlerinin sona ermesi ve uzlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi tüm barış anlaşmasının sağlanması.

6. Boşanma süreçlerinin arasında yapılan anlaşmaya göre yola koyulur.

7. Tarafların toplu olarak boşanma sürecinde yapılan bütün anlaşmaların açılışlarına.

8. Boşanma ile ilgili tüm ödemelerin yapılması ve her iki tarafın boşanma işleminin sona ermesi.

Özet :

1. Evlilik ilişkisi en az 1 yıl sürmelidir.
2. Eşlerin mahkemeye beraber başvurmalı ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eş kabul etmelidir.
3. Taraflar hakim huzurunda boşanma iradelerini açıklamalıdır.
4. Hakim, boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu ile ilgili düzenlemeyi uygun bulmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır? (TMK 166/3)

Anlaşmalı boşanma davası, eşler arasında bir anlaşmaya varılmış ve bunu noter tasdik etmiş olması, Türk Medeni Kanunun 166/3 ile dağılmış olması. duruma göre açılır. Dava sonucunda, boşanmaya karar vermiş olan eşlerin nüfus cüzdanlarının gösterimi, boşanma anlaşması, noter tasdiknamesi ve dava dilekçesi bulunur. Dava dilekçesi, boşanmaya karar vermiş olan eşlerin isimleri, adresleri, doğum günleri ve imzaları ile birlikte mahkemeye verilir.

Tarafların evlilikleri henüz bir yılını doldurmadığına göre, taraflar anlaştıklarını beyan etmiş olsalar bile, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi gereğince boşanma kararı verilmesi mümkün olmayacaktır. Nitekim mahkemece de evliliğin henüz bir yılını doldurmadığı fark edilerek davaya Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi çerçevesinde devam edilmiştir. Böyle bir durumda evlilik birliğini temelinden sarsan maddi olguların ispatlanması halinde boşanma kararı verilebilir ise de, her iki tarafın da göstereceği delillerle bu sonuca ulaşılması gerekir.

(Yargıtay 2. Hukuk Dairesi E. 2014/1843, K. 2015/2645, T. 24.2.2015)

Boşanma Kararı Tebliğ Edilmezse Ne Olur?

Boşanma kararının taraflara tebliğ edilmesi gerekir. Nitekim boşanma kararı taraflara tebliğ edilmez ise itiraz süreleri işlemeye başlamayacağından karar kesinleşmemiş olacak ve tarafların boşanmaları kesinleşmediğinden taraflar hala evli durumunda olacaklar ve nüfusta da böyle gözükeceklerdir. Taraflar gerekçeli kararın yazıldığını öğrendiklerinde mahkeme kalemini arayarak ya da avukatları vasıtası ile gerekçeli kararın taraflara tebliğe çıkartılmasını talep etmelidirler. Yoksa süreler işlemeye başlamayacağından boşanma kararı kesinleşmeyecek ve nüfusa bilgi verilemeyecektir.

Boşanma Tebligatı Teslim Alınmazsa Ne Olur?

Gönderilen tebligatın alınmaması durumunda kişinin mernis adresine tebligat çıkarılır. Tebligat kanuna göre mernis adresine gönderilen tebligatın alınmaması halinde kayıtlı olduğu adrese bağlı muhtarlığa tebligat yapılır.

Anlaşmalı Boşanma Davasına Taraflar Katılmak Zorunda Mıdır?

Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli davaya göre en büyük farklı tarafların mahkeme huzurunda boşanma iradelerini açıklamasıdır. Taraflar kendilerini avukatla temsil etseler de bizzat bu duruşmaya katılmaları gerekmekte olup aksi takdirde boşanma gerçekleşmeyecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Yargıtay Kararları

Anlaşmalı Boşanma Geçersiz Hale Gelmesi Halin Çekişmeli Boşanmaya Dönüşür

YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2014/10998 K. 2015/3147 T. 3.3.2015

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINA DÖNÜŞMESİ ( Anlaşmanın Bozulması İle Anlaşmalı Boşanma Hükmünün Bütünüyle Geçersiz Hale Geleceği – Davanın Çekişmeli Boşanma Davası Olarak Görülmesi Gerektiği )

KARAR : Taraflar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Anlaşmanın bozulması ile anlaşmalı boşanma hükmü bütünüyle geçersiz hale gelir ( HUMK. md. 439/2 ). Bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” ( TMK m. 166/1-2 ) olarak görülmesi gerekir.

Açıklanan sebeple, mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere sure verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, duruşma için taktir olunan 1.100,00 TL. vekalet ücretinin H.’dan alınıp L.’ya verilmesine, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli

Asilin Beyanı Alınmadan Vekilinin Beyanı İle Anlaşmalı Boşanmanın Geçersizliği

T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2017/527 K. 2017/1674 T. 20.2.2017

BOŞANMA DAVASI ( Mahkemece Davacı ve Davalı Asil Dinlenilmeksizin Vekillerinin Beyanlarına Dayanılarak Karar Verildiği – Davacının Anlaşmalı Boşanma Hükmünü Gerçekleşen Anlaşmaya Rağmen Temyiz Etmesi Davadan Açıkça Feragat Etmedikçe Anlaşmalı Boşanma Yönündeki İradesinden Rücu Niteliğinde Olup Bu Halde Davanın Çekişmeli Boşanma Olarak Görülmesi Gerektiği/Ön İnceleme Yapılıp Tahkikatta Delliler Toplanarak Sonuca Göre Karar Verileceği )

KARAR : Taraflar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkemece davacı ve davalı asil dinlenilmeksizin vekillerinin beyanlarına dayanılarak karar verildiği gibi, Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi gereğince boşanmalarına karar verilse dahi, davacının anlaşmalı boşanma hükmünü gerçekleşen anlaşmaya rağmen temyiz etmesi davadan açıkça feragat etmedikçe anlaşmalı boşanma yönündeki iradesinden rücu niteliğinde olup, bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” (TMK m. 166/1-2) olarak görülmesi gerekir.

Açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz sebeplerinin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istenmesi halinde temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20.02.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Anlaşmalı Boşanma Kesinleşinceye Kadar Asillerin Boşanmadan Vazgeçebilmesi

T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2015/25527 K. 2016/96 T. 11.1.2016

ANLAŞMALI BOŞANMAYA İLİŞKİN HÜKMÜN TEMYİZ EDİLMESİ ( Anlaşmalı Boşanma Yönünde Oluşan Karar Kesinleşinceye Kadar Eşlerin Bu Yöndeki İrade Beyanından Dönmesini Engelleyici Yasal Bir Hüküm Bulunmadığı – Anlaşmalı Boşanma Davasının Çekişmeli Boşanma Olarak Görüleceği )

KARAR : Taraflar Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” (TMK m. 166/1-2) olarak görülmesi gerekir.

Açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz sebeplerinin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istenmesi halinde temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Anlaşmalı boşanmak için ne yapmak gerekli

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu