MANŞET

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

Anlaşmalı boşanma davası kesinlik kazanmamış ise, eşler anlaşma iradesinde her zaman dönebilmektedir.

Bu iradesini engelleyen herhangi bir hüküm ve kural yoktur. Anlaşmalı boşanma, yapılan istatistiklere göre en çok açılan boşanma sebebi ve davasıdır. Anlaşmalı boşanma davası şartlarından en önemli konu evliliğin bir yıl dolması ardından açıla bilmektedir. Bu nedenle 1 yıl şartı dava açılırken özellikle dikkat edilmelidir.

Anlaşmalı boşanma davasının, çekişmeli boşanmaya götüren konular incelendiğinde, en fazla anlaşma yapılan konularda aradan geçen kısa süre içerisinde anlaşmazlığa sürükleyen konular vardır.

Bu konular çocuk, nafaka, tazminat ve mal paylaşımıdır. Eşler arasında bu konularda çıkacak en ufak konuda, aralarında yapılan protokole aykırı hareket etmekte, ya duruşmaya katılmamakta, yada duruşma esnasında anlaşmanın bozulduğunu beyan ederek boşanma davasının anlaşmadan çıkarılmasını isteye bilmektedir.

Eşler arasında bu tarz anlaşmazlıklar, aile hakiminin boşanma davasında ki anlaşmalı boşanma dan çekişmeli boşanmaya dönmesine karar verilir. Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanmaya devam etmesi halinde, delil ve tanık kuralının çalıştırılması bu konular hakkında sürecin çekişmeli olarak takip edilmesi gerekmektir.

Anlaşmalı boşanma süreç olarak çekişmeli boşanmaya göre daha kısa ve hızlı sonuçlanmaktadır. Bu yüzden eşlerin sıkıntılı olan evliliklerinden birde çekişmeli boşanma stresi yaşamadan uzlaştırma ile çözüme kavuşturma isteğinde bulunmaktadırlar.

Çekişmeli boşanmaya dönenen anlaşmalı boşanma, dilekçe ile tahkikatın genişletilmesi ve olaylar anlatılmalıdır. Eğer karşı taraf davalı ise davacı eş karşı dava açarak kendi iddialarını sunabilir.

Karşılık dilekçelerin sunulması, cevap dilekçelerin verilmesi, nafaka, velayet ve tazminat talepleri bildirilir, daha sonra delillerin sunulması ile ön inceleme duruşmasına geçilir.

Boşanma davasının boşanma ile sonuçlanması için eşlerin anlaşmalı boşanma ile aralarında çözemedikleri konular olan nafaka, velayet, tazminat , ve mal paylaşımını aile mahkemesinin çözüme kavuşturarak dava sonucuna gitmektedir.

Boşanmada kusur oranları, boşanmaya sebep olaylar, bilirkişi ve uzman raporları mahkeme kararlarını etkileyen önemli etkenlerdir.

Boşanma davaları olan anlaşmalı veya çekişmeli olsun aile mahkemesinin kararının açıklaması ile son bulmamaktadır.

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

Aile mahkemesinin vermiş olduğu karara tarafların yasal itiraz haklarını kullanması ya da kullanmamasına bağlı olarak kesinleşir. Eğer üst mahkeme olan istinaf ya da yargıtay nezdinde itiraz yapmışsa, bu kararın sonuçlanmasını beklemek durumundadır.

Taraflardan birinin protokol hazırlama esnasında anlaştığı hususlardan duruşma anında vazgeçmesi mümkündür. Her ne kadar protokolü imzalamış olsa da, taraflardan birinin duruşmada protokolü kabul etmediğini veya boşanmak istemediğini beyan etmesi durumunda anlaşmalı boşamaya karar verilemez.

Bu aşamadan sonra anlaşmalı olarak açılan boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşür.

Boşanma davasının imzalanmış olan boşanma protokolüne istinaden açılması durumunda, taraflar genellikle boşanma sebebi olarak başkaca hukuki sebebe ve hukuki delillere dayanmamaktadır. Bu durumda dava dilekçesinde başkaca boşanma sebebinin belirtilmemiş ve delil gösterilmemiş olması, çekişmeli hale gelen davanın reddine karar verilmesine sebep olur mu?

Boşanma protokolüne istinaden açılmış olan boşanma davasında dava dilekçesinde başkaca hukuki sebebe veya hukuki delile dayanılmamış olması seçilen boşanma yolunun olağan bir sonucudur. Zira tarafların anlaşarak boşanmaya karar vermelerinde çekilme yaşamak istememeleri de etkili olmaktadır.

Anlaşmalı olarak açılan boşanma davasının sonradan çekişmeli hale gelmesi durumunda, mahkeme tarafından taraflara iddia ve savunmalarını, delillerini sunma imkanı verilmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu