Arabuluculuk Nedir | Arabulucu İstanbul
Arabuluculuk Nedir | Arabulucu İstanbul
Arabuluculuk Nedir?
Arabuluculuk uyuşmazlıkların en bilinen ve en sık uygulanan barışçıl çözüm yollarından birisidir. Resmi bir çözüm yöntemi değildir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık hakkında taraflara yardımcı olma amacıyla çözüm sürecini etkinleştirmekte rol oynar. Arabuluculuk; zorunlu arabuluculuk ve ihtiyari arabuluculuk olmak üzere ikiye ayrılır.
İhtiyari arabuluculuk: Tarafların özel bir hukuk anlaşmazlığı sebebiyle ortaya çıkan sorunlarını mahkeme aşamasından önce çözmek amacıyla, kendi istekleri doğrultusunda arabulucu olan kuruma başvurma işleminde kullanılır.
Zorunlu arabuluculuk: Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmasını zorunlu hale getiren kanun, iş hukukundan ve ticaret hukukundan kaynaklanan bazı uyuşmazlık konularının çözümlerinde kullanılır.
Arabuluculuk Şartları
-Türk vatandaşı olma
-Hukuk fakültesinden mezun olma
-Türk Ceza Kanunu m.53’te belirtilen süreler geçmiş olsa dahi kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkum olmama
-Mesleğinde en az beş yıl tecrübeli olma
-Terör örgütleriyle ilişkili bulunmama
-Arabuluculuk eğitimini tamamlama
-Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı sınavda başarılı olma.
Şartları sağlayan kişiler Bakanlıkça yapılan yazılı sınava girmelidir. Yazılı sınavda başarılı olanlar arabulucu olabilir.
Arabuluculuk Nedir | Arabulucu İstanbul
Arabuluculuğun Avantajları
-Arabuluculuk insanlar arasındaki ilişkileri korur
-Arabuluculuk çabuk çözüm sağlar
-Arabuluculuk ekonomiktir
-Arabuluculuk gizlidir
-Arabuluculukta sürecin kontrolü tarafların elindedir.
Arabuluculuğun Temel İlkeleri
-İradi olma ve eşitlik ilkesi
-Gizlilik ilkesi
-Beyan ve belgelerin kullanılmaması ilkesi
İş Davalarında Arabuluculuk Başvurusu
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca zorunlu arabuluculuk için başvuru şu şekilde yapılır;
-Arabuluculuk için başvuru işçi tarafından yapılacaksa; işverenin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna başvurulabilir.
-Arabuluculuk için başvuru işveren tarafından yapılacaksa; işçinin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna başvurulabilir.
-Arabuluculuk bürosu olmayan adliyelerde arabuluculuk bürosunun görevi sulh hukuk mahkemesi yerine getirir.